Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nečasův křik, výčitky Nagyové a peníze od Bárty? Peake přidala porci vzpomínek

Autor: Jakub Veinlich - 
30. dubna 2017
05:00

Před pěti lety pomohla Karolína Peake zachránit koaliční vládu Petra Nečase. Po rozpadu rozhádaných Věcí veřejných založila politickou platformu LIDEM, která pomohla udržet ODS a TOP 09 v Poslanecké sněmovně většinu. Pak se ale Peake podle svých slov Nečasovi znelíbila, když se mu jako ministryně obrany vymkla kontrole. V druhé části rozhovoru pro Blesk.cz bývalá vicepremiérka popsala, jak na ni Nečas za její kroky údajně křičel do telefonu.

Karolína Peake promluvila i o tom, jak se k ní chovala tehdejší ředitelka premiérova kabinetu Jana Nagyová, Nečasova tehdejší milenka a nynější žena. V rozhovoru přišla řeč i na údajné placení poslanců Věcí veřejných z kapsy Víta Bárty.  

Původně přišly Věci veřejné Víta Bárty vymést v roce 2010 dinosaury z české politiky, nakonec se s nimi spojily. Na začátku mandátu měla strana 24 poslanců. Jenže postupně se drolila. Z kamarádské party, jak si občas říkali, se stali nepřátelé, kteří na sebe podávali i trestní oznámení. Třeba i kvůli údajnému podezření, že si „superguru“ Vít Bárta platil poslušnost lidí ve svém poslaneckém klubu.


„Nikdy jsem žádné peníze od Víta Bárty nedostala, nikdy jsem to nepotřebovala. Nevím, jak bylo postaráno o ostatní poslance,“ říká po letech někdejší šéfka poslanců Věcí veřejných Karolína Peake.

Peake, Bárta a Klasnová se dnes sotva pozdraví

S Vítem Bártou i jeho současnou ženou Kateřinou Klasnovou byli přátelé. Dnes se na ulici sotva pozdraví. „Že Vít Bárta dával najevo, že se o lidi okolo sebe rád postará, a tím si je možná zavazoval, tak to nepochybně,“ vzpomíná Peake na fungování „véčkařského“ klubu pro Blesk.cz

Karolína Peake o promarněných šancích ve vládě s Petrem Nečasem a Miroslavem Kalouskem

Koaliční vláda měla ve Sněmovně bez dvou hlasů ústavní většinu, a mohla tak v podstatě se 118 poslanci prosadit, co chtěla. Jenže neustálé dohady a následný rozpad Věcí veřejných tuto šanci pohřbily.

„Myslím, že jsme trochu z leknutí a z nepřipravenosti skutečně tu příležitost promarnili,“ přiznává s odstupem let Peake, aby dodala: „Bylo tam neustálé pnutí a ta vláda na venek působila hrozně neakceschopně.“

Zákulisí vlády navíc skutečně podle Peake ovlivňovala Jana Nagyová, bývalá ředitelka kabinetu premiéra Petra Nečase a jeho současná žena. Peake prý vyčítala její „zbrklost“ při zakládání platformy LIDEM. Tedy Liberálních demokratů, kteří vstoupili do vlády místo Věcí veřejných.

„Výčitky jsem od ní zaslechla až o pár měsíců později, bylo mi naznačováno, že pokud chci v té vládě ještě něco prosadit a mít tam nějaké slovo, tak bych s ní měla komunikovat, protože to tak dělají všichni,“ popsala Peake aktivitu Nagyové (dnes Nečasové). Sama prý považovala za normální, aby ředitelka kabinetu komunikovala s jejím ředitelem kabinetu. Za svého partnera k jednání považovala členka vlády premiéra.

 „Nedocenila jsem její sílu, ani vůli Petra Nečase nechat za sebe jednat ji,“ říká Peake pro Blesk.cz s tím, že byla v této věci naivní. Podruhé se prý s Nagyovou potkala o pár měsíců později, když ji Nečas odvolal z postu ministryně obrany.

Karolína Peake o roli Jany Nagyové (Nečasové) na Úřadu vlády:

Tlak kvůli odvolání Picka

Peake má za své vládní působení v Nečasově vládě dva primáty. Byla v ní vůbec první ženou a byla i historicky nejkratší dobu sloužící ministryně samostatného Česka. Armádu měla na starosti jen osm dní. Premiéra Nečase naštvalo, že odvolala z postu svého prvního náměstka Vlastimila Picka. Označil ji prý jako „nebezpečí“ pro stát.

„To mi bylo vyčteno premiérem Nečasem do telefonu velmi hlasitě, s tím, že ho mám okamžitě instalovat zpět do funkce,“ uvádí Peake s tím, že to ovšem odmítla. Zároveň prý dostala od premiéra úkol, aby okamžitě vypracovala koncepci armády na dalších deset let a za týden mu ji přinesla na stůl.

„On ji odhodil, ani se na ni nepodíval a dal přede mě rezignační dopis, který mám podepsat, v případě, že nepodepíši, tak je stejně připravené znovujmenování generála Picka,“ popisuje vyostřenou schůzku tehdejší vicepremiérka s tím, že rezignační dopis nepodepsala, ale Nečas už byl dávno rozhodnutý, co bude dál.

„Za deset minut jsem seděla na jednání vlády, kdy jsem dostala zprávu z ČTK, že Václav Klaus dostal návrh na mé odvolání,“ dodala někdejší ministryně k rychlému sletu událostí. Ministrem se po jejím odchodu stal nakonec samotný Picek. 

Premiér Nečas se dohodl s generálem Pickem na tom, že se stane nástupcem Karolíny Peake v čele ministerstva obrany. Premiér Nečas se dohodl s generálem Pickem na tom, že se stane nástupcem Karolíny Peake v čele ministerstva obrany. | Archiv Blesku - Dana Kolářová, ČTK

Peake tvrdí: Báli se mé samostatnosti

Po této schůzce se viděla ještě jednou s Janou Nagyovou. Šéfka premiérova kabinetu jí prý naznačila, že vše mohlo být jinak, kdyby víc spolupracovala.

„Byla tam obava z mé samostatnosti. Že bych tam nebyla pod takovou kontrolou, jak Jana Nagyová a Petr Nečas doufali. Přesně to mi také Jana Nagyová bezprostředně po tom rozhovoru s Petrem Nečasem řekla, že kdybych nebyla tak samostatná, tak by to bývalo nemuselo tak dopadnout,“ popsala zákulisní fungování tehdejší vlády.

O důvodech odvolání z ministerstva obrany má Karolína Peake jasno: 

Peake: Brali mě jako nebezpečí pro stát

Někdejší vicepremiérka prý netušila, že měla Nagyová takový vliv, jak se později ukázalo. Výsledek vyšetřování všech kauz, kvůli kterým v létě 2013 padla vláda, bere za naprosto neúměrný tomu, jaké to mělo tenkrát důsledky.

„Je pro mě poněkud úsměvné, že jsem byla odvolávána z ministerstva obrany se slovy, že jsem nebezpečím pro stát, zatímco přítelkyně pana premiéra úkoluje Vojenské zpravodajství sledováním jeho manželky. Ale nad tím se už teď můžu jen pousmát,“ uzavírá v rozhovoru pro Blesk.cz Karolína Peake. Dnes se věnuje jako advokátka například rodinnému právu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joudajoudovy ( 1. května 2017 09:34 )

co ta zradkyne a dobre zaplacena pyczka placa? snad si nepripravuje novou cestu do politiky? nebyt jeji dezerce a podpory nesase s kalouskem pri hlasovani, statni kasa by nebyla rozkradena a lidi by nedreli usty o zem.

11karel11 ( 1. května 2017 01:08 )

PIK JE NAMYSLENA SLEPICE A MELA BY SE DRZET PLOTny.

sensadrak ( 30. dubna 2017 21:18 )

Za jejich vlády šikovní, pracovití a chytří lidé koukali, kde nechal tesař díru.

sensadrak ( 30. dubna 2017 21:16 )

Ty snad diskutujěš k článku?

babamotorkarka ( 30. dubna 2017 16:45 )

Karolína P. byla jedinou čestnou z Nečasovy vlády. Žel, nenapadlo ji, že si Nečas k sobě vezme takovou husu kantýnskou a d_vku navíc, tzv. horolezkyni v ODS ! S imbecilními "slepcicemi" (původně jen vyučenými) není radno spolupracovat, hrozí extra velké nebezpečí. Ale sama 1 osoba nikdy nic nezmůže. Jeden každý se musí spojit s min. 30 dalšími, aby porazili tu bandu ODS, TOP, KDU, ČSSD, co zde 27 let tuneluje naše daně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa