Novinářům to před dnešním jednáním předsednictva ANO řekli jeho členové Jan Volný a Martin Komárek. Podle Volného spolu bojovaly primátorka Adriana Krnáčová a předsedkyně pražské organizace ANO Radmila Kleslová, která v úterý oznámila, že na svou funkci rezignuje. Předsednictvo se dnes na žádost Krnáčové zabývá dalším postupem při řešení rozkolu v koalici ANO, ČSSD a Trojkoalice. Předseda hnutí Andrej Babiš chce, aby koalice pokračovala.

Spory mezi oběma ženami musel šéf hnutí krotit už dříve. Krnáčová údajně odmítá být jen nastrčenou figurkou, za jejíž nitky tahá právě Kleslová. Zastupitelé jí naopak vyčetli, že se s nimi o ničem neradí. "Mezi chlapy je to jednodušší, mohou si vše jít vyříkat do hospody a dát si do držky. U žen je to složitější," komentoval několikaměsíční spor Kleslové s Krnáčovou Babiš.

"Byl tam trošičku boj mezi primátorkou a krajskou předsedkyní, ten tam vnášel neklid," řekl novinářům místopředseda hnutí ANO Jan Volný. Připustil tak, že Kleslová údajně řídila část hnutí, která primátorku nepodporovala.

Volný dodal, že neshody podle něj nebyly nijak dramatické. "Nemyslím si, že to byl boj na život a na smrt, ale prostě nějaké různosti názorů tam byly," dodal Volný. Od jednání si slibuje, že situace v pražské organizaci se uklidní. Rezignace Kleslové je podle něj rozumným řešením.

"Já si myslím, že tam budou určitě nějaké osobní problémy," uvedl další z členů předsednictva hnutí Martin Komárek. "Myslím, že paní Kleslová pod tlakem událostí dělá správně, že dává funkci k dispozici," dodal.

Kleslová oznámila svou rezignaci v úterý. Udělala to prý na žádost Babiše. Podle něj mediální kampaň proti Kleslové poškozovala celé hnutí. Kdo ji v čele pražské organizace nahradí, se zatím neví. "Kleslová už rezignovala a nebude kandidovat. O nástupci bude hlasovat 250 členů pražské organizace," řekl Babiš novinářům.

Podle jednoho z radních už je koalice u konce

Podle radního Jiřího Wolfa už je magistrátní koalice v této podobě u konce. Krize vyvrcholila v noci na pátek, kdy za podpory koaličních zastupitelů přišli o funkci čtyři z 11 pražských radních. Odvoláni byli náměstek Matěj Stropnický (SZ) a radní Michal Hašek (ANO), Hana Nováková a Irena Ropková (obě ČSSD). Od té doby vyjednávají koaliční partneři o další spolupráci.