Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dvě Češky mezi ženami, které hýbou EU: Jourová i Babišova nová hlavní spojka v Bruselu

Autor: Zuzana Zelenková - 
9. listopadu 2017
19:21

Šesté místo obsadila česká eurokomisařka Věra Jourová na seznamu serveru Politico, který obsahuje jména žen, jež utváří politiku Evropské unie. Vítěz letošní ankety je kolektivní – staly se jím lobbistky, političky a novinářky, které v Bruselu působí v oblasti průmyslu a moderních technologií. Do této skupiny vlivných žen Politico zahrnuje i českou europoslankyni Ditu Charanzovou.

„Na rozdíl od Silicon Valley netrpí nejvyšší patra bruselské technologické scény nedostatkem žen,“ uvedl server. Ženy stojí v čele pěti důležitých evropských organizací v oblasti průmyslu a moderních technologií včetně DigitalEurope či asociace sdružující evropské telekomunikační operátory ETNO.

Ženy stojí také v čele bruselských zastoupení společností Google, Apple či Amazon. Digitální agendou se v Evropské komisi zabývají tři ženy: Marija Gabrielová, Věra Jourová a Margrethe Vestagerová. Mezi vlivné poslankyně Evropského parlamentu z této oblasti zařadil Politico i Češku Ditu Charanzovou.

Politico: Jourová se podílí na největším množství politických bitev

Na druhém místě na seznamu vlivného evropského serveru skončila švédská eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová a na třetím šéfka kabinetu eurokomisařky pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerové Ditte Juul-Jörgensenová.

Šestou příčku obsadila česká eurokomisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost pohlaví Věra Jourová. „Žádný jiný komisař se nepodílí na tolika politických bitvách jako Věra Jourová,“ píše server Politico, podle kterého se česká zástupkyně v Evropské komisi zabývá ožehavými tématy, jako je ochrana dat, terorismus na internetu, aféra Dieselgate, dvojí kvalita potravin, ochrana právního státu nebo sexuální obtěžování.

Video  Eurokomisařka Věra Jourová ukázala své bydlení v Bruselu.  - Blesk TV/Jan Jedlička, David Budai
Video se připravuje ...

Po Teličkovi má Babiš novou hlavní spojku

Ze svého zařazení na seznam měla neskrývanou radost i Charanzová, která je po rozchodu Pavla Teličky s Andrejem Babišem důležitou spojkou Babiše s Evropským parlamentem. Místopředseda Evropského parlamentu Telička, který vedl europoslance ANO do posledních voleb o Brusel, oznámil krátce před českými volbami, že se s Babišem názorově rozešli. 

Právě Dita Charanzová převzala po Teličkovi delegaci ANO v Bruselu, upozornilo nedávno Info.cz. „Myslím, že už po třech letech práce v Evropském parlamentu je za námi vidět velký kus práce, věřím, že ve stejném tempu budeme pokračovat i nadále, byť v omezeném počtu,“ uvedla Charanzová. 

Na to, že byla zařazena do žebříčku vlivného serveru Politic, reagovala na Facebooku slovy: „Prý jsem si to ‚zasloužila‘ vším, co dělám v oblasti technologií a digitálu. Jsem ráda, že to v Politico ocenili, hned mám více energie do dalších aktivit!“ A gratulovala ke stejnému úspěchu i Věře Jourové.

Video  Europoslankyně Dita Charanzová v Bruselu: Projela se v autě, které řídí samo.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Politico však také upozorňuje, že největší evropské instituce nadále řídí muži. Co se týče důležitých hospodářských oblastí a tvrdých debat, které se v Unii vedou, jsou ženy v Bruselu podle něj na vzestupu.

Seznam dvacítky žen, které utvářejí bruselskou politiku, nelze chápat doslova jako aktuální žebříček. Server z něj totiž automaticky vyřadil ženy, které na seznam zařadil loni. Letos se tak na žádném z míst neumístily navzdory svému nepopiratelnému vlivu loni druhá eurokomisařka Margrethe Vestagerová či šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová, která byla loni sedmá.

Jourová uspěla i u Forbesu

Jourová je úspěšná i podle prestižního časopisu Forbes. Ten ji zvolil jako druhou nejvlivnější ženu Česka, na prvním místě pak byla státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Pořadí Jméno Funkce
1. Lenka Bradáčová vrchní státní zástupkyně v Praze
2. Věra Jourová komisařka Evropské unie
3. Kateřina Jirásková finanční ředitelka PPF
4. Marie Chatardová předsedkyně ekonomické a sociální rady OSN
5. Petra Procházková finanční ředitelka Agrofertu
6. Adriana Krnáčová primátorka Prahy
7. Michaela Erbenová výkonná ředitelka MMF
8. Kamila Horáčková ředitelka investic pojišťovny Axa Winterthur
9. Libuše Šmuclerová generální ředitelka Czech News Center
10. Michaela Chaloupková ředitelka divize Správa firmy ČEZ

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa