Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

ČSSD není inkvizice, hájí hejtman Hašek postup strany v kauze Čapí hnízdo

Autor: zst - 
19. března 2016
09:19

Hejtman Jihomoravského kraje a "pučista" Michal Hašek prohlásil, že pokud by byl Andrej Babiš (ANO) členem vlády za ČSSD, už by v ministerském křesle neseděl. Uvedl to v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo. Jeho strana prý ale nemůže zastupovat vyšetřovatele a není ani inkvizicí. Zaznělo to v rozhovoru pro deník Právo.

„Sociální demokracie není ani inkvizice, ani státní zastupitelství, ani soudní tribunál. Čili jestliže běží vyšetřování v České republice i na úrovni orgánů EU, tak žádná politická strana nemůže nahrazovat nezávislé vyšetřování a justiční orgány,“ komentoval Michal Hašek (ČSSD) pochybnosti šířící se kolem projektu, ke kterému se Andrej Babiš (ANO) nehlásí.

Jihomoravský hejtman také naznačil, že klidnější variantou než svolávat mimořádnou schůzi by byla tisková konference, na které by šéf státní kasy vše vysvětlil.

Mezitím se ale sociální demokracie přidala na stranu lidovců, kteří chtěli program mimořádné schůze prosadit proto, aby se vše vysvětlilo. Rozhodnutí padlo poté, co Andrej Babiš veřejně prohlásil, že mu vysvětlování nevadí.

O konci vládní koalice se ale zatím stále nemluví, i když podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka se může stát cokoliv. Pokud by ANO skutečně odešlo, některé strany by nebyly proti menšinové koalici ČSSD a lidovců. Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek například přes novináře takovou podporu premiérovi vzkázal.

„Tyhle sirény v ČSSD poslouchat nebudeme. Mým cílem je udržet fungující a stabilní většinovou vládu. Nestojím o posílení vlivu Fialy a Kalouska,“ reagoval na to ale premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). ANO ale podle něj nesmí bagatelizovat problémy.

Podle šéfa hejtmanů Michala Haška by už Babiš ve vládě skončil, pokud by byl jejím členem za ČSSD. „Je to náš koaliční partner a svou budoucnost si píše sám,“ řekl v rozhovoru.

Lánský puč: Udělal jsem chybu, ale jsem zpět

Dlouho se hovořilo o tom, že Hašek nedostane od vedení strany znovu důvěru ke kandidatuře na hejtmana, protože byl jedním z účastníků tzv. Lánské schůzky těsně po volbách, kdy pětice představitelů ČSSD tajně jednala s prezidentem Milošem Zemanem. Výsledkem mělo být svržení Bohuslava Sobotky.

„Udělal jsem chybu. Ale s pěti lidmi jsem si podal ruku a potom jsem držel slovo. Zaplatil jsem politickým harakiri a jsem rád, že jsem dostal důvěru od premiéra i jihomoravské ČSSD. Jako ČSSD musíme táhnout za jeden provaz,“ řekl k událostem na podzim 2013 Hašek s tím, že v nadcházejících volbách je sedm hejtmanů minimální počet, se kterým by měla být strana spokojena. O sedmi hejtmanech totiž mluvil v pořadu Ptám se, pane premiére Bohuslav Sobotka:

Video Bohuslav Sobotka (ČSSD): - Blesk TV
Video se připravuje ...

Ke znovustmelení strany přispěl podle Brněnského hejtmana i Andrej Babiš. Přesto vztahy s vlastním předsedou prý nejsou ideální. „Popíšu to jednoduchým příměrem: je to sňatek z rozumu, nikoliv z lásky. Nicméně proběhl,“ poznamenal Hašek. Zdá se tak, že se Sobotka obklopuje samými sňatky z rozumu. Podobně se označuje totiž také vládní spojenectví s hnutím ANO.

Naopak s prezidentem Zemanem je podle svých slov Hašek stále ve vztahu přátelském, a je dokonce připraven „otupit hroty“, tedy dělat prostředníka v jejich vzájemných přestřelkách, pokud o to oba aktéři budou stát.

karel050860 ( 29. září 2016 08:12 )

S Haškem souhlasím,Babíš by si měl budovat Babišov na Slovensku,jenže tam se ho zbavili,tak krade u nás.

beta719 ( 21. března 2016 14:26 )

Radši stokrát ČSSD i se Sobotkou, než ty podvodníky z ANO...!!! A Hašek to řekl dobře!!

hejhej ( 21. března 2016 13:33 )

drakulina: Hašek by měl mlčet. Sedí na desíti židlích, v různých dozorčích radách, všude bere plat. Pan Babiš dává svůj ministerský plat na charitu. Zloději poslanci chtějí za každou cenu nový zákon, aby odstranili Babiše a mohli nadále okrádát, Pokud zákon bez střetu zájmů, pak všichni poslanci bez ostatních placených fukcích. Sobotka by měl jít do politického důchodu, je to žvanil, který ještě za svou politickou kariéru nic smysluplného neřekl a neudělal? Kdy budou zrušeny církevní restituce, které byly schváleny díky kriminálníkovi a na kterých si Sobotka postavil volební kampaň ???? Sliby a lhaní před volba a výsledek, jako vždy 0.

malenabald ( 20. března 2016 09:43 )

Správně, l.mp je Babiš, protože vždycky pracoval, zatímco jeho závistiví kritikové seděli v poslaneckých lavicích a žvanili.

malenabald ( 20. března 2016 09:39 )

Hašek v jednom tisku píše, že kdyby byl Babiš z ČSSD, už by ve vládě nebyl. Co takhle Sobotka? Ten mu ve vládě nevadí? Přijde mi, jakoby všichni ti profesionální politici, kteří se politikou živí od mládí, jednoduše záviděli. Nikdo z nich nedokázal to, co Babiš. Je jim málo státní peníz na výplatu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa