Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hormony v jídle? Europoslanci se pohádali v duelu Blesku o dohodě s Kanadou

Autor: Tomáš Polák - 
8. března 2017
05:00

Má otevřít volný obchod s Kanadou a přinést Evropské unii až 307 miliard korun ročně při nárůstu obchodní výměny. Jenže kromě obchodu ale možná také otevře dveře závadným potravinám a těžce se dotkne malých firem, kterým sníží konkurenceschopnost. O dvou stranách dohody CETA v duelu Studia Brusel debatovali europoslanci Jan Zahradil (ODS) a Kateřina Konečná (KSČM).

Podle Konečné se dohoda netýká jen cel a není pouze obchodní tak, jak se o ní někteří vyjadřují. „Ona se týká řady netarifních bariér, to znamená věcí týkajících se zaměstnaneckých práv, životního prostředí, práva občanů se hájit nebo práva malých firem na to, aby se mohli soudit,“ řekla europoslankyně. Podle ní ale i podle jejích českých kolegů z KSČM dohoda snižuje požadavky na ochranu životního prostředí a oslabuje právní předpisy týkající se geneticky modifikovaných potravin. Zmiňuje například hormony v jídle z Kanady.

S tím ovšem tvrdě nesouhlasí Zahradil. „Je to standardní obchodní dohoda, kterých Evropský parlament už několik uzavřel a ještě jich celou řadu uzavře,“ míní. „Dostala poměrně silný mandát u Evropského parlamentu. Prošla zhruba v poměru 2:1 a je to dohoda, která odstraní 99 procent veškerých cel, kvót, tarifů a dalších přirážek, takže pro Českou republiku jako exportně orientovanou zemi to může být jedině výhodné,“ uvedl Zahradil ve Studiu Brusel.

Podle zástupce ODS jsou jak Česká republika, tak Kanada členskými zeměmi všech důležitých mezinárodních organizací, jako je OSN či Mezinárodní organizace práce. „Takže veškeré standardy, o kterých hovoří paní poslankyně Konečná, ať jsou to lidská práva, nebo zaměstnanecká práva, tak budou ošetřeny v souladu se standardy, jak jsou upraveny u těchto organizací,“ dodal Zahradil.

Podle europoslance Kanada sice nepatří mezi nejvýznamnější obchodní partnery České republiky ale právě proto je potřeba s ní rozvíjet obchodní vztahy. „My už jsme na tom evropském trhu závislí příliš a musíme diverzifikovat“ zmínil, aby připojil: „Tohle strašení extrémní levice i pravice je zcela mimo realitu.“

 

Dohodu nepodporují všichni

Konečná upřesnila, že Kanada je v pořadí až 52. zemí, kam Česko vyváží. „Pokud vám jde tak moc o diverzifikaci obchodu, nějak jsem si nevšimla, že by vám šlo o zrušení sankcí na Rusko, kde by se obchod mohl rozvíjet daleko lépe, radostněji, je to blíže a bylo by to daleko přínosnější pro všechny,“ kontrovala.

O Rusku se ale Zahradil nechtěl bavit. „Česká republika je malá otevřená ekonomika, je to exportně orientovaná země, náš HDP závisí na tom, jak moc se uplatníme na zahraničních trzích a proto je v zájmu českých občanů, aby byla (dohoda) přijata. Dohodu podporuje Svaz průmyslu a dopravy, Hospodářská komora, podporuje ji Svaz zaměstnavatelů a v podstatě všechny důležité zájmové a profesní organizace, protože vědí, jaké výhody přinese,“ popsal.

Podle Konečné dohodu CETA zdaleka nepodporují všichni. „Tuto dohodu nepodporuje například Českomoravská konfederace odborových svazů, velmi silný svaz tripartity, o kterém pan kolega raději nemluví. Ani část malých a středních podniků,“ poznamenala Konečná, podle které navíc hlavně zemědělci ztratí konkurenceschopnost.

Kyanid v půdě a pesticidy v jídle?

„Zemědělství v Kanadě je na úplně jiné úrovni. Jde o to, na jakých rozlohách se ta produkce pěstuje. Ve chvíli, kdy my podporujeme malé české zemědělce, farmářské trhy a podobné drobné výrobce potravin, tak nebudou konkurenceschopní proti někomu, kdo má stovky, možná desetitíce hektarů, kde navíc využívá pesticidy, které jsou v Evropě zakázané,“ zdůraznila europoslankyně. Konečná se tak obává přílivu daleko levnějších zemědělských produktů, které jsou díky levnější produkci dostupnější. Další nebezpečí podle ní hrozí kvůli nebezpečným látkám povolených v Kanadě.

„V Kanadě je možnost používat kyanid v těžbě z dehtových písků a řadu karcinogenních látek do barviv,“ upozornila.

Podle Zahradila ovšem zemědělství hraje v celkovém balíku objemu vzájemného obchodu Česka s Kanadou jen malou roli. „V drtivé většině my obchodujeme s produkty průmyslovými, je to strojírenství, jsou to výrobky elektrotechnického průmyslu, automobilového průmyslu a chemického,“ dodal Zahradil. Zemědělský a potravinářský vývoz podle vládních odhadů by se mohl navíc zvednout až o polovinu z čehož by přímo profitovala Česká republika.

Jaké další výhody a nevýhody by mohla CETA přinést? A v čem Konečná podle Zahradila „kouzlí“ a co podle Konečné „smrdí“? Podívejte se na celou diskusi ze Studia Brusel:

Video  Duel Zahradila a Konečné: Přinese dohoda s Kanadou růst nebo nebezpečí?  - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

11karel11 ( 8. března 2017 13:19 )

P Co nám říká informace, že je v párcích například čtrnáct druhů éček? Že výrobce tam dal velmi málo masa, nahradil je sójou a éčka přidal, aby vytvořil barvu, chuť, konzistenci a trvanlivost. Jsou éčka nebezpečná? Jsou to v EU schválené potravinářské přísady. Já se raději vyhýbám potravinám, v kterých je jich více než pět. Sice nejsou přímo nebezpečné, ale Evropská unie neřeší možné následky dlouhodobým přijímáním potravin v takovém množství. Osmnáct let jsem pracoval na manažerském postu, ve firmě, která dodávala firmám pomocné suroviny a koření. Tolik let jsem dokonce musel jíst výrobky na degustacích, nebo jsem je předváděl po celé východní Evropě. Ke konci jsme se již naučili losovat, kdo z nás bude ochutnávat. Nikdo to nechtěl, protože jsme po konzumaci mívali „běhavku“. A to jsem pracoval pro rakouskou firmu, která měla určitou kvalitativní hranici, a která „nepodlízala“. Přímo jste se podíleli na zhoršování kvality potravin, když jste takové pomocné suroviny prodávali. Z počátku ne, protože jsme přinášeli nové technologie. Později jsem i já těžko odolával tlakům našich zákazníků. Proto jsem přešel na druhou stranu a o problému začal hovořit. Když jsem skončil, tak jsem měl o 20 kilogramů více, než teď. Také jsem měl vředy na žaludku, dvanácterníku a cukrovku. Šéfové velkých potravinářských firem tedy asi nejedí vše, co vyrobí… O tom nepochybujte. Ani si nedokážete představit, co někteří požadují od dodavatelů. Například se ptali – kolik koniny můžou dát do výrobku namísto hověziny, aby to nebylo cítit? Dostali odpověď, že 5 procent. Ptali se: Když dáme více, máte něco, čím by se to dalo přebít? Dostali odpověď: Máme. Takto to opravdu funguje. Několikrát ročně připluje do Hamburku veliká loď naložená mraženým koňským masem z Kanady, Čile, nebo Argentiny. Miroslav Spišiak v ruce drží slovenskou Fitness šunku, která obsahuje 14 éček. Na talíři je vpravo rakouská Vital šunka se šesti éčky, ale s 89 procenty masa. Slovenskou raději nejí. Nedávný skan

11karel11 ( 8. března 2017 13:13 )

Šokující lži o potravinách! Rozhovor s člověkem z branže, který odhaluje, jaký hnus jíme. Platí u potravin, že čím jsou dražší, tím kvalitnější? Člověk z branže hovoří, že od všech dostáváme to stejné. Miroslav Spišiak (66) byl oblastní ředitel pro východní Evropu ve firmě dodávající pomocné suroviny výrobcům potravin se sídlem v Rakousku. Později přešel na druhou stranu barikády, angažuje se ve spotřebitelské oblasti, publikuje a přednáší. Dělají výrobci potravin záměrně svinstva a prodávají horší kvalitu? Samozřejmě! Přečtěte si tuto etiketu na párcích, které byly kdysi lidové a daly se jíst. Hm, 55 procent vepřového masa, 1 procento hovězího, kuřecí kůže …… … a kolik éček? Jeden, dva, tři … čtrnáct. Tři druhy zahušťovadel, sója, výrobek může obsahovat stopy mléka, vajec, hořčice. To je šok. Kuřecí kůže a samé éčka. To nesežere ani pes a oni to prodávají lidem. Evropská unie totiž schválila po splnění stanovených podmínek výrobcům červeného masa i užívání masa drůbežího a nikdo nikdy nezkontroluje, kolik drůbežího separátu nacpou do párků či salámů. Do takových výrobků je třeba přimíchat hromadu aditivních látek, aby držely pohromadě. Optimální párky jsou podle vzoru 40 – 30 – 30, tudíž 40 procent libového vepřového, 30 procent tučné a 30 procent voda. Není to zdaleka to, co nám prodávají. Jsou tam i fosfáty. Na co dávají do potravin fosfáty? Když se kdysi porážela zvířata a maso se za tepla zpracovávalo, tak v něm byl přirozený fosfát, který vázal vodu, a nebylo třeba nic přidávat. Dnes se v průmyslové velkovýrobě maso zpracuje nejdříve za 48 hodin po porážce, fosfát se mezitím odbourá a do výrobků ho musí přidat uměle. Vyrábí se v chemické továrně, stejně jako fosfáty, které se dávají do pracích prášků. Jsou tyto párky nebezpečné? Jsou především nechutné a informace na etiketách nečitelné. Mě jako zákazníka uráží, že údaje o složení výrobku jsou napsané tři-čtvrtě milimetrovým písmem, když doporučení k dávkování zabírá třetinu obalu. Co nám říká

mart33 ( 8. března 2017 10:13 )

Zahradil lže. Všechny dohody co uzavřeli EU šli všechny k dobru nadnárodních korporací. Proto Trump kritizoval NAFTU a proto ho globalisté nenávidí. Ceta znamená další osekání našeho venkova.

olympic ( 8. března 2017 05:19 )

Bože, ta komunistka Konečná je exportní kosočtverec! Blbá na kvadrát. Vlastně ne blbá, ona je hloupá, což je horší. Já nechci, aby mě ,,tohle" dělalo reklamu ve světě a hlásalo svoje komunistický kraviny. Tedy ne, že by Zahradil byl můj favorit, ale proti komunistce Konečný je menší zlo. Vidím její rudý ksicht, ze kterého tryská vyčůranost a mám zkažený den! S touto rusofilní svoločí se mělo radikálně zatočit hned po revoluci. Ale ona by klidně kopala za ODS. Všem hezký den! Mimo Konečný, pochopitelně :o)

asijo ( 8. března 2017 05:12 )

Jako by nestačilo,že se dováží nezdravé potraviny z Polska.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa