Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš se čertí kvůli návrhu z ČSSD: Ať rovnou zakážou Babiše v politice

Autor: simao, ČTK - 
17. března 2016
18:49

Od poslance Jana Chvojky (ČSSD) vzešel pozměňovací návrh ohledně zákona o střetu zájmů, který si šéf koaličního ANO Andrej Babiš vysvětluje jako další útok na svou osobu. Podle něj by měl Chvojka rovnou předložit návrh, že v české politice nesmí být Babiš. Podle Chvojky ale není jeho návrh na omezení podnikání ministrů žádný „lex Babiš“. 

„Já jsem toho názoru, že do budoucna by si každý ministr nebo premiér měl vybrat, jestli chce dělat politiku nebo byznys,“ uvedl v ČT poslanec ČSSD Jan Chvojka. 

Navrhuje doplnit do novely zákona o střetu zájmů to, že „pokud ministr nebo premiér má nějaký rozhodující podíl v obchodní korporaci, tak se ho musí do 60 dnů od nabytí funkce zbavit.“ V případě, že to neudělá, přijde o hlasovací práva a o podíl na zisku ve své firmě. Společnosti by ztratily nárok na dotace.

Odděleno od politiky by pak mělo být i ovládání médií a rozhodující podíl v nich. „Myslím, že patří do civilizované společnosti, že člen vlády nevlastní média,“ uvedl Chvojka.

„Poslanec Chvojka by měl předložit návrh, že Babiš nesmí být v české politice, to je úplně stejné,“ reagoval z Bruselu vicepremiér a majitel Agrofertu Babiš.

Z Chvojkova návrhu vychází, že by se ministři museli buď vzdát ovládání svých korporací, nebo zisku z nich. „Zákon o střetu zájmů je účinný deset let. Dosavadní zkušenosti ukazují, že nastal čas zpřísnit nároky na špičky exekutivy,“ míní Chvojka.

„Nejde o ‚lex Babiš‘, úprava bude dopadat na nově jmenované členy vlády a já nevím, zda pan Babiš ve vládě bude, nebo nebude,“ dodal Chvojka.

S pozměňovacím návrhem přišel i poslanec opoziční TOP 09 Martin Plíšek. Ten by rád prosadil, aby členové vlády nesměli být tzv. ovládajícími osobami ve firmách. Tedy vlastníky, kteří mají alespoň 40 procent hlasovacích práv. Plíšek také chce, aby se firmy, v nichž by měli členové vlády nejméně čtvrtinový podíl, nesměly hlásit o veřejné zakázky.

Babiš: Výhoda pro ty, co nikdy nic neuměli a nepostavili ani psí boudu

Andrej Babiš návrhy omezující podnikání ministrů považuje za uzavření politiky před úspěšnými lidmi. „Poslanec Chvojka říká, že žádný podnikatel, který dřel celý život a vybudoval firmu a následně ji může předat dětem anebo managementu a chtěl by něco udělat pro naši zemi, to nemůže udělat,“ pronesl dnes v Bruselu Babiš. 

A nastínil, co by to podle něj znamenalo: „Do politiky mohou chodit jenom ti, kteří se vlastně živí politikou, kteří tam sedí 20 let, nikdy nic neuměli, nepostavili ani psí boudu a to je jejich právo, to říká pan poslanec Chvojka. Nebo nechť řekne rovnou, že Babiš má zakázané být v politice,“ dodal druhý nejbohatší Čech.

Video Sobotka: Doufám, že vyšetřování Babiše a Čapího hnízda bude důsledné. - Blesk TV
Video se připravuje ...

„ČSSD přišla s kampaní ‚Stát není firma‘, to může říct jenom někdo, kdo v životě firmu neřídil, nebo nechápe, co to je firma,“ poukázal vedle toho Babiš na start kampaně do krajských voleb. I proti němu samotnému prý byly různé kampaně jako třeba StB a biopaliva, nyní za takovou kampaň považuje Čapí hnízdo či návrhy Chvojky a Plíška.

Sociálnědemokratické předvolební heslo, že „stát není firma, je to společenství lidí“, obhajoval tento týden v pořadu Ptám se, pane premiére i Bohuslav Sobotka. „My si prostě nemyslíme, že lze řízení státu srovnávat s řízením firmy,“ uvedl předseda vlády, podle kterého např. nelze propustit občany jako zaměstnance nebo snížit výdaje podobně jako ve firmě – třeba výdaje na zdravotnictví, vzdělání apod.

Co dalšího řekl o volbách premiér v pořadu Blesku? Podívejte se na video:

Video Ptám se pane premiére, 3. díl: Sobotka o volbách, inkluzi ve školách a uprchlících - Blesk
Video se připravuje ...

Komárek: Kalouskův zhmotnělý sen

Chvojkův návrh se probíral i na dnešním jednání sněmovního ústavně-právního výboru. „To je zhmotnělý sen pana Kalouska,“ prohlásil před členy výboru Martin Komárek (ANO).

„ČSSD mě opět překvapila, koaliční spolupráci posunula o level výš,“ komentoval Chvojkovy návrhy Radek Vondráček (ANO). Přičítá je právě tomu, že se blíží krajské a senátní volby. „Proč si zaneřádit právní systém kvůli předvolebnímu boji?“ tázal se Vondráček.

Bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) však soudí, že existence tohoto zákona a dalších norem ke zprůhlednění politiky nepřispěly a nevedly ani k větší důvěře lidí v politiky. V narážce na aktuální kauzu ministra financí přitom uvedl, že „nechá pana Babiše spát v Čapím hnízdu“.

osinek ( 18. března 2016 17:16 )

 V které evropské zemi je oligarcha ministrem financí a kontroluje nejdůležitější deníky a týdeníky, rozhlasové stanice atd? Navíc, Babiš jako ministr financí dohlíží na to, aby obrovské eurodotace (každoročně jde o desítky milioard korun) z Bruselu šly těm "správným firmám" A div se světe Agrofert z těch eurodotací neskutečně těží!! Tak velký konflikt zájmu jako tomu je v případě A.Babiše se v žádné jiné zemi EU netoleruje! A kdyby se v jiné zemi EU dostal člen vlády do podobného maléru jakoBabiš v kauze Čapí Hnízdo, tak by zřejmě sám podal demisi. Kdyby tak příslušný ministr neučinil, tak by dostal padáka...

dzery ( 18. března 2016 09:26 )

Asi seš ze stejnýho klanu jako Bureš.

petram11 ( 18. března 2016 08:56 )

Je až s podivem, kolik lidí skončilo na ty Babišovy (ano, píše tvrdé, ne měkké) lži.

petram11 ( 18. března 2016 08:54 )

Kdyby bylo všechno čisté, jak tvrdí Babiš a jeho zfanatizovaní následovníci, tak by přece nebyl proti tomu, aby se vše vysvětlilo na mimořádné schůzi a hlavně, nebral by to jako osobní útok na sebe! No, ale protože to tak čisté asi nebude a on před volbami hlásal něco jiného, tak kope všude kolem sebe. Tím jasně dává najevo, že něco není v pořádku...

1pravda1 ( 17. března 2016 23:38 )

A to díky bohu nebyli ve směnovně destrukční lidovci pokud by nebyli ani v této vládě mohly být alespoň zdaněny církevní restituce jak navrhoval Babiš, a horlivě je schválili ODS, TOP, a Lidem!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa