Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

„Zeman je psychicky nemocný,“ udeřil premiér Ukrajiny. Ovčáček: Neandrtálci

Autor: ČTK, Mii - 
12. října 2017
15:00

Český prezident Miloš Zeman je psychicky nemocný člověk. Ve čtvrtek to nepřímo naznačil ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman. Zdravý člověk podle něj nemůže navrhovat věci podobné těm, které Zeman řekl v úterý na Parlamentním shromáždění Rady Evropy. Ukrajinský Krym zde navrhl vyměnit za finanční nebo surovinovou kompenzaci. Kritiku některých ukrajinských politiků označil mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček za skřeky z neandrtálské jeskyně, podobné výroky podle něj nepatří do moderní Evropy.

Zeman označil v úterý ruskou anexi Krymu za „fait accompli“, tedy hotovou záležitost. Zároveň Ukrajině poradil, aby se výměnou dohodla s Moskvou na finanční kompenzaci nebo na dodávkách ropy či plynu. Kyjev proti projevu českého prezidenta oficiálně protestoval. Zemanovy výroky odsoudil premiér Bohuslav Sobotka, kritizoval je ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a ve čtvrtek je v rezoluci odmítl český Senát.

V Rusku Zemana chápou

V Rusku našel Zeman naopak pochopení, i když Kreml ani ruská diplomacie jeho návrh oficiálně nijak nekomentovaly. Hrojsman se ve čtvrtek k výrokům českého prezidenta vyslovil při pracovní cestě do Čerkaské oblasti a Zemana de facto označil za psychicky nemocného.

„Někteří státníci se vůči Ukrajině chovají nepříliš uctivě. To si ale nikdo nemůže dovolit,“ citovala Hrojsmana kyjevská televize 112 Ukrajina. „Chtěl bych tu poukázat na nedávné prohlášení českého prezidenta. Víte, zdravý člověk nikdy nic takového neřekne. Hluboce psychicky nemocný možná. Češi jsou úžasní, moudří lidé, naši přátelé a partneři. I v tak úžasném národě se ale vyskytnou ti, kdo si občas dovolí taková šílená prohlášení,“ řekl Hrojsman.

Hradní mluvčí: Sprosté útoky

Zemanův projev už ve středu odsoudil ukrajinský prezident Petro Porošenko. „Rozhodně odmítám tvrzení těch, kdo hovoří o Krymu jako hotové věci. Tato tribuna nebyla vytvořena k výzvám o appeasementu ani k výzvám obchodovat s územím za peníze, ropu nebo plyn. To se nikdy nestane,“ řekl Porošenko z téže štrasburské tribuny, z níž den před ním hovořil Zeman.

„Sprosté útoky některých ukrajinských politiků na pana prezidenta považuji za skřeky z neandrtálské jeskyně, které nepatří do moderní Evropy,“ uvedl Ovčáček. Na dotaz, zda své vyjádření směřoval na ukrajinského premiéra, dodal, že „reagoval na dehonestující a absolutně nepřijatelná vyjádření ukrajinských politiků“.

VIDEO: Na Ukrajině se rozbilo potrubí, voda stříkala vysoko do vzduchu. Zničilo několik vozidel

Video  Staré potrubí na Ukrajině nevydrželo. Výbuch zničil hned několik vozů.  - Youtube
Video se připravuje ...

..krakonos500 ( 13. října 2017 09:43 )

Kandidátů na prezidenta bylo deset, blbe. To, že jste do finále poslali ty dva nejhorší z nich je vaše ostuda.

vratme_sudety ( 12. října 2017 22:16 )

Soudruh Zeman to vzal za sprácný konec! České pohraničí patří odvěků Německu! Sudety jsou nezpochybnitelná součást německé říše jen pod dočasnou vládou podřadných. Je třeba obnovit původní stav, tak, jako navrácení Krymu Rusku, Nepoddajné Čechy vypráskat ze Sudet a ty poddajné použít na podřadné práce. Je správné, že soudruh Zeman souhlasí s připojením Krymu k Rusku, dal tím impulz, aby se věci konečně hnuly správným směrem! Havel se jen Němcům omlouval, Herman jen kecá, ale tohle je již první krok a to tím správným směrem!

mirakos ( 12. října 2017 19:18 )

mirakos ( 12. října 2017 19:11 )

zdenekk,ty zhulenče,víš že předseda europské rady prohlásil prezidentův projev za rozumný a který otvírá dveře ke zrušení sankcí proti Rusku?ětšina ukrainských námitek byla zamítnuta.Víš to ty zhulené prase?!

moiaza ( 12. října 2017 17:31 )

Nejsem antizemanovec. Zemana jsem volil hlavně proto, aby nebyla ještě větší ostuda, kdyby vyhrála spící loutka knížepán. Souhlasím s tím, že Zeman už opravdu nemá na to, aby důstojně reprezentoval ČR. A to z důvodu zdravotního stavu. Je to síla ho sledovat, jak se pohybuje. Jen čekám, kdy ho poskoci neudrží a on se celý poláme. Také už přestává myslet. Kdyby se ovšem měl rozhodnout mezi Zemanem a Horáčkem, volil bych Zemana.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa