„Na návštěvě Brna je dnes i bývalý prezident Václav Klaus, kterého jsem v poledne přijal na brněnském hejtmanství. Diskutovali jsme o domácí i zahraniční politice, o migraci i jihomoravském vinařství a vinohradnictví,“ napsal na sociální síti hejtman Michal Hašek. 

Na návštěvě Brna je dnes i bývalý prezident Václav Klaus,kterého jsem v poledne přijal na brněnském hejtmanství....

Zveřejnil(a) Michal Hašek dne 25. únor 2016

Že se na stole objevilo téma migrace, není náhodné. Hašek na jižní Moravě řeší problémy s nelegálními migranty, Václav Klaus vzal tohle téma za své a společně se svým někdejším kancléřem Jiřím Weiglem sepsal i knihu Stěhování národů - Stručný manuál k pochopení současné migrační krize.

Evropa přitom v otázkách migrační krize váhá, nereaguje a věci neřeší, řekl Klaus novinářům v Brně. Podle něj chybí v Evropě rezolutní slovo k dnešní migraci. V pohledu na migraci se tak shodl i s Haškem, podle kterého selhávají evropské elity a řešení migrační krize nezvládají.

Klaus uvedl, že Evropa nechává celou krizi běžet samospádem. „To prostě není možné. Evropě se musí říct, že takto to dál nejde, a pak hledat konkrétní kroky k zamezení. Nejde začínat malými technikáliemi a administrativními opatřeními, a přitom se tvářit, že je to bezvadná věc, že migrace pokračuje,“ zdůraznil.

Hašek: 3500 migrantů v Česku? Rakušané se ptali, jestli přišli za den

Hejtman se pozastavil nad dalšími nedostatky evropské politiky. „Evropská elita oddaluje summit od summitu globální a jasné finální doporučení, které by pomohlo vyřešit otázku migrační krize. Jsme toho svědky, zažívají to všechny regiony České republiky a okolní státy. Debatuji o tom s primátory a starosty z Dolního Rakouska, se slovenskými kolegy a vidíme to velmi podobnou optikou,“ uvedl Hašek.

Šéf Asociace krajů ČR připomněl, že do Česka od loňska přišlo za rok asi 3500 migrantů. „Když jsme to zmiňovali kolegům z Dolního Rakouska, ptali se nás bez jakékoliv ironie, za který den to bylo. Číslo je přitom za celý rok, ale Rakušané nemají to štěstí. Migrantů je tam 100 000, samo sousední Dolní Rakousko musí tento problém řešit a řeší to z úrovně zemského hejtmana,“ upozornil Hašek, který chce prý především zajistit bezpečnost na jižní Moravě.

Video
Video se připravuje ...

Václav Klaus o migrační krizi a své knize Stěhování národů s. r. o. Blesk - Jaroslav Šimáček

Fotogalerie
11 fotografií