E-mail dorazil pracovníkům kolem 9. hodiny ráno. Dostal ho i asistent odvolaného náměstka Matěje Stropnického Vít Masare. „S koncem Matějova mandátu nám skončila i smlouva. Ráno přišel mail,“ potvrdil Masare.

V textu stálo: „Vážená paní/Vážený pane, v souvislosti s dnešním rozhodnutím zastupitelstva (…) k vyhodnocení dosavadní činnosti Rady HMP a jednotlivých radních, na jehož základě došlo k odvolání některých členů rady, Vám oznamuji, že dnem 23. 10. 2015 Vám končí pracovní poměr, který s Vámi byl sjednán na dobu určitou, Žádám Vás tedy tímto, abyste počínaje zítřejším dnem (…) nedocházeli již do zaměstnání. Nyní prosím vyčkejte příchodu personalistky, která se k Vám na pracoviště dostaví v době následujících 2 hodin. Děkuji. S pozdravem Ing. Petra Dederová.“

Masare pak na Facebooku informoval, že do 10:30 vyklidili 50 procent kanceláře.

Návrat domů z pražského zastupitelstva, které začalo ve čtvrtek v 9 ráno: v pátek v 5 ráno. V pátek v 9 ráno avízo vyklidit...

Posted by Vít Masare on 23. říjen 2015

Poté ale náhle dostali novou smlouvu – ovšem jen na dva týdny. Radní Jana Plamínková (Trojkoalice), která převzala agendu po Stropnickém, si totiž jeho pracovníky vyžádala za asistenty. Totéž udělali i ostatní.

Magistrát tento postup, kdy hned ráno po nečekaných nočních událostech pošle výpovědní e-mail, který má navíc neosobní oslovení Vážená paní/Vážený pane, hájí. „Jde o standardní proces, zaměstnanci mají uzavřený pracovní poměr na dobu určitou a magistrát jako zaměstnavatel je musí o situaci informovat,“ řekl Blesk.cz mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Jak dál? Rozhodne začátek listopadu

Zda bude koalice pokračovat ve stávajícím složení ANO-ČSSD-Trojkoalice, bude jasnější 5. listopadu, kdy se koná zastupitelstvo. Kompetence všech odvolaných radních si zatím rozdělili jejich kolegové, kteří ve vedení města zůstali. 

Zároveň už probíhají i jednání o nové koalici. Vedou je prakticky všechny strany. K moci by se ráda dostala například TOP 09, která má po ANO druhý největší počet mandátů.

Primátorka Adriana Krnáčová i její náměstek Petr Dolínek (ČSSD) ale tvrdí, že by rádi pokračovali v současné koalici.

„Nedostatky v jejím fungování samozřejmě byly a jsou. Ale při práci na tak komplikované agendě, jako je ta pražská, mohou vznikat nesrovnalosti. S nimi se musíme poprat a pak to může fungovat. Já se rozhodně nevzdávám,“ uvedla v pátek Krnáčová.

Praha zažívá nálety holubů! Jak nevidomý najde tlačítko pro slepce? A proč hrozí, že Václavák se vánočně nerozsvítí? Podívejte se na aktuální díl zpravodajské show Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Horor Ptáci v Praze! Šílené nálety v Holešovicích. A jak nevidomý najde tlačítko pro slepce? Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček