Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš plánuje očistu ANO. „Do hnutí přišli prospěcháři,“ lituje špatného výběru

Autor: mts, ČTK - 
7. května 2016
11:00

Do hnutí ANO přišli podle předsedy Andreje Babiše i prospěcháři, hnutí se jich musí zbavit. Na programové konferenci před krajskými a senátními volbami mluvil například o dopravě, zdravotnictví, školství a migrační krizi. „Náš program je selský rozum a řešení problémů,“ řekl Babiš.

Ohledně migrační krize se Babiš postavil proti návrhu na zavedení trvalého přerozdělovacího mechanismu uprchlíků mezi státy Evropské unie. „Kvóty jsou mrtvé a hnutí ANO na ně nikdy nepřistoupí,“ zdůraznil Babiš. Volal po uzavření schengenské hranice, dojednání míru v Sýrii a po její obnově.

Za problémy s dopravními stavbami kvůli starým posudkům jejich vlivu na životní prostředí vinil Babiš někdejší vlády ODS a TOP 09. Ve zdravotnictví podle něho chybí efektivita a hospodárnost. Školství je podle Babiše třeba propojit s podnikatelskou sférou a stavět školy kolem Prahy.

O prospěchářích Babiš hovořil v části projevu věnovaném jeho hnutí. Připustil, že ANO se nevěnovalo výběru lidí dostatečně. „Proto je jedním z našich nejdůležitějších úkolů před příštími parlamentními volbami očista našeho hnutí od těchto prospěchářů,“ vyhlásil Babiš.

Hnutí má nyní podle něho 2859 členů a 1120 žadatelů o členství. Babiš uvedl, že výběr členů se musí změnit, o přihláškách by mělo mít přehled ústředí, zrušit by se mohla půlroční čekatelská lhůta. „Občas mám totiž pocit, že některé organizace nechtějí přijímat další členy a svoje oblasti de facto privatizují a konzervují se,“ prohlásil.

Babiš podnikatele neukecal

Hnutí ANO už vybralo krajské lídry, celkem do regionálních voleb půjde přes 700 kandidátů. Babiš podotkl, že oslovil i podnikatele a manažery, ale neuspěl. „Ani jednoho z nich jsem neukecal,“ řekl.

Předseda hnutí a ministr financí mluvil taky o celostátní politice. Podobně jako v minulosti prohlásil, že je často v šoku z toho, jak funguje, zejména ve Sněmovně. „Je to podstatně větší hnus, než jsem si myslel a vůbec dokázal představit,“ prohlásil o politice. 

Vládní spolupráci s ČSSD a KDU-ČSL označil za umění možného kompromisu, kabinet je ale podle něho jedním z nejúspěšnějších po roce 1989.

Řídit stát jako firmu? Nejde jen o zisk

Babiš znovu mluvil o řízení státu jako firmy. Česko vnímá spíš jako rodinnou firmu. „Není pravda, že firma je jenom o zisku. Kdo to říká, tak zodpovědnému podnikání nerozumí. Rodinná firma je společenství lidí, které spojuje nejen stejný cíl, ale kteří sdílejí i stejné základní hodnoty. Je to o zodpovědnosti a solidárnosti,“ uvedl.

Pražská konference ANO je oficiálním zahájením předvolební kampaně hnutí. Billboardy hnutí se už objevily v krajích na začátku května, slogan zní Chceme lepší Česko. Na centrální úrovni plánuje ANO za kampaň utratit 60 milionů korun.

kapturek ( 7. května 2016 13:09 )

zklamu te, jsem zamestnanec, me to zkur.vene stbacke prase nema na co stanout, jen na rozdil od tebe nemam v hlave nasrano

kapturek ( 7. května 2016 13:07 )

je jasne ze ses neptal, ty totiz oteviras hubu jen kdyz ti stara dovoli

co-teda ( 7. května 2016 12:26 )

A budeme bojovat s vnitřním nepřítelem!!!!! Už zase

kapturek ( 7. května 2016 11:44 )

jeho matka porodila ***i, stejne jako tu stbackou spinu burese

kapturek ( 7. května 2016 11:38 )

ty budes pekne tupy ko.kot, dej si koblihu a dal sleduj tveho guru burese , a nick si zmen ze sendrazak na PODRAZAK, protoze buresovi a celemu smejdskemu ANO muze fandit jen tupa nula co v zivote nic nedokazala anebo stejny zlodej jako jsou oni

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa