Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman zkoušel odradit Valachovou od demise. Na schůzce v Brně nebodoval

Autor: ČTK, kal - 
28. května 2017
20:35

Přes hodinu se prezident Miloš Zeman snažil přemluvit ministryni školství Kateřinu Valachovou (ČSSD), aby zůstala ve vládě. Z ní se Valachová rozhodla odejít kvůli dotační kauze v českém sportu a demisi už předala premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). Zeman Valachovou v Brně seznámil s podporou učitelů a sportovců, ta ale předpokládá postup podle ústavy.

„Pan prezident považoval za důležité, aby mě seznámil s podporou odborné veřejnosti a akty nesouhlasu, které k němu doputovaly. Zároveň mě požádal, abych o motivech této podpory přemýšlela,“ řekla Valachová.

Takto mluvila ministryně Kateřina Valachová po představení svého nástupce:

Ministryně se rozhodla rezignovat k 31. květnu, aby převzala politickou odpovědnost za kauzu, v níž figuruje její bývalá náměstkyně Simona Kratochvílová. Ta je podezřelá z toho, že se domlouvala se šéfem fotbalového svazu Miroslavem Peltou na rozdělování investičních dotací.

A tady je vyjádření Valachové k její dnes už bývalé náměstkyni:

Sobotka v pátek na tiskové konferenci Valachovou pochválil za její výsledky a zároveň ji ocenil za rozhodnutí podat demisi. Podle něj tím přispěla politické kultuře v Česku. Prezidentovi premiér navrhl, aby novým ministrem školství jmenoval dosavadního náměstka Valachové Stanislava Štecha.

„Nyní se chci tři dny soustředit na prosazení kariérního řádu učitelů v Senátu,“ uvedla v neděli v Brně Valachová. Zeman ještě před schůzkou zmínil variantu, že ji nechá v demisi do konce funkčního období vlády.

Valachová se zachovala statečně, její nástupce se nemusí rozkoukávat, míní premiér Sobotka:

Zeman bude od pondělí na návštěvě Jihomoravského kraje.

oldedek ( 29. května 2017 09:23 )

"Čekám postup podle ústavy, řekla Valachová po schůzce se Zemanem..." Jó Katko, jak Ti Mýla jmenuje, to si přišla za tím pravým "ústavomilcem" !! Pro něj je důležité, co mu poradí genitál Ovčáček !

oliwer.oliwer ( 29. května 2017 05:42 )

Dobře podala demisi ,myslím si ,že zjistila .že mezi podvodníky nepatří ,ale Sobotka je hlavním viníkem ,fanatizuje lidi kolem sebe ,hraje si na pana čestného ,ale zůstávají za ním zlodějské kauzy !!!! A Kalouska by už neměli dávat v televizi ,protože to je nejhorší podrazák a na světě ,bez studu !!!!!

oliwer.oliwer ( 29. května 2017 05:35 )

Co máš místo mozku ????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa