Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Být spolu ve vládě není rozkoš.“ Bělobrádka štvou dluhopisy, Babiš vrací úder

Autor: simao - 
17. března 2017
10:30

Neklid v řadách vládní koalice opět rozdmýchala kauza korunových dluhopisů, které vicepremiér Andrej Babiš (ANO) nakoupil od Agrofertu. Do Babiše se opřel i šéf KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek, podle kterého vrhají spekulace o údajných „daňových podvodech“ špatné světlo na celou vládu. Babiš označil jako novum, že do něj šijí i lidovci. A nemlčí ani ČSSD. Její 1. místopředseda Milan Chovanec tvrdí, že do vlády s Babišem v čele by nešel.

„Ve vládě nesedíte s lidmi kvůli tomu, že je to pro vás příjemné, nebo proto, že z toho máte rozkoš. Tak to v životě nechodí. Ve vládě jste proto, abyste prosazovali svůj vlastní program,“ říká Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) o tom, jaké je to pro něj momentálně sedět v jedné vládě s Andrejem Babišem (ANO). A varuje, že současnou alternativou by byla například vláda s podporou či tolerancí komunistů či okamurovců. 

Z kauzy kolem babišových korunových dluhopisů však radost rozhodně nemá. „V současné situaci je to velmi nepříjemné, protože na nás ten stín padá také. Není to nic příjemného, první místopředseda vlády a ministr financí je persona, která má i přesah do zahraničí. Právě proto chceme a podporujeme to, aby pan vicepremiér ty věci vysvětlil,“ pronesl Bělobrádek před novináři ve Sněmovně. Podle něj spekulace kolem Babiše snižují důvěryhodnost vlády jako celku.

„Má to na háku,“ řekl šéf lidovců o Babišovi

Lidovci byli ti, kdo se spoluangažovali v tom, aby Babiš musel do 30. dubna 2017 „věrohodně“ vysvětlit „vážná“ podezření. Především nákup korunových dluhopisů a další obchodní transakce.

Korunové dluhopisy pořídil Babiš coby fyzická osoba od firmy Agrofert –- za 1,5 miliardy a s úrokem 6 procent, který Miroslav Kalousek (TOP 09) označuje za vysoký, Babiš za tržní a přiměřený. Roční výnos u dluhopisů, které se díky nominální hodnotě 1 koruna a nízkému výnosu nedaní, pro Babiše podle poslance Petra Kořenka (ČSSD) činí 90 milionů korun.

Šéf ANO tvrdí, že na pořízení dluhopisů v té době peníze po ruce měl. Zadal auditorským firmám prověření svých příjmů, kterým se nyní ohání. Web HlídacíPes.org však ohledně Babišových příjmů upozorňuje mj. na obchod, kdy měl Babiš v roce 2010 prodat Agrofertu akcie společnosti Profrost za 527,5 milionu, aby je Agrofert později prodal za 20,4 milionu.

Podle Babiše byly transakce, které s Agrofertem coby fyzická osoba udělal, v pořádku. Hájit se však do Sněmovny ve středu nedorazil. „Asi to má na háku, jak občany, tak Poslaneckou sněmovnu,“ míní Bělobrádek. Situaci však podle něj nejde bagatelizovat – a už vůbec ne proto, že se jedná o desítky milionů korun.

Babiš se brání, že přijet chtěl. Měl však dlouhodobě plánovaný program v Jihočeském kraji, který završil slavnostním otevřením stavby nového úseku dálnice D3.

Bělobrádek: Daňová přiznání klidně zveřejním

Šéf KDU-ČSL však zareagoval i na Babišovy opakované výzvy, aby politici zveřejnili svá daňová přiznání, stejně jako to udělal on. „Já klidně mohu udělat své majetkové přiznání od roku 1993, já s tím nemám problém. Já jsem od roku 1993 do roku 2001 byl student, já to klidně udělám a vsadím se, že částky, o kterých se tady bavíme, jsem si nevydělal ani náhodou. A rozhodně jsem si nevydělal ani z desetiny,“ upozorňuje Bělobrádek.

„A o takových částkách se tady bavíme, že člověk, který chodil do zaměstnání, který vstával ve čtvrt na pět jako já, aby o půl šesté byl na lince, si rozhodně tyhle peníze nemohl vydělat. Jenom ty, o kterých se bavíme, že tady došlo zřejmě k daňovým optimalizacím. Ano, můžeme říct, co je nějakých 150 milionů, vždyť to je vlastně v pohodě. A pak ale musíme vysvětlit i lidem, na které dopadá EET, jestli je to také v pohodě,“ dodal Bělobrádek.

Babiš: Že mě napadají lidovci, to je novum

Andrej Babiš se však i v rozhovoru pro Blesk.cz bránil, že vše již vysvětlil spoustukrát. Premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), který od Babiše žádá vysvětlení také, však prý pošle dopis. Ohledně dluhopisů již třetí. Ultimátum 30. dubna akceptuje.

„To byl návrh KDU-ČSL – také překvapující, že jsme v koalici a na mě také KDU-ČSL útočí, to je novum. Doposud to byla ČSSD. Celý víkend na mě útočili, že jsem oligarcha, ohrožení demokracie, že jsem cizopasná rostlina, fíkus. A že tuneluju demokracii, jak říkal pan Bělobrádek. Já samozřejmě se k tomu vyjádřím v rámci té lhůty – do 30. dubna se k tomu písemně vyjádřím, aby neřekli, že pohrdám Sněmovnou. A já chápu, že dnes ve Sněmovně to většina stran využívá, je to moderní, kopat do mě,“ řekl Blesk.cz Babiš.

VIDEO: Andrej Babiš pošle dopis Sobotkovi, kritiku za korunové dluhopisy odmítá.

Korunové dluhopisy stejně jako dříve třeba lex Babiš či Ćapí hnízdo považuje za uměle vystavěné pseudokauzy proti němu. Jeho transakce proběhly podle zákona, tvrdí, a „vážná podezření“ označuje za lži Miroslava Kalouska (TOP 09). Dobré jméno vlády pak nepoškozuje on – vinu totiž přehazuje Babiš na Sobotku.

Když však přijde dotaz na to, zda si dokáže ANO představit povolební spolupráci s ČSSD, jsou babišovci rázem opatrnější. „To uvidíme, to je na panu premiérovi. On sice stále tvrdí, že chce, aby vláda dovládla, ale vyvolává tyto roztržky. Poškozuje to vládu a je to škoda. Mohla by to být třetí vláda, která může dovládnout, ale pokud KDU-ČSL nabádá pana premiéra, že když nevím, co neudělám, aby mě odvola, tak je to zvláštní,“ uvedl Babiš.

„Podráží nás každý den,“ kritizoval Faltýnek koaliční partnery

S blížícími se volbami budou třenice mezi ANO a ČSSD zřejmě dál narůstat. Rozpory panují delší dobu, i když se někteří poslanci ve Sněmovně tento týden na oko divili, že třeba problém dluhopisů zajímá i koaliční politiky až nyní, když se rozbíhá kampaň. 

A rétorika se místy vrací do roku 2013, kdy Babiš o sobě opět mluví jako o chybě v systému a o Sněmovně jako českém politickém matrixu. „Tradiční politické strany tady nechtějí naše hnutí a nechtějí tady pana Babiše. Naši koaliční partneři nás podráží de facto každý den. My už jsme si na to zvykli, ale musíme se s tím naučit nějak žít,“ postěžoval si první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek.

VIDEO: Faltýnek hájil Babiše: Koaliční partneři nás podráží každý den. Všichni se spojili proti nám, hlavně Kalousek se Sobotkou

Chovanec: Pod Babišem ve vládě bych nebyl

I sjezd ČSSD, který se minulý víkendu uskutečnil v Brně, však Babiše nešetřil. Milan Chovanec (ČSSD), korunní princ sociálních demokratů, který vede ministerstvo vnitra, přitom o Babišovi promluvil pro časopis Echo. Obává se prý, že někteří lidé na sjezdu ČSSD už cítí, že by strana mohla volby prohrát a hledají lídra v „v procesu přimykání se k Babišovi“.

„Jenže tenhle přístup byl sjezdem odmítnutý. Ti lidé nebyli zvoleni do vedení, prohráli úplně všechno. Bohuslav Sobotka na sjezdu celkem jasně řekl: Já nechci, aby ČSSD někomu dělala pitomce, podržtašku při nástupu de facto polototality,“ říká Chovanec.

A o svém dalším možném působení ve vládě dodává: „Neumím si svou účast ve vládě Andreje Babiše představit.“ 

VIDEO: Sobotka kritizoval Babiše na sjezdu ČSSD. Mluvil o autoritáři a sklidil potlesk

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joudajoudovy ( 18. března 2017 08:26 )

vemu-li prostor, ktery blesk zdenkkovi i jeho dalsim nickum dava, kdy se na jeho invektivy neda ani odpovedet, nebot vam blesk neumozni odeslani, zacinam mit tuseni, ze se jedna o placeneho provokatera. tato domnenka se mi stale vice utvrzuje, kdy se tento prvok vyjadruje k vybranym tematum (babis,zeman,trump,brexit) a nikde jinde. jeho argesivita obzvlaste stoupa pred volebnim klanim. uz se tesim, az dle IP adresy bude identifikovan a bude mu rozbita budka na hnojisti.

panda82 ( 18. března 2017 07:59 )

Bělobrádka by měly štvát nezdaněné církevní restituce, o to by se měl starat, černo***ník, a pak zdanit všechny i ty z Kypru, a daňových rájích a co tu měli daňové prázdniny, tak dluhopisy jsou jen Kaloskovo martýrium, které nedomyslel, jaké bude mít následky, nikde neprohlásil, že se budou danit, asi měl okno chemik, Babiš nebyl sám co zachraňoval manko v Kalouskovic hospodárce

velka_0 ( 18. března 2017 05:18 )

Milana Svobodová, Brno : Dovedete si představit, co by vyplavalo na povrch, kdyby všichni naši vrcholní politici předložili své účty za 27 roků ? Pokud někdo řve, že je Babiš podvodník, měl by podat trestní oznámení. To ale nikdo nedělá, protože podvod = trestný čin nespáchal. Že v době, kdy pouze podnikal, dělat to, co podnikatelé dělají, není trestné, pokud neporušoval zákony. Na rozdíl od jiných platí celou dobu v ČR daně. Proč se neřeší např. Senátor Valenta, který své zisky z hazardu "daní" na Kajmanech? Proč nikoho zatím nenapadlo, jestli Kalousek nevymyslel nedaněné korunové dluhopisy někomu na ruku? Třeba i České televizi, která mu poskytuje na oplátku nadstandardní prostor?

aIIahakbar ( 17. března 2017 19:20 )

Vietnamský MISTĚR zdenekk VYDĚL PIŽAMO Začíná se nám ta jeho asijská hatlamatilka hromadit.

aIIahakbar ( 17. března 2017 19:17 )

Ale nejlepší MISTĚR jsi ty, vietnamský debile zdenkku! To jsi ze sebe opět udělal pořádnýho ču.ráka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa