Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Díky němu padl Drábek: Exnáměstek Šiška si kvůli dávkám odsedí čtyři roky

Autor: ČTK, Mii - 
14. června 2017
09:29

Bývalý náměstek ministerstva práce Vladimír Šiška si nakonec za zmanipulování zakázky na výplatu sociálních dávek odpyká ve věznici s dozorem o dva roky méně, než bylo dříve rozhodnuto. Pražský vrchní soud mu ve středu původní trest snížil na čtyři roky. Rozhodnutí, podle nějž Šiška zneužil svou pravomoc a sjednal firmě Fujitsu Technology výhodu při zadání veřejné zakázky, je pravomocné.

Druhému obžalovanému, bývalému řediteli odboru ministerstva vnitra Miroslavu Dudovi, potvrdil odvolací senát tříletý podmíněný trest s maximální – tedy pětiletou – zkušební dobou. Vrchní soud z rozsudku vypustil povinnost obžalovaných k náhradě způsobené škody, protože stanovení její výše bylo podle soudců spekulativní.

Šiška v roce 2011 sám rozhodl o změně systému výplaty dávek a zakázku zadal bez výběrového řízení namísto toho, aby dodavatele systému nechal vybrat v otevřené soutěži na základě nejnižší nabídnuté ceny. „Záměrně rezignoval na dodržení pravidel hospodářské soutěže, protože jeho záměrem bylo zadat zakázku pouze Fujitsu Technology,“ uvedla ve středu soudkyně Pavla Augustinová.

Kvůli tomu, aby zakázku dostala Fujitsu, údajně pomocí dodatků ohnul podmínky rámcové smlouvy, kterou mělo od roku 2008 uzavřenou ministerstvo vnitra. Umožnily mu to Dudovy podpisy.

Šiška, kvůli jehož trestním kauzám rezignoval v říjnu 2012 ministr Jaromír Drábek (TOP 09), je v souvislosti se svým působením na ministerstvu obžalován také kvůli pokusu zadat miliardovou zakázku na kontrolu vyplácení sociálních dávek firmě IBM a kvůli údajnému vydírání jednatele firmy OKsystem.

VIDEO: Bývalý ministr Jaromír Drábek o zatýkání ve vládě:

Video  Jaromír Drábek promluvil o zatýkání ve vládě.  - Blesk - David Malík, Eva Pospíšilová
Video se připravuje ...

baran ( 14. června 2017 14:11 )

ja bych mu dal aspon deset let a propadnut majetek to člověka zaboli nejvice

1pravda1 ( 14. června 2017 13:08 )

Vláda ODS - TOP09 a VV-Lidem Peakové byla jedna nejhorších vlád všech dob!!! Plus Nagyová s kmotry, co řídili stát místo neschopného bubáka Nečase, kdo po tom všem ještě volí ODS a TOP09 je fakt na hlavu!!!! Tak jim to vládnutí nešlo, že se nakonec musela rozpustit poslanecká sněmovna a byly předčasné volby! Kalousek, celá léta byl v KDU-ČSL, kde ho vyhodili za paktování se s komunisty a založil odpornou TOP09! s čípkem Gazdíkem, který zvolna přešel dělat čípka původní KDU-ČSL!

moiaza ( 14. června 2017 10:31 )

Vždyť to říkám stále, že slušného člověka ve vládě nenajdete. A stále mi nevěříte.

ivanak ( 14. června 2017 10:27 )

A škodu zaplatí opět daňový poplatník.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa