Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Marksová lituje vyhazovu Babiše a chyb ČSSD. Sněmovnu má za „žvanírnu“

Autor: simao - 
10. července 2017
10:30

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) se kritiky mířené do vlastních řad nebojí. S rázností sobě vlastní připouští, že sociální demokraté udělali řadu obrovských marketingových chyb. Za jednu z nich označuje v rozhovoru pro ihned.cz „vyhazov kolegy Babiše z vlády“. A pouští se i do ministrů z ČSSD. Mluví o tom, že se pohádala s ministrem zdravotnictví Miloslavem Ludvíkem.

Říjnové volby se kvapem blíží. Pohled na předvolební průzkumy však nemůže ČSSD těšit. Ztrácí na preferencích a v průzkumech se pohybuje daleko za ANO, v některých pak dokonce kouká na záda i komunistům či ODS.

„Udělali jsme obrovské marketingové chyby. Jsme skupina lidí, která dokáže dělat věci tak, aby byly hotové věcně. Jenže jsme to nedokázali voličům prodat,“ míní ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

„My nejsme agenti s teplou vodou, jsme dělníci. Ale věřím tomu, že to bude jiné. Myslím si, že přes všechny chyby a nedokonalosti mají lidé s ČSSD jistotu, že se politika bude ubírat v jejich prospěch. Už 140 let je konstantní,“ dodává pro ihned.cz.

Marksová je pro volby do Poslanecké sněmovny lídryní v Libereckém kraji. Od března 2015 je pak také úřadující místopředsedkyní ČSSD. Ministryní byla jmenována v lednu 2014 poté, co se nominace vzdal tehdejší Sobotkův hlavní favorit Petr Krčál.

Za chybu Marksová označuje „vyhazov kolegy Babiše z vlády“. „Věcně to chápu, ale jsou dvě reality: jedna je faktická a druhá je politická, jak to vnímá veřejnost. A my jsme věděli, že teď před volbami ho vyhazovat z vlády je prostě chyba,“ říká Marksová.

Sněmovna jako žvanírna i hádky s Ludvíkem

Stalo se, Andreje Babiše ve vládě nahradil Ivan Pilný, na pozici vicepremiéra se posunul ministr životního prostředí a místopředseda ANO Richard Brabec. Babiš má nyní více času na kampaň, kterou již rozjel naplno. Marksová přitom s Babišem souhlasí, že je Sněmovna „žvanírna“.

„Ono to tak skutečně je,“ řekla Marksová a uvedla příklad, kdy během schvalování zákonů chodí k řečnickému pultu jeden řečník za druhým, i když ví, že 20 minut bude opakovat to samé, co jeho kolega či kolegyně před ním. 

Marksová také připustila, že v rámci vlády dochází k hádkám s kolegy. „Já už jich mám plné zuby. My jsme se o tom opravdu hádali,“ prozradila neshodu s ministry zdravotnictví a školství. Ministr Ludvík totiž odmítá utlumení kojeneckých ústavů, jak navrhla Marksová.

„Jednou jsme se hádali i před panem premiérem a ten nám pouze řekl, že se máme dohodnout. Jenomže dohoda znamená změnu, tak jak se mám dohodnout s někým, kdo změny nechce?“ dodala Marksová pro ihned.cz. Čemu naopak věří, je změna v čele ČSSD – nový volební lídr Lubomír Zaorálek má i její podporu.

VIDEO: Ministryně Marksová ve studiu Blesku o koncepci rodinné politiky čelila kritice oponentky Markéty Adamové z TOP 09

Video  Je umělé oplodnění ponižující? Marksová a Adamová v duelu o rodině  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

tosto ( 18. července 2017 14:10 )

Ještě nedávno tvrdila , že za všechno může Babiš a ČSSD je jako lilie čistá a najednou takový obrat. Předtím co věta to slovo Babiš skloňovali všichni z ČSSD.I na kongrese , sněmu a všech schůzích a vystoupeních hlavní bod byl Babiš. Ani jednou nikdy nikdo nevzpomenul třeba Kalouska , Fialu nebo Bělobrádka či Gazdíka.

hejhej ( 12. července 2017 11:18 )

Největší žvanilové ve sněmovně, hned po Kalouskovi jsou socani Sobotka a Zaorálek.

osinek ( 11. července 2017 12:54 )

Neználek Zdenek očividně neví, která bije. Měl by se vrátit do pomocné školy a neplácat neskutečné nesmysly. Ty nevíš "chytráku", že všichni poslanci za Hnutí ANO jako jediní letos v lednu hlasovali proti návrhu socanů (předkládala Marxová) o vyšší valorizaci důchodů v Sociálním výboru poslanecké sněmovny? Proti tomu návrhu socanů nebyla žádná opoziční strana. A koaliční partneři z Hnutí ANO chtěli zablokovat návrh socanů na vyšší valorizaci důchodů. jde o stovky korun (ne nějakých 40 korun)zablokovat. Za koho kope Babišovo Hnutí ANO? Když guru Andrej zjistil, že jeho poskoci se ocitli v naprosté izolaci, tak nařídil, aby návrh socanů neblokovali. V ČT Babiš tvrdil, že senioři mohou děkovat Hnutí ANO za vyšší valorizaci důchodů. Tento návrh zákona by byl schválen i bez Hnutí ANO Není typické pro poslance za Hnutí ANO- kam vítr tam plášť. A "experti" typu Zdenka šíří nesmysly, že Hnutí ANO kope za seniory. Fakta však prokazují něco jiného.

sensadrak ( 11. července 2017 11:59 )

Proti vždy perfektně upravené Markétě Adamové vypadá Marksová jako trhovkyně. Paní Adamová dobře formuluje svoje názory, Marksová je hysterická feministka. Že je parlament žvanírna řekl poprvé zločinec Lenin, zřejmě Marksové vzor.

dzery ( 10. července 2017 17:22 )

Monais je nezmar ten pokoj nedá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa