Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

O krok blíž k nové funkci: Stropnického podpořilo pražské ANO

Autor: bru/ČTK - 
14. listopadu 2015
12:49

Krajský sněm ANO zvolil Martina Stropnického kandidátem na předsedu pražské organizace. Podpořilo ho 142 ze 169 hlasujících. Aby se stal předsedou, schválit ho musí ještě celostátní předsednictvo. Kandidaturu Stropnického podporoval předseda ANO Andrej Babiš i krajské předsednictvo, proto se jeho zvolení očekávalo.

Podle Babiše potvrdí předsednictvo Stropnického ve funkci ještě dnes. Místopředsedy se stali předseda oblastní organizace v Praze 1 Karel Grabein Procházka a předseda organizace v Praze 11 Jan Říčař.

"Důležité je, aby nové předsednictvo spolupracovalo se zastupitelským klubem a paní primátorkou," řekl k volbě Stropnického a místopředsedů Babiš. "Volal jsem po tom, aby celek vedení tvořil kompaktní tým. A myslím, že k tomu došlo," řekl Stropnický s tím, že cítí silný mandát.

Sněm pražského ANO se sešel za situace, kdy se tento týden definitivně rozpadla koalice ČSSD, ANO a Trojkoalice na pražském magistrátu. Nejen tyto, ale i další politické subjekty přítomné v pražském zastupitelstvu nyní vyjednávají o nové koalici.

Martin Stropnický po svém zvolení prohlásil, že se bude snažit o obnovu koalice s ČSSD a Trojkoalicí (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN) na magistrátu. Jednání se Stranou zelených (SZ), kde má syna, se účastnit prý nebude. Vyjednávání podle něj musí začít co nejdříve, označil je za "urgentní".

"Nové krajské vedení se okamžitě po skončení krajského sněmu sejde, abychom si rozdělili práci a zorganizovali naše kroky pro příští hodiny a příští dny, protože práce už je urgentní," řekl Stropnický.

Stropnický na dvou židlích

Ministr obrany sám oznámil, že bude schopen skloubit funkci šéfa rezortu s předsednictvím krajské organizace. "Bude to náročné, ale věřím, že jsem si schopen práci zorganizovat. Mám na ministerstvu obrany tolik zdatných a profesionálních kolegů, že si to dovolit mohu," řekl Stropnický.

Místo krajského předsedy pražské organizace se uvolnilo poté, co rezignovala Radmila Kleslová. Opustila také místo místopředsedkyně celostátního hnutí a kritizované posty v orgánech pražských městských firem. Podle Babiše už v hnutí nehraje žádnou roli, na dnešní jednání podle jeho názoru nepřišla kvůli tlaku médií. "Není to lidsky bezbolestné. Cítí určitou vyčerpanost, protože po mediální stránce prošla bažinou," dodal Stropnický.

moiaza ( 16. listopadu 2015 12:40 )

Politici nám jasně dávají na vědomí, že vysokou politiku může dělat kdejaký primitiv. Pouštím to z hlavy. Ať Prahu a ANO vede třeba Švejk. V to našem Havlistánu je možné všechno!

mord ( 16. listopadu 2015 10:57 )

vynechal jsi zase prasky ty pomateny trotle?

noza ( 16. listopadu 2015 09:55 )

 Tak hlavně, aby byl na ministerstvu vůbec někdo, kdo vojenství rozumí, aby to nebyli jenom jeho kamarádi, kteří vojnu neviděli ani z rychlíku. Je zajímavé, že člověk, který dělá práci za podstatně menší peníz (opravdu musí svoji práci odvést), je rád, když přijde z práce domů a trochu si odpočine, protože by další již nezvládl. Jednou si Žilková postěžovala, že se musí hodně otáčet, aby zaplatila všechny složenky. Tak teď se ohání její manžel, tak snad chudáci už budou mít na zaplacení. Blíží se konec roku, to se pořádají různé sbírky...

tulip ( 16. listopadu 2015 07:05 )

PROČ není diskuse u článku o Kalouskovi??? Kalousek je sám prápor je to d.ebil k pohledání! Omlouvám se diskutujícím o panu Stropnickém.

kapturek ( 16. listopadu 2015 06:42 )

hlavni funkci koko.ta Stropnickeho je delat saska stbakovi Buresovi

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa