Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman chce vyzbrojit Čechy: Co na to odborníci?

Autor: Zpravodajové Blesku - 
3. srpna 2016
18:21

Prezident Miloš Zeman (71) v době krvavých teroristických útoků a Evropy bezradné z živelné migrace vyzval národ k používání zbraní. I bez toho ale počet legálně ozbrojených Čechů roste alarmujícím tempem. Co si myslí o šíření zbraní ve společnosti odborníci? Ptali jsme se psychologa, bezpečnostního experta i právničky.

Psycholog Miroslav Krejčíř

Na současném stavu by nic neměnil. Není tak ani příznivcem návrhu na zavedení povinných psychotestů u zájemců o zbrojní průkaz.

„Obvoďák by měl svého pacienta znát relativně nejlíp a rozpoznat známky rizikovosti. Druhá věc je, jestli má na něj dostatek času. A pokud někomu rupne v kouli, to ani psycholog neumí předvídat.“

Krejčíř poukazuje například i na to, že také mezi lidmi, kteří projdou velmi přísnými policejními psychotesty, se může objevit někdo, kdo »zblbne«.

Bezpečnostní expert Andor Šándor

Téměř zděšen výzvou k většímu ozbrojování je bývalý náčelník vojenské rozvědky. „Je to veřejné přiznání k tomu, že náš bezpečnostní aparát za moc nestojí,“ míní Šándor.

„Nejsme v Izraeli, abychom mohli používat paralelu, že když budeme mít střelnou zbraň, podaří se nám odrazit útok nožem. A umíte si představit diskotéku, kde jsou opilí dvacetiletí mladíci a každý má zbraň?“ ptá se řečnicky.

„Jedna věc je zbraň vlastnit, druhá je umět ji používat. Chodím na hon, a když tam vidím některé lidi se zbraněmi, nikdy bych jim je nedal,“ uzavírá Šándor.

Právnička Dagmar Raupachová

„Uvědomme si, že proces pro získání zbraně je poměrně dobře nastavený tak, aby ji nemohla získat osoba, která není dostatečně oprávněná k jejímu držení. Pokud to budeme důsledně dodržovat, tak bych se toho vůbec neobávala. Dokonce sama přemýšlím, že bych si udělala zbrojní průkaz,“ říká právnička.

A obavy z nepřiměřeného použití zbraně? „Pokud se člověk cítí v ohrožení života, zbraň použije. Legislativa je dobře nastavená a v tom nevidím problém,“ dodává Raupachová.

Video  Zeman po útocích: Češi by se měli ozbrojovat proti teroristům  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Vývoj počtů držitelů zbrojních průkazů

Rok 2013 – „Pokles přisuzujeme tomu, že pravděpodobně držitelé nesplnili jednu z podmínek stanovených zákonem pro držení střelné zbraně,“ vysvětlila Blesku mluvčí Policejního prezidia Ivana Nguyenová. Podmínkami mohlo být například neprodloužení či nevyhovění žadatele po zdravotní stránce. Vliv měla i novela zákona, kterou pocítili myslivci.

Rok 2015 – „Lehký nárůst v posledním pololetí přisuzujeme aktuálnímu dění v Evropě,“ uvedla policejní mluvčí v narážce na teroristické útoky ve Francii a Německu.

pepen ( 3. srpna 2016 22:22 )

Myslím si,že zbraně budou potřeba cca do 5-10 let-jenže zbrojní průmysl někdo rozprodal!!Česko vydrancované,rozkradené,vytunelované a to beztrestně.Francie,Belgie,Německo-atentáty-mrtví nevinní lidé, za vše mohou dementní uprchlíci, EU v čele s frau Merkel.Evropa je malá!!!Pak vám ty keci budou k ničemu!!!!

Ford Henry ( 3. srpna 2016 20:03 )

Na vojně nikoho neproklepávali. Mělo to ruky nohy tak to dostalo samopal a hromadu nábojů.

petr11 ( 3. srpna 2016 19:26 )

....po revoluci páni zlikvidovali zbrojní průmysl,zdecimovali armádu,otevřeli hranice, rozkradli republiku a teď budu nosit pistoli na zadku, ne?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa