Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zemanův generál bez prověrky: Problémy kvůli milenkám, Rusům či Hance s Tončou?

Autor: simao - 
14. prosince 2015
09:55

Proč šéf vojenské kanceláře na Hradě Rostislav Pilc přišel o bezpečnostní prověrku na stupni přísně tajné? Podle MF Dnes svou roli sehrály především informace od jeho bývalých kolegů. Měly se točit i kolem údajných vazeb generála na Rusy či kolem náklonnosti k ženám, spekuluje deník. Do kauzy se pak poněkud "připletly" i unesené Češky Hanka s Tončou.

Šéf vojenské kanceláře Hradu Rostislav Pilc si prý před odchodem za Zemanem udělal řadu nepřátel. Když se přesunul do prezidentových služeb, rozhodli se patrně někteří jeho bývalí podřízení mluvit... "Byl to kompilát informací. Jednalo se i o vazby na Rusy nebo o jeho přílišnou náklonnost k ženám," cituje totiž MF Dnes svůj zdroj z bezpečnostní komunity, který měl rozklíčovat, co mohlo nejvýrazněji Pilcovi přitížit. Až nakonec ztratil prověrku a na vlásku visí i jeho hradní angažmá.

Fešák Hubert s ruskými sousedy?

Podle dřívějších spekulací uškodila zkušenému vojákovi, zpravodajskému profesionálovi i diplomatovi Pilcovi aféra kolem Jany Nečasové (dříve Nagyové). Pilc to v minulosti z nejnižších pozic dotáhl až na zástupce ředitele Vojenského zpravodajství, které se však do kauzy zapletlo kvůli sledování tehdejší premiérovy ženy Radky Nečasové.

Nyní se objevily další údajné přitěžující okolnosti – prý i vazby na Rusy. Že by z doby, kdy byl Pilc vojenským přidělencem v Moskvě? Roli mohlo sehrát i Pilcovo bydlení v pražském komplexu Prague Marina vedle početného zastoupení rusky mluvících sousedů, uvedla MfD.

Podle MfD koupil Pilc byt v luxusním komplexu Prague Marina Podle MfD koupil Pilc byt v luxusním komplexu Prague Marina | Foto Blesk - Martin Hurda

Pilcův advokát Daniel Volák však upozornil na to, že celá záležitost kolem prověrky mohla být zmanipulována a může jít o akt pomsty. O ruské sousedy prý rozhodně nejde. "V rozhodnutí stále nejsou uvedeny konkrétní důvody, je to všechno takové zamlžené," uvedl deníku Volák, podle kterého jsou i zvěsti o přílišné náklonnosti k ženám "slepá cesta" a "staré informace".  

Pilcovi se přitom údajně i v bezpečnostních kruzích říká "fešák Hubert" – s narážkou na někdejšího Heřmánkova filmového šviháka ze Žižkova a starost elegána Pilce o vzhled i údajnou zálibu ve značkovém oblečení.

V samotné kauze Nagygate vystupuje Pilc jako svědek, již byl i u několikahodinové výpovědi. Ve spletitém příběhu generála Pilce a jeho prověrky se však objevuje ještě jedna značně sledovaná kauza. Případ únosu Hanky s Tončou. Podle zdroje MF Dnes měl Pilc jednat v Pákistánu s tamní policií i tajnou službou. "Ta jednání nezvládl a musel se vrátit," uvedl zdroj.

Není Pilc jako Mynář

Pilc, do jehož kompetencí patří i řízení Hradní stráže, je tak každopádně dalším ze Zemanových můžu, který nemá bezpečnostní prověrku na stupni přísně tajné. Po kancléři Mynářovi. Na rozdíl od osvětimanského politika však Pilc prověrku měl, ale přišel o ni.

Pilc se již sešel kvůli ztrátě prověrky i se samotným prezidentem Zemanem. Ten minulý víkend prohlásil, že bude muset časem náčelníka hradní vojenské kanceláře odvolat. Zeman požádá ministra obrany Stropnického a náčelníka generálního štábu Bečváře, aby mu doporučili jiného generála. S odpovídající bezpečnostní prověrkou.

Ta je pro vykonávání Piclovy pozice na Hradě nutná. Naopak v případě Mynářovy chybějící bezpečnostní prověrky prezident opakovaně upozorňuje, že ji kancléřovi zákon neukládá, a tak bezpodmínečně nutná není. A tak Mynář vede Zemanovu kancelář na Hradě již přes dva a půl roku zvesela dál.  

andorea ( 14. prosince 2015 20:57 )

Dobře, použila jsem špatný výraz. Nevyjednával, jednal. A opravdu snad nikdo nepředpokládal, že bude jen doma nečinně točit palci. A co bylo předmětem toho jednání, to se my jen můžeme domýšlet.

mir.holan ( 14. prosince 2015 20:15 )

Moc k smíchu to není, my už jí jsme.

tgbg ( 14. prosince 2015 19:54 )

Hradní ožungr stále pracuje na tom, abychom byli opět ruskou provincií a jadernou základnou.

ivoadler ( 14. prosince 2015 18:58 )

A ona ty holky unesla místní policie a tajná služba? Že mohli vyjednávat jen prostřednictvím prostředníků, to pochopí i vůl.

kkkastr ( 14. prosince 2015 16:12 )

No on střízlivej nebyl snad nikdá

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa