Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Řešili „manželství“ s Babišem i Čapí hnízdo s klokanem: Našli partneři shodu?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
16. března 2016
21:55

Andrej Babiš měl den plný vysvětlování. Odpoledne řešil na Hradě mj. Čapí hnízdo, kam Miloše Zemana pozval. A prezident kývl. Poté došlo na to samé téma i na schůzce koaličních partnerů na půdě Senátu. Šéf poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola upozorňoval, že současná vláda je něco jako „nucené manželství“, i když stabilní. Pavel Bělobrádek pak uvedl, že padaly různé návrhy, kdo všechno by měl jet na Čapí hnízdo. Kde mají mimochodem nového klokana.

„Já myslím, že není důvod rezignovat,“ reagoval ve středu ministr financí Andrej Babiš na spekulace okolo kauzy Čapího hnízda. Vydal se na Pražský hrad vysvětlit okolnosti prezidentu Zemanovi, který jej podpořil a navrch přijal pozvání právě na ekofarmu, ležící nedaleko Olbramovic na Benešovsku. Nyní hledají termín jejich společného dubnového „výletu“. Zemanovi přitom Babiš ukázal i fotku klokana. A na Čapí hnízdo chtějí vzít také děti z Klokánků. Skoro idylka, nebýt toho chystaného „grilování“ ve Sněmovně.

Babiš: Vysvětlím vše za týden

Poslancům chce totiž Babiš vysvětlit situaci kolem farmy ve středu 23. března. Právě k tomuto datu směřuje veškeré další dotazy. Včetně toho, kdo je tajemný investor, který skrze anonymní akcie převzal Čapí hnízdo po dobu, kdy se řešila dotace z EU, určená pro malé a střední podniky.

Poté se Čapí hnízdo vrátilo „pod křídla“ Agrofertu. Investora (který podle Miroslava Kalouska neexistuje), odhalí prý Babiš právě ve Sněmovně. „Já to toho 23. všem vysvětlím, ale samozřejmě že ti, kteří mě nesnáší a jejich jediný cíl je, abych odešel z české politiky, tak samozřejmě si zase najdou svoji teorii,“ uvedl vicepremiér, který ve středu večer vysvětloval svůj postoj i na koaliční schůzce v budově Senátu.

Video Babiš jde k Zemanovi. - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Je známo, že moje vyjadřování není úplně akurátní, a když se to pak vytrhne z kontextu nebo si neporozumíme, proto preferuji, aby to byl jednak přímý přenos a za druhé, abych se na to mohl připravit a měl na to podklady,“ potvrzoval Babiš, že je ve Sněmovně připraven vystoupit.

Mimořádnou schůzi poslanců přitom podpořila i KDU-ČSL. „Já sám jsem v médiích zaznamenal, že on (Babiš) chce vystoupit a všechno vysvětlit, tak si myslím, že by tu příležitost měl mít. A že by měli mít příležitost také reagovat poslanci, ať už z jeho hnutí nebo z jiných stran, a nejenom ti s přednostním právem,“ řekl Blesk.cz před koaliční schůzkou šéf poslaneckého klubu lidovců Jiří Mihola.

Ohledně kauzy Čapí hnízdo a jejího dopadu na celou vládu Mihola pro Blesk.cz dodal: „Myslím, že se týká především osoby ministra financí a případně lidí s ním spojených, já sám se na to dívám zpovzdálí.“ Následně novinářům potvrdil, že od Andreje Babiše již dostali koaliční poslanci i dvojstránkové vyjádření dopisem. Avšak na Twitteru vznesl Mihola řečnickou otázku: „Že by k poznání, jak je to s Čapím hnízdem, pomohlo výjezdní zasedání a jednání mezi klokany, surikatkami a dalšími lákadly nej. projektu AB?“

 

Mihola: Babiš a Zeman mají dobré vztahy

Ohledně vztahů v koalici Mihola uvedl: „Za sebe bych řekl, že jsou docela dobré. To víte, že to zaskřípe, je to jako s nuceným manželstvím nebo vztahem, o tom je ta koalice. Samozřejmě byly situace, kdy to zaskřípalo nebo některý z partnerů byl dotčen chováním jiného partnera, ale obecně si myslím, že plní koalice program, ke kterému se zavázala.“

Mihola věří, že je vláda i přes humbuk kolem Čapího hnízda stabilní. Lidovci z ní odcházet nechtějí. „Nemyslím si, že by tato kauza nebo ty jednotlivé rozmíšky měly nějak koalici znehybnit nebo snad vést k jejímu rozpadu,“ uvedl Mihola.

A i když příliš nechtěl, komentoval i pozvání Miloše Zemana Andrejem Babišem na Čapí hnízdo. „To je rozhodnutí obou dvou, pana Babiše, že pana prezidenta pozval a ten to pozvání přijal. Vím jenom z dálky, že tito pánové mají dobré vzájemné vztahy. Možná si to chtějí vysvětlit na místě samém nebo poznat to prostředí,“ dodal Mihola.

Bělobrádek: Padaly různé návrhy, kdo by měl jet na Čapí hnízdo

Po jednání koaličních partnerů předstoupili před novináře Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), Jaroslav Faltýnek (ANO) a Roman Sklenák (ČSSD). „Řešili jsme technickou stránku věci, jak se k tomu postaví kluby,“ uvedl Bělobrádek k mimořádnému jednání Sněmovny.

„My jsme se snažili kolegy přesvědčit, že myslíme, že je to rozumné, že si nemáme nechat nabíhat od opozice, obzvláště od některých morálních autorit, které svým charakterem a čistým šítem nám jsou vzorem ve všech etických otázkách,“ pokračoval s úsměvem a notnou dávkou ironie. 

I on označil situaci v koalici za celkem stabilní. Ohledně Čapího hnízda dodal: „Některé věci radši nebudu ani komentovat, co jsme se všechno dozvěděli. Dozvěděli jsme se mnoho nového.“ A ohledně diskuze o farmě navrch přidal: „Byla jenom velmi neformální, předtím, než přišel pan premiér a byla velmi zábavná. V té neformální diskuzi probíhaly různé další nápady, kdo všechno by mohl být pozván na Čapí hnízdo.“ On sám na Twitteru uvedl, že nikam nepojede.

Andrej Babiš vytáhl na hradním nádvoří po schůzce s prezidentem Zemanem klokana z Čapího hnízda Andrej Babiš vytáhl na hradním nádvoří po schůzce s prezidentem Zemanem klokana z Čapího hnízda | Reprofoto Zprávy FTV Prima

Sklenák: Babiš nám také ukázal klokana

Že se poslanecké kluby na jednotném přístupu nedohodly, potvrdil i šéf toho sociálně demokratického Sklenák. Za pozitivní však označil, že si strany vysvětlily své postoje. „Byl jsem velmi rád, že jsem měl možnost si s Andrejem Babišem vysvětlit, o co vlastně jde, co chceme slyšet, protože on se bránil, že tu kauzu vysvětluje, že tam všechno bylo řečeno,“ uvedl Sklenák.

Za základní otázky považuje, komu patřilo Čapí hnízdo v době, kdy získalo dotaci a proč vůbec došlo k přesunu z Agrofertu a zase zpět. „Jestli jsem dobře pochopil pana ministra, tak on slíbil, že se k těm otázkám vyjádří právě na schůzi Sněmovny“. A pro Blesk.cz pak pobaveně poznamenal: „Pan ministr nám dokonce ukázal klokana, kterého tam má. Říkal, že ho ukázal i panu prezidentovi. Beru na vědomí, že když přijde pan prezident na Čapí hnízdo. Proč ne. Je to dobrá reklama.“

Ohledně vládní koalice Sklenák dodal: „Mám pocit, že koalice funguje dobře. Nikdo nikoho nenutí, to bych zase takto nehodnotil.“ Vzpomenul, že po volbách nebylo mnoho variant, jak sestavit fungující koalici. Podle Sklenáka má smysl dokončit funkční období v této sestavě.

Kuba (ODS): Babiš a Zeman si dají Slávka na víně...

Pozvání Zemana na Čapí hnízdo přitom vyvolalo několik opozičních ataků, ale i povdechů. „Po dnešní návštěvě Andreje Babiše na Hradě je opět o něco jasnější, koho bude Babiš podporovat v příští prezidentské volbě. Miloš Zeman na oplátku za to dělá, že kauza Čapí hnízdo neexistuje a ještě slibuje, že přijede na návštěvu. Vrána k vráně sedá...,“ reagoval exministr spravedlnosti a europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Babiš pozval Zemana na Čapí hnízdo, prezident to přijal... Super! A jako hlavní chod večeře budou slávky na víně... nebo jen jeden Slávek,“ utahoval si z premiéra exministr Martin Kuba na Twitteru.

Zásadní otázky však zůstávají nezodpovězeny. Komu Čapí hnízdo patřilo v době, kdy získalo dotaci, o tom prý šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek nic neví. „Nevím, já jsem se o to nezajímal, nevím. Je to věc pana Babiše, je to otázka na něho. Já jsem se ho na to neptal. Ta otázka zazněla na té dnešní schůzce a bylo tam řečeno, že pan Babiš na tyto konkrétní otázky odpoví právě na schůzi dvacátého třetího,“ uvedl první místopředseda ANO.

„Já nevlastním Farmu Čapí hnízdo, ani jsem ji nikdy nevlastnil,“ reagoval s úsměvem Faltýnek na další z dotazů a přidal i poznámku k chystané mimořádné schůzi Sněmovny ohledně této podle něj „uměle vytvořené“ kauzy. „Dohodli jsme se s koaličními partnery, že se k tomu potkáme ještě v úterý, abysme si definitivně utvrdili stanovisko, jak budeme postupovat při schvalování programu,“ prozradil Faltýnek. Zábava nekončí. 

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se ke kauze Čapího hnízda vyjádřil v pořadu Ptám se, pane premiére:

Video Sobotka: Doufám, že vyšetřování Babiše a Čapího hnízda bude důsledné - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

1pepan ( 17. března 2016 14:00 )

Obávám se, že ten eštébák bude prezidentem. Dal bych zákon jeden a pro každého, firma nebo politika.

1pravda1 ( 17. března 2016 11:33 )

Zase se řeší, že člen vlády nesmí vlastnit žádnou firmu ani se podílet na jejím řízení!!! A co ostatní poslanci a senátoři, ti mohou být ve správních radách za statisíce, mít právní firmy, loterijní firmy, mít podíly ve všem možném, lobbistu za zády? A co hejtmani, kteří přímo ryjou ve státních zakázkách, které dostávají hlavně kraje? A co Hašek, který má přes deset různých placených funkcí? ČSSD a KDU dělají vše, jen aby se zbavily Babiše, ale je to tak průhledné, že jde jen o Babiše, Bělobrádek ani pracovat nemůže, má roztroušenou sklerozu a nezvládl ani práci veterinárního dozoru a byl nucen odejít!! Sobotka nikdy nevlastnil ani stánek se zeleninou, tomu se to kecá, když nic nevybudoval. Když Zákon o střetu zájmu, tak nejen pro členy vlády, ale i pro poslance, senátory, hejtmany, starosty!!! Dělat zákon kvůli jednomu nepohodlnému člověku je fakt trapné!

sendrasak ( 17. března 2016 10:13 )

Prezident nená vyvést zemi z krize, ale z blbé nálady, kterou mají lidé ze současných politiků. Proto budu volit Karla schwarzenberga. 21.1.2013 Andrej Babiš

panda82 ( 17. března 2016 09:51 )

Politické nuly řeší úspěch konkurenta, proč to nenechají dořešit Bruselu, nebo se pozdě probudili, Kalousek bude vrtat furt a hledat vši se svoji porážkou se nesmíří, ať prozradí jak odklání "provize" za svoje kšefty, podniky už tak nesypou Babiš jim přiškrtil kohoutky, tak ho musíme odklidit, v blahé naději, že to obsadíme , má ještě něco jného na práci než kout pikle?

joudajoudovy ( 17. března 2016 09:45 )

tak te luzo vitam.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa