Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Jde o pomstu.“ Babiš kvůli kauze Čapí hnízdo zaútočil na exkolegy

Autor: zst - 
11. března 2016
05:35

Po tvrzení, že s farmou Čapí hnízdo nemá nic společného, začal ministr financí Andrej Babiš (ANO) couvat a „sekat“ kolem sebe. Druhý nejbohatší Čech vše vysvětlil na Facebooku tak, že to prý nejdřív „řekl blbě“. Teď tvrdí jen, že nebyl akcionářem firmy. Čapí hnízdo vyšetřuje kvůli machinacím s evropskými dotacemi jak česká policie, tak Evropský úřad pro boj proti podvodům.

„Samozřejmě že jedna z mých firem vlastní Čapí hnízdo od roku 2014. Ale reagoval jsem na tvrzení novinářky, že jsem přiznal vlastnictví Čapího hnízda až v roce 2014, což není pravda, protože já osobně jsem nikdy nebyl akcionářem ani vlastníkem Čapího hnízda. Stejně tak v době podání žádosti na evropskou dotaci v roce 2008 nebyla žádná firma Agrofertu akcionářem nebo majitelem farmy Čapí hnízdo,“ přeformuloval svou obranu v kauze ekofarmy Andrej Babiš (ANO).

Trvá však na tom, že auditoři žádná pochybení nenašli. „Projekt byl v letech 2010, 2011, 2012 celkem třikrát kontrolován ROP Střední Čechy. I když tyto audity neshledaly pochybení oprávněnosti čerpání dotace, byl v dubnu 2013 realizován mimořádný audit Ministerstvem financí ČR za doby ministrování Miroslava Kalouska, který také neshledal pochybení oprávněnosti poskytnutí dotace,“ napsal dále Babiš, který je přesvědčen, že jde o politickou kampaň proti jeho osobě.

„Stávající kampaň je pomstou některých mých bývalých kolegů, kterou živí opozice, jež se na této kampani zviditelňuje,“ uvedl. Bez bližší specifikace, koho měl „bývalými kolegy“ na mysli. Na případ ale upozornil web, který řídí Sabina Slonková, která dříve působila jako šéfredaktorka Babišových novin. Nerozešli se ale v dobrém, podle Babiše v tom hrály roli peníze.

Babiš schytává kritiku...

Kromě opozice, která si ministra financí bere na paškál poměrně často, se tentokrát do Babiše obuli i členové vládních stran. Šéf sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) označil jeho tvrzení za absurdní a požaduje pořádné vysvětlení. „Všichni máme internet, všichni umíme pracovat s obchodním rejstříkem,“ komentoval kauzu.

„Samozřejmě že situace začíná být vážná, neboť především pan Babiš se do toho zamotává jak do sítí,“ řekl k případu také předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Vysvětlovat by Babiš měl i podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL). „Je na něm, aby veřejnosti tuto záležitost uspokojivě vysvětlil,“ prohlásil.

ODS vyzývá k řešení situace také premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), který zatím kauzu odmítá podrobněji komentovat.

... i posměšky

Legraci si z Babiše dělá ale třeba europoslanec za Svobodné Petr Mach. „On je ten Babiš vlastně takový lidumil – vymyslel svůj nejlepší projekt v životě pro úplně cizí firmu,“ narážel na sociální síti na Babišovo tvrzení, že je Čapí hnízdo nejlepší projekt, který kdy vymyslel.

Andrej Babiš mluví v pořadu České televize o projektu Čapího hnízda. Andrej Babiš mluví v pořadu České televize o projektu Čapího hnízda. | Reprofoto ČT / Český žurnál: Matrix AB

Rýpl si také poslanec TOP 09 Daniel Korte, který Babišovi diagnostikoval dokonce psychickou nemoc. „Zdá se, že u vás propuká schizofrenie, protože jestliže to není vaše a patří to holdingu, a vy jste jediný majitel holdingu, tak nevím, jak si to mám vysvětlit,“ dodal Korte a nařkl Babiše, že se interpelaci na toto téma zbaběle vyhýbá. Babiš ve čtvrtek totiž na „výslech“ před poslance nedorazil.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joudajoudovy ( 11. března 2016 15:00 )

pisi si co chci... budoucnost to rozhodne.

joudajoudovy ( 11. března 2016 14:57 )

barum vypisuje nalezne za ztracenou pneumatiku, typove oznaceni zdenekk. pry je zavadna, do provozu nepouzitelna a tim ohrozujici zdravi.

joudajoudovy ( 11. března 2016 14:51 )

bacbumbac - zrejme mas opravdu, ale opravdu, tezky zivot. i nacisti, pred valkou, prevzali tibetskou moudrost o nadlidech. uz je nacase zmenit politicke dinosaury.

rumrum ( 11. března 2016 14:38 )

joudajoudovy ( 11. března 2016 14:33 )

hahaha, nekdo slapnul kalousovi a spol. na kuri oko. pokud se tu stale budou rozpinat demagogove, zametaci a primitivove, mame se na co tesit. radeji opustim rodnou hroudu, neb nejsem zavisly na statu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa