Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jourová pohrozila Polsku odebráním eurodotací: Diktaturu platit nebudeme

Autor: ČTK, pk - 
19. července 2017
10:25

Česká eurokomisařka Věra Jourová (ANO) pohrozila Polsku odebráním dotací z evropských fondů. Popudilo ji schválení kontroverzního zákona, který narušuje rovnováhu mezi soudní a výkonnou mocí. V rozhovoru pro německý list Neue Osnabrücker Zeitung (NOZ) uvedla, že si nedokáže představit, že by evropští daňoví poplatníci chtěli financovat zřízení „nějaké formy diktatury“ v některé ze členských zemí. Jourová zmínila, že Polsko systematicky odbourává právní stát.

„Musíme hovořit o dodržování základních práv a zásad právního státu jako o podmínce, aby člen Evropské unie dostával peníze evropských daňových poplatníků,“ řekla eurokomisařka pro spravedlnost v rozhovoru poskytnutém NOZ. Nedokáže si prý představit, „že by třeba němečtí či švédští daňoví poplatníci chtěli financovat zřízení nějaké formy diktatury v některém z dalších členských států EU“.

„Odebrání dotací je tvrdým krokem, ale musíme o tvrdých krocích přemýšlet,“ uvedla dále česká eurokomisařka. Zároveň zdůraznila, že by v případě odebrání evropských dotací nemohlo jít o finance ze současného rozpočtového období, ale až z příštího, které začíná v roce 2021. Polsko je zdaleka největším příjemcem evropských dotací.

S navázáním financí z fondů EU na dodržování zásad právního státu by museli souhlasit členské státy. „Mělo by být v zájmu všech členských zemí dodržovat pravidla, to je principem sjednocené EU,“ řekla Jourová.

Evropská komise se bude dnes zabývat situací v Polsku. Vyslechne informaci svého prvního místopředsedy Franse Timmermanse o novém vývoji v zemi, kde poslanci vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) přišli minulý týden s návrhem zákona, který by fakticky podřídil nejvyšší soud ministerstvu spravedlnosti.

Polský prezident Andrzej Duda v úterý překvapivě pohrozil, že bude zákon vetovat, pokud se nezmění. V prvním čtení polští poslanci nicméně zákon schválili.

Podle Jourové nyní „věci v Polsku míří špatným směrem“. „Jsme svědky systematického odbourávání právního státu v Polsku, neboť se ničí rovnováha mezi soudní a výkonnou mocí,“ uvedla eurokomisařka pro spravedlnost.

O stavu právního státu v Polsku diskutuje komise s polskou stranou už od konce roku 2015.

VIDEO: Jak Babiš zatápí Jourové v Bruselu?

Video  Jak Babiš zatápí Jourové v Bruselu: Často musím kolegům vysvětlovat.  - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 19. července 2017 17:15 )

Jourová blábolí jeden nesmysl za druhým. Divím se Babišovi, že jí a Teličku už "nezlikvidoval". Ta baba je proti demokracii, proti lidem tohoto státu a fandí násilnickým migrantům stejně jako debilové Kroměřížské výzvy spolu s Horáčkem a akademikem Drahošem- vlastizrádci.

jarda304 ( 19. července 2017 13:10 )

V Polsku koná demokraticky zvolena vláda. Z brusele se ozývá nikym nevolena Jourova. To je drzost !

bullshit ( 19. července 2017 12:01 )

Naprosto přesně napsáno. Udělejme si pořádek doma a pak kažme jiným. Já mám dvě soudní rozhodnutí o náhradě škody za způsobenou škodu a podvod, pravomocně rozhodnuté. Za pět let ani haléř háhrady. Jen jsem vyhodil peníz za soud. Soud rozhodl v běžném termínu a docela poctivě se zabýval důkazy ale stejně to není nic platné. Dlužník a podvodník se smějí i po odsouzení a možná masírují dalšího důvěřivého blbce. Jourová je tam za šestikilo základu měsíčně, to je paráda. Hned bych to bral. Burešův pohunek bude vykládat jiným jak se mají chovat a sami mají máslo na hlavě. Tfuj tajxl...

Velemak ( 19. července 2017 11:52 )

Ale "kamarádit" s takovými demokraciemi, jako je Saudská Arábie, válečnými zločinci, okupanty a vrahy jako jsou státy Izrael a USA, to ano, že???

gemino ( 19. července 2017 11:45 )

Nějak nám Věruška zapomněla, že Polsko je suverénní, svobodná a hlavně hrdá země, že její současná vláda vzešla ze svobodných demokratických voleb. Že je naším spojencem ve V4, v rámci které se snažíme prosadit stejný odpor proti nesmyslným diktátům EU. Nechápe, že naopak nějaký umělý bruselský slepenec z nevolených, ale stranami dosazených komisařů, nemá žádné právo ani žádný mandát od občanů suverénních států mluvit do správy jejich země. Mrše z ANO nevadí domácí diktatura Agrofertu směrem k českým zemědělcům, chovatelům dobytka, zpracovatelům, nevadí jí, že ničí česká pole řepkou, že ohrožuje zdraví našich dětí i nás samých, nevadí jí diktatura Babiše v hnutí ANO, nevadí jí diktatura Bruselu směrem ke všem evropským zemím ohledně přijímání ekonomických migrantů a islámských teroristů na jejich výsostná území. Je to mrcha placená královsky Bruselem. Občané, pamatujte ve volbách, která strana ji do Bruselu nanominovala. Stejně jako Babiš škodí nám, občanům ČR, tak se Jourová snaží škodit našim nejbližším spojencům. Můžeme jen čekat, kdy začne vyhrožovat i zemi, ve které se narodila. Uklidňuje mne ale fakt, že na každou svini se vaří někde voda....

Zobrazit celou diskusi