Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šéf bezpečnostního výboru: Češi, noste zbraně a trénujte. Experti jsou ostře proti

Autor: Václav Lang - 
2. srpna 2016
05:00

Měli by se čeští občané vyzbrojit, aby dokázali na vlastní pěst čelit teroristům? Podle prezidenta Miloše Zemana ano, bývalý šéf civilní rozvědky Karel Randák se ale hrozí toho, že se pistole a pušky dostanou do rukou nesprávným osobám. Koneckonců prezident Zeman by si podle něj se zbraní leda sám ublížil.

„Nedovedu říct, jestli by to bylo dobře, nebo špatně. Někteří by zbraň dokázali smysluplně použít, na druhou stranu je tu obrovské nebezpečí, že se ke zbrani dostane spousta lidí, kteří ji použijí naprosto neadekvátně. A kdo to bude posuzovat a kdo za to bude zodpovědný?“ varoval Randák na dotaz Blesk.cz. 

Karel Randák na chatu Blesk.cz Karel Randák na chatu Blesk.cz | Foto Blesk - Pavel Hofman

Miloš Zeman v neděli v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech uvedl, že by se Češi měli v souvislosti s terorismem začít vyzbrojovat: „Opravdu si myslím, že by se občané měli ozbrojovat proti teroristům. A poctivě přiznávám, že jsem změnil svůj názor, protože dříve jsem byl proti držení příliš velkého počtu zbraní. Po těch útocích už si to nemyslím,“ konstatoval prezident. 

Podívejte se, co Miloš Zeman řekl v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech:

Video  Zeman po útocích: Češi by se měli ozbrojovat proti teroristům  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Randák se ale proti jeho nápadu ohradil: „Nedovedu si představit, že bude normální člověk schopen bránit svůj domov se zbraní v ruce, jak si představuje pan prezident Zeman. To je samozřejmě úplně iluzorní věc, to je asi tak stejné, jako kdybych si měl představit, že tu zbraň bude mít pan prezident Zeman. To je stejně nepředstavitelná představa, protože ten by si s ní tak maximálně dokázal ublížit,“ uvedl. 

Z čeho tak soudí? „Stačí se podívat na koordinaci jeho pohybů. A teď nenarážím na fámy nebo respektive na to, že má možná problémy s alkoholem nebo něco takového, ale prostě jsou lidi, kteří už tu koordinaci nemají,“ vysvětlil.  

„Kvér“ už má i první dáma, jaký? Poslechněte si to:

Video  Zemanová si pořídila revolver, řekl prezident. Zeman spoléhá na ochranku.  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Podle něj je zapotřebí, aby byla možnost nošení zbraně dostatečně seriózně posuzována. „Pochopitelně je moc lidí, kterým zbraň do rukou nepatří – bohužel jsou to zhusta lidé, kteří zrovna povolení držet zbraň mají,“ uzavřel.   

Už dříve prezidenta za jeho slova o vyzbrojování zkritizoval bezpečnostní analytik Jan Schneider v souvislosti s útokem v Mnichově, kdy terorista zastřelil devět lidí v tamní prodejně McDonald´s. Zemanovu vizi označil za dětinskou a populistickou. Mít prý všichni přítomní zbraně, došlo by v Mnichově k tak nepřehledné situaci, že by hrozil masakr.

„V této situaci, kdy nesporně i ochranka v tom podniku i policisté měli dost co dělat, aby se zorientovali, jak to je, tak představte si, že někdo z ozbrojených občanů, který se chce bránit, vytáhne zbraň. Jak se budou tvářit ti ostatní občané, kteří se také chtějí bránit a kteří také mají zbraň. V takovéto nepřehledné situaci se domnívám, že by mohlo dojít k příšernému masakru,“ řekl Schneider ve vysílání Českého rozhlasu.

Ať lidé nosí zbraně, říká poslanec Váňa

Na rozdíl od Randáka většina oslovených politiků, kteří mají bezpečnost a obranu v popisu své práce, Zemanovi přitakávají. „Samozřejmě si asi musíme zvyknout na představu, že možná bude potřeba vzít do ruky zbraň a tuhle zemi chránit,“ uvedl pro Blesk.cz předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Roman Váňa (ČSSD). „Čím víc lidí legálně a kvalifikovaně drží zbraň a umí ji použít v mimořádné situaci, tím je bezpečněji. Z tohoto pohledu s ním určitě souhlasím,“ dodal. 

Poslanec a šéf bezpečnostního výboru Roman Váňa (ČSSD) ve Sněmovně Poslanec a šéf bezpečnostního výboru Roman Váňa (ČSSD) ve Sněmovně | Blesk - Jaroslav Šimáček

Podotknul, že v České republice je jen kolem 300 tisíc držitelů zbrojních průkazů, a to včetně policistů nebo myslivců. „Takže těch, kteří mají zbraň jen na osobní ochranu, je velmi málo, řekl bych až nepříjemně málo. Navíc zbraně skoro nikdo nenosí, což je v mírumilovné době v pořádku, ale v nějaké jiné době by se to mohlo změnit. Lidé by mohli třeba víc trénovat a zbraně případně i nosit tak, aby mohli chránit sebe nebo své blízké,“ řekl Váňa. 

Místopředseda výboru Bronislav Schwarz (ANO) Zemanův názor rovněž nezatracuje: „Nápad to není špatný, vím, proč to pan prezident říká. Jenom se bojím jedné věci: nejsme tak ukáznění jako Izraelci, nemáme tak zažitou demokracii a bojím se, že bychom si to pletli s braním práva do vlastních rukou, místo aby to dělala policie.“

Izrael jako příklad použila i Jana Černochová (ODS), která zasedá v bezpečnostním i branném výboru: „Určitě by to řešení bylo. Příkladem je Izrael, kde občané mají povinnost zasáhnout v případě mimořádné situace. Pokud by byl dostatek lidí v místnosti, kde jako například v Uherském Brodě došlo k incidentu, vybaven zbraní, nemuselo by to mít tak fatální následky. Vzpomeňme, že v Uherském Brodě zachránil jeden člověk asi, tuším, 8 lidí jenom tím, že po tom střelci hodil židli.“

Poslankyně Černochová se ze strachu z výhrůžek začala učit střílet. Poslankyně Černochová se ze strachu z výhrůžek začala učit střílet. | archiv Jany Černochové

Proti omezení ozbrojování je také její kolega z branného výboru Marek Ženíšek (TOP 09). „Na druhou stranu bych měl teď trochu obavy při představě, kdo všechno by mohl držet zbraň, když hlava státu přijde s takovouto výzvou,“ konstatoval pro Blesk.cz první místopředseda TOP 09.

aIena666 ( 2. srpna 2016 18:52 )

Krakonos500 mohu Tě požádat? Nekaz mému prezidentovi image svým věčným žvaněním bez názoru k věci u všech dostupných článků.

sepondt ( 2. srpna 2016 18:18 )

To jde i jiným způsobem než ozbrojit celý český lid. Víš jak by to dopadlo? Stačí kdo už ohrožuje v ulicích zbraněmi dnes, čteš to denně. je to hloupost! a zazní od hlavy státu.

sepondt ( 2. srpna 2016 18:13 )

To je pravda, už vidím své ozbrojené okolí jak se brání střelbou .

sepondt ( 2. srpna 2016 18:11 )

Repoles, to je rozhodnuto od konce jara.

tgbg ( 2. srpna 2016 11:22 )

Zeman je komunistický šílenec a fanatik. Proto podporuje nošení zbraní. Chce, aby komunisticko-fašistická lůza opět rozkradla a vyrabovala Česko pro ruské gaunery a vrahy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa