Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Gazdík v ráži: Cenzura Primy, lhář Ovčáček a Horáček povolaný na pomoc

Autor: simao - 
27. října 2016
18:15

Alternativní oslava 28. října na Staroměstském náměstí bude podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka začátkem prezidentské kampaně 3H – Michala Horáčka, Daniela Hermana a Tomáše Halíka. Hlavní organizátor celé akce a místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (STAN) něco takového odmítá. V rozhovoru pro Blesk.cz řekl, že Michala Horáčka pozval on a požádal o pomoc i jeho agenturu, s Halíkem naopak nejednal vůbec. Ovčáček podle něj lže. Gazdík se také vyjádřil k aféře Jiřího Bradyho na Primě. Jde prý o cenzuru.

Jak vnímáte to, co se stalo ve středu na TV Prima, že nebyl odvysílán pořad Show Jana Krause s Jiřím Bradym?

Přiznám se, že jsem z toho velmi znepokojen, a pevně věřím, že televize Prima důsledně vysvětlí, jak se to stalo. Jinak je to cenzura. A já mám pak strach, co se dál bude dít v této zemi.

Prima argumentovala tím, že se nepodařilo dodat včas sestříhanou verzi. Máte nějaké vlastní vysvětlení, proč k téhle situaci mohlo dojít? A co říkáte na to, že díl odvysílá ve čtvrtek večer?

Nemám, to je skutečně technická věc a já věřím, že Prima a tým lidí kolem Jana Krause si to vysvětlí. Slyšel jsem ale to, že kopie byla dodána včas, a tvrzení televize tudíž nebylo pravdivé. Nyní tohle celé potvrzuje to, že jde o cenzuru.

Diváci byli prozatím o pořad ochuzeni, mohl byste přiblížit, co se u Krause dělo? Byla tam prý i řada umělců...

Nebyli to jenom umělci, byli to lidé z veřejného života, kteří jsme byli pozváni, abychom na začátku popřáli k výročí 28. října této zemi. A je pravda, že od mnohých kolegů padala slova proti Hradu, proti plíživé nesvobodě, obavy o další vývoj v naší zemi vzhledem k tomu, co se například stalo s udělením vyznamenání pro pana Bradyho. Po tomto krátkém úvodu následoval rozhovor s panem Bradym a panem ministrem Hermanem.

Video  Kraus o cenzuře Primy: Doufám, že to odvysíláte celé.  - Show Jana Krause
Video se připravuje ...

Hrad tvrdí, že pana Bradyho na vyznamenání nezval, jen volal kvůli zjišťování informací. Pan Brady podle vysvětlení pana Ovčáčka a pana Forejta nedostal písemnou pozvánku, věříte tomuto vysvětlení?

Jak jsem již říkal, pravda v podání pana Ovčáčka nevítězí a pan Ovčáček lže, jako když tiskne. Naposledy lhal s panem Halíkem, minulý týden lhal s letovými dispečery, kdy nejprve pan prezident dorazil na pohřeb slovenského prezidenta pozdě kvůli počasí. Ukázalo se, že počasí bylo skvělé. Pak kvůli letovým dispečerům, ukázalo se, že žádnou chybu neudělali. A nakonec kvůli protivětru a ukázalo se, že žádný významný protivítr nebyl.

Prostě pan Ovčáček není důvěryhodný člověk a pan prezident by měl zvážit, jestli se obklopuje takovými lidmi, kteří veřejně lžou, když na jeho standartě visí „Pravda vítězí“. Myslím, že by se pan prezident ušetřil mnoha problémů.

Jste hlavním svolavatelem zítřejší akce na Staroměstském náměstí. Co si od alternativní oslavy 28. října slibujete především?

Slibujeme si, že uctíme důstojně státní svátek České republiky, že upozorníme na to, že naše země není v lehké situaci a takovéto excesy, jak se stal včera na televizi Prima, nebo exces s vyznamenáním pana Bradyho jsou důkazem toho, že musíme být obezřetní. Protože svoboda je něco, o co musíme bojovat každý den, svoboda není automatická.

Jak vnímáte slova hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka, který mluví o zítřejší akci jako o začátku prezidentské kampaně 3H – Horáček, Herman, Halík?

Pan mluvčí kanceláře často lže a lže i tady. V jeho podání na Hradě pravda skutečně nevítězí. Minimálně – pan Halík se žádným způsobem nezúčastňuje ani oslav, ani přípravy, ani jsme jej neoslovili. Už tady to je lež. S prezidentskou kampaní Michala Horáčka to nemá vůbec nic společného.

Jde pouze o to, že jsem já oslovil pana Horáčka, který je bezesporu významným umělcem, a jeho agentura v tak krátkém čase je schopna uspořádat tuto akci. Ono totiž technicky uspořádat takovou věc není vůbec jednoduché a pan Horáček je na to jeden z nejlepších v této zemi. On se tam také nebude vyjadřovat nijak politicky. On bude pouze uvádět umělce, kteří tam vystoupí.

Pan Horáček i Blesk.cz potvrdil, že bude právě ve funkci moderátora...

Přesně tak. Víte, já jsem místopředseda Sněmovny, který řídí tento týden Sněmovnu, a já skutečně nemám čas takovou akci zorganizovat, to musí dělat profesionální firma. A bezesporu firma, která to organizuje, profesionální je. To, že je s ní spojený pan Horáček, nijak nesouvisí s jeho prezidentskou kampaní. Souvisí to s jeho uměleckými úspěchy, ne s kampaní.

Pan premiér Sobotka to nicméně označil za trucpodnik. Jak vnímáte jeho slova?

Pan premiér Sobotka by se měl co nejvíce snažit, aby nemusely vznikat žádné alternativní oslavy. My jsme parlamentní demokracie a my jako ústavní činitelé bychom měli udělat všechno pro to, aby u nás probíhaly oslavy 28. října standardně, aby nikdo z nás ústavních činitelů ani dalších hostů nemusel zvažovat, zda třeba na Pražský hrad jít, nebo nejít.

 

hejhej ( 28. října 2016 19:55 )

panda82: Kraus není nic, než tlama, který se směje sám sobě, myslí si jak je duchaplný a vtipný. Je akorát arogantní a drzý. Ani herec, ani schoplný moderátor. Díky těmto havloidním pseudoumělcům, získává Zeman body.

amadina ( 28. října 2016 17:39 )

Jak já nesnáším toho vyplašenýho Gazdíka. Sotva dostali v krajských volbách pár hlasů navíc, už si myslí, že je king.

11karel11 ( 28. října 2016 17:37 )

Jsou to přelétaví komedianti. Jinak se živit neumí.

mandy ( 28. října 2016 17:35 )

 http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Meho-stryce-v-Osvetimi-umlatili-a-o-nic-nezadam-Takov ou-koncentraci-sprostaren-jsem-nevidel-Karel-Srp-z-Jazzove-sekce-prinasi-do-kauzy-Brady-dve-zasadni- svedectvi-460364

11karel11 ( 28. října 2016 17:33 )

Kraus je vyhlášený magor.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa