Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Česko a Slovensko jsou v TOP 10 nejzkorumpovanějších zemí, míní byznysmeni

Autor: ula, val - 
30. září 2016
15:40

Pro Prahu ani Bratislavu to není dobrá zpráva. Světové ekonomické fórum vydalo výroční index korupce. Výsledky jsou založené na průzkumu, ve kterém bylo zpovídáno téměř 15 tisíc byznyslídrů 141 ekonomik. Česko tu figuruje na šestém místě, Slováci byli dokonce druzí, upozornil server Business Insider.

Kapináni byznysu dostali tři otázky a analytici pak jejich odpovědi „přetavili“ do indexu korupce. Odpovídali na dotaz, jak běžné je v jejich zemi nezákonné zneužití veřejných prostředků ve prospěch firem, jednotlivců nebo skupin. Dále na to, jak hodnotí morální hodnoty politiků. A jak je v jejich zemi běžné, že mají firmy nezdokumentované odměny.

Na základě odpovědí pak Světové ekonomické fórum sestavilo žebříček nejvíce zkorumpovaných vyspělých zemí. Česko skončilo na šestém místě, Slovensko dokonce na „stupních vítězů“ – na druhém. Na prvním místě skončilo Mexiko.

Kauza Nagyová a Gorila

Na Slovensku ekonomové poukázali na kauzu Gorila, která zemi zasáhla v roce 2011 a poukázala na to, že politici, podnikatelé a úředníci běžně přijímají úplatky výměnou za soukromý profit. Vše začalo únikem tajného dokumentu s krycím názvem Gorila, který popisoval údajné rozhovory podnikatele Jaroslava Haščáka s politiky a ekonomy o provizích a úplatcích.

K šestému místu Česku dopomohl bývalý premiér Petr Nečas, který rezignoval kvůli korupčnímu skandálu v roce 2013, píše Business Insider. V kauze figurovala i někdejší šéfka Nečasova kabinetu, nyní jeho manželka, Jana. V červnu tohoto roku zprostil soud Nečasovu manželku a další zúčastněné obvinění, státní žalobce se ale odvolal.

TOP 10 nejzkorumpovanějších zemí:

  1. Mexiko
  2. Slovensko
  3. Itálie
  4. Maďarsko
  5. Řecko
  6. Česko
  7. Španělsko
  8. Lotyšsko
  9. Jižní Korea
  10. Polsko

Podívejte se na fotografie ze soudů v kauze Nagyová:

 

moiaza ( 30. září 2016 16:54 )

Tak to nás teda hodně podcenili. Ve skutečností jsem daleko lepší. Odhadoval bych to tak na 2-3 místo.Nebo že bychom od dob vládnutí ODS sestoupili na nížší příčky?

Zobrazit celou diskusi