Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Pro Nečasovou i generály chce žalobce přes tři roky natvrdo. Verdikt je blízko

Autor: ČTK - 
16. června 2016
17:55

Státní zástupce navrhl ve čtvrtek pro Janu Nečasovou (dříve Nagyovou) opět 3,5 roku vězení za zneužití Vojenského zpravodajství. Obdobné tresty požaduje i pro trojici obžalovaných zpravodajců, tedy generály Milana Kovandu a Ondreje Páleníka i Jana Pohůnka. Žalobce to novinářům řekl po skončení závěrečných řečí, které byly neveřejné kvůli tomu, že se týkaly i utajovaných skutečností. Obhájci obviněných požadují zproštění viny, jejich klienti se prý nedopustili trestného činu. Soud vynese rozsudek v pátek.

„My to jednání považujeme za vysoce společensky škodlivé. Dopustily se ho osoby ve vysokých funkcích v organizacích, kde by speciálně měl být dodržován výjimečný právní režim,“ zdůvodnil žalobce Rostislav Bajger výši navržených trestů. Dodal, že pro obžalované žádá i zákaz činnosti.

Obžaloba tvrdí, že šéfka kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) Nagyová nechala v roce 2012 nezákonně sledovat tehdejší premiérovu manželku Radku, protože chtěla uspíšit Nečasův rozvod. Později prý nařídila i sledování dvou zaměstnanců Úřadu vlády ČR.

Páleník: Nechtěli by i trest smrti?

Státní zástupce požaduje totožné tresty jako před rokem, kdy Obvodní soud pro Prahu 1 zprostil obžalované viny verdiktem, který byl později zrušen. Nejpřísněji by měl být potrestán exšéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda, a to třemi lety a deseti měsíci vězení. Kovandův předchůdce Ondrej Páleník by si měl odpykat 3,5 roku stejně jako Nečasová, zpravodajec Jan Pohůnek pak tři roky a čtyři měsíce odnětí svobody.

Obhájce Nečasové Eduard Bruna uvedl při odchodu ze soudní síně, že závěrečná řeč jeho klientky trvala krátce, zhruba jen pět minut. Obžalovaný Páleník se hájil asi hodinu a půl. „Od státního zástupce jsme slyšeli samé lži a nesmysly. Divím se, že mi nenavrhl trest smrti,“ řekl Páleník médiím.

Soud důvěrnici nevyslechne

Soud ve čtvrtek zamítl návrhy obhájců i státních zástupců na doplnění dokazování. Žalobci navrhovali doplňující výslech bývalé asistentky premiéra Petra Nečase (ODS), jež byla důvěrnicí Nagyové. Obhájci pak chtěli dovyslechnout přímo Nečase, který se své současné ženy Jany zastal už dříve a který dnes manželku doprovodil. Požadovali také pozvat operativce z Vojenského zpravodajství či znalce, který by objasnil vojenskou posloupnost při vydávání a předávání rozkazů.

Podle Bruny chtěl Nečas podpořit tvrzení obhajoby, že Vojenské zpravodajství neprovádělo sledování, ale takzvané kontrasledování na ochranu Nečasovy rodiny. Premiér se údajně obával o své blízké v souvislosti s jednáním kolem prodloužení pronájmu švédských stíhaček Gripen. První obavy prý pojal už v roce 2002, o deset let později se opakovaly.

mnpv ( 17. června 2016 05:08 )

Uměle vyvolaná kauza za účelem výměny vládní garnitury. Nic protizákonného neudělala, lůza může řvát jak postřelené divoké prase.

Ruudazvostravy ( 16. června 2016 21:26 )

Paráda,tak to sy Ne(pjeknej)čas bude asy leštit třy jáhre f garzónce štangli,ny?

buaft ( 16. června 2016 21:06 )

Své k svému.

buaft ( 16. června 2016 20:59 )

Píše z lochu.

mixer ( 16. června 2016 20:32 )

Tři?To vůl primitiv obrečí a nevydrží žalem.Kdo ho bude bičovat?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa