Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Policie nebude Kleslovou stíhat. Problém ale mají firmy, pro které pracovala

Autor: ČTK, Mii - 
16. ledna 2017
11:10

Policie nebude stíhat někdejší místopředsedkyni ANO a bývalou starostku Prahy 10 Radmilu Kleslovou kvůli jejímu působení ve státních firmách. Trestní oznámení na ni podala zhruba před rokem Česká pirátská strana. Důvodem bylo podezření, že některé státní společnosti a příspěvkové organizace platily Kleslové, aniž by pro ně reálně vyvíjela činnost. To policie nepotvrdila. Má ale podezření, že firmy při uzavírání smluv s Kleslovou mohly porušit zákon o zadávání veřejných zakázek. Případ tedy předala antimonopolnímu úřadu. Informuje o tom server Neovlivní.cz.

Podle pražských pirátů působila právnička Kleslová mimo jiné ve firmě ČEZ, Českých drahách, Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) a ve firmě Čepro. Měla pro ně vykonávat služby právní konzultantky. Piráti z otevřených zdrojů zjistili, že od SŽDC dostávala Kleslová v roce 2014 po dobu asi půl roku 94 000 korun měsíčně, od ČEZ 70 000 a později 100 000 korun měsíčně. Státní firmy tak mohly nehospodárně vynaložit až miliony korun, tvrdila strana. 

Policie ale loni v prosinci dospěla k závěru, že k zahájení trestního stíhání nejsou důvody. Vyšetřovatele podle serveru do značné míry ovlivnil fakt, že manažeři dotčených firem jakoukoli fiktivní spolupráci s Kleslovou odmítli a trvali na tom, že za jejich peníze odváděla kvalitní práci.

Chybějící výběrové řízení

Kriminalisté ale získali jiné podezření. Při uzavírání smluv s Radmilou Kleslovou mohl být porušen zákon o zadávaní veřejných zakázek. Podle serveru jde patrně o to, že na jednotlivé poradenské smlouvy nebylo vypsané výběrové řízení. „Proto policejní orgán věc odevzdal k projednání jiného správního deliktu na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, neboť shledal možné spáchání správního deliktu,“ stojí v usnesení, které má server k dispozici.

Radmila Kleslová od počátku trvala na tom, že odměna za její konzultace pro státní firmy byla adekvátní tomu, co odevzdávala. Někdejší vlivná osobnost hnutí ANO se po zveřejnění informací v médiích postupně vzdala všech veřejných postů. Kvůli smlouvě s ČEZ, kterou kritizoval i předseda ANO Andrej Babiš, odešla loni z nejvyššího vedení hnutí, později rezignovala i na post předsedkyně pražského ANO a vzdala se funkcí v orgánech pražských firem. Skončila i ve funkci starostky Prahy 10.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa