Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman tlačí na parlament: Jednejte o uprchlících. Co mu vzkázali poslanci?

  • Autor: val - 
    3. 8. 2016
    19:46

    Prezident Miloš Zeman v úterý vzkázal, že by Česká republika neměla přijmout žádné migranty a že by o této problematice měl jednat parlament. A co ty čínské nebo ruské? pošťouchl ho v anketě Blesk.cz František Laudát, šéf poslanců TOP 09, která často kritizuje Zemanovu náklonnost právě k Rusku a Číně.

  • 1.Jan Hamáček (ČSSD)

    „O pořadu schůze rozhoduje Sněmovna hlasováním a tak tomu bude i na její příští schůzi. Pokud některý z poslanců toto téma navrhne, bude se o takovém návrhu hlasovat,“ uvedl pro Blesk.cz předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček.

    Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) | ČT a archiv

  • 2.Jan Bartošek (KDU-ČSL)

    Podle místopředsedy dolní komory Jana Bartoška (KDU-ČSL) ze Zemana mluví blížící se prezidentské volby: „Řekl bych, že pan prezident zahájil ‚měkkou‘ fázi své kampaně za znovuzvolení nejvyšším ústavním činitelem,“ konstatoval.

    Místopředseda Sněmovny Jan Bartošek Místopředseda Sněmovny Jan Bartošek | Daniel Černovský

  • 3.Petr Gazdík (STAN)

    Další místopředseda Sněmovny, Petr Gazdík (STAN) připomíná, že poslanci už o migraci debatovali. „O migraci jsme už debatovali a přijali jasná usnesení a je nutností o ní debatovat i dál. Ale v oblasti exekutivních pravomocí parlament nemůže vládě nic přikázat, pouze doporučit a pan prezident to zcela jistě ví, sám byl premiérem,“ řekl Gazdík.

    Místopředseda Sněmovny Petr Gazdík Místopředseda Sněmovny Petr Gazdík | ČTK

  • 4.Vojtěch Filip (KSČM)

    Naopak šéf komunistů Vojtěch Filip, další místopředseda Sněmovny, s prezidentem souhlasí: „Souhlasím s výrokem pana prezidenta. Česká republika je zemí s parlamentní demokracií, a parlament má tudíž právo se k tomu vyjadřovat. I kdyby toto pan prezident neřekl, já bych to požadoval.“

    Místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip Místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip | ČTK

  • 5.František Laudát (TOP 09)

    „Parlament se již vyjádřil. Nechceme povinné kvóty. Nevím, co dalšího pan prezident požaduje. Schvalování konkrétních žadatelů? To je věcí výkonné moci, tam ani zasahovat nesmíme. Nebo zakázat jakékoli přijímání imigrantů? Tam jsme vázáni mezinárodními dohodami,“ vzkázal Zemanovi šéf poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

     

    A dodal: „Zeman i Babiš při podobných prohlášeních by měli vše jasně specifikovat, jak to myslí. Jestli se to týká jen některých migrantů z Blízkého východu, nebo i Ukrajinců, Rusů a nově i pronásledovaných Číňanů.“

    František Laudát, předseda poslanců TOP 09 František Laudát, předseda poslanců TOP 09 | Archiv Blesku

  • 6.Martin Komárek (ANO)

    „Po zvěrstvech, která poslední dobou spáchali zhovadilí fanatici, je to myslím nezbytné bez ohledu na to, zda k tomu pan prezident vyzývá, či ne. Mám v této věci i návrh, který chci předložit k seriózní diskusi na půdě Sněmovny,“ sdělil poslanec ANO Martin Komárek.

    Martin Komárek nahlédl do uprchlického tábora v Bělé. Martin Komárek nahlédl do uprchlického tábora v Bělé. | Facebook

  • 7.Jan Chvojka (ČSSD)

    „Prezident republiky má právo předstoupit před poslance se svými názory na migraci. Stejně tak i poslanci mají právo se k této otázce vyjádřit. Překvapilo mne ale, že toto hlava státu vzkazuje přes svého mluvčího v době, kdy vláda ani parlament nezasedají. Myslím, že pokud by chtěl prezident republiky oslovit vládu a poslance k tématu migrace, jistě by to rád udělal ve vhodnou dobu a osobně,“ reagoval poslanec Jan Chvojka.

    Jan Chvojka (ČSSD), poslanec Jan Chvojka (ČSSD), poslanec | D. Kundrát, M. Hykl, Profifi media.cz, archiv

  • 8.Marek Ženíšek (TOP 09)

    „Nevidím důvod, proč by se měl parlament zabývat osmdesátkou uprchlíků, kteří by k nám dorazili (pokud vůbec) až po bezpečnostních prověrkách a až po součinnosti dotyčného státu, což se zatím dle ministerstva vnitra neděje,“ uvedl první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

    První místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek První místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek | ČTK

  • 9.Miroslava Němcová (ODS)

    „Parlament se k tomu již dávno vyjádřil. Přijal usnesení, které jsem navrhla už loni: odmítáme kvóty, podporujeme humanitární pomoc přímo v zemích válečných konfliktů a hlavně žádáme důslednou ochranu schengenských hranic. Země, která není schopna ochranu hranic zajistit, má opustit schengenský prostor. Vláda tedy jasné mantinely dávno má, jen je neplní. Prezident s ničím novým nepřichází,“ uvedla poslankyně ODS Miroslava Němcová. 

    Miroslava Němcová ve Sněmovně Miroslava Němcová ve Sněmovně | Foto Blesk - Zbyněk Pecák, Ladislav Křivan

VladimirSedovsky ( 5. srpna 2016 01:09 )

To nám tak ještě chybělo, aby se do toho začal míchat Zeman. Jako by nestačilo, že Babiš opět předvádí své "konzistentní" názory. Když bylo potřeba a padaly návrhy na svolání schůze ohledně migrační krize před pár měsíci, tak většina poslanců za ANO byla proti. Babiš si najednou vzpomene, že se blíží volby a veřejnost uprchlíky nechce, a tak chce co? Samozřejmě svolat mimořádnou schůzi.

panda82 ( 4. srpna 2016 08:27 )

máš i jinou slovní zásobu, nebo to je vše co ses naučil, pápá. začínáš mně bavit, bože bože, co ten svět musí strpět, vymysli i jiná vyjadřování, jestli jsi schopen než debil, flusanec a cajzlíku, pochopils co to je komu není shůry dáno,

salto ( 4. srpna 2016 08:08 )

Příští volby budou o tom, kdo zaujme jasný postoj k otázce migrace, který bude korespondovat s názorem obyvatel této na kost ohlodaného státu

panda82 ( 4. srpna 2016 07:44 )

jedovatá slina už splnila svůj úkol, nebo teprve nastartovala, je to ubohé , no jo ale komu není shůry dáno, tam už nic nepomůe

panda82 ( 4. srpna 2016 07:39 )

no odměny už vzali, dřou jako koně, to jim stačí, voliči jim jsou u p.r.d....., zatím jim to stačí, a o nic nejde , skládat účty nikomu nemusí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa