Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš začal námluvy s TOP 09 a Stropnického v ANO možná čeká „nůž do zad“

Autor: ČTK, zst - 
11. listopadu 2015
14:44

Je ministrem obrany, za dva roky bude možná kandidovat i na prezidenta a teď by chtěl vést i pražskou buňku ANO. Martin Stropnický možná ale všechny své cíle nezvládne. Řada členů pražského ANO mu totiž zřejmě o víkendových volbách nástupce Radmily Kleslové v tajné volbě hlas nedá, jakkoli by ho v čele organizace rád viděl vicepremiér Andrej Babiš i primátorka Adriana Krnáčová. Sám Babiš přitom otevřel dosud zapovězenou cestu ke spojenectví s TOP 09.

Pokud bude víkendová volba tajná, pak jej více než dvousetčlenný sněm, který z velké části stojí za bývalou předsedkyní Radmilou Kleslovou, patrně nezvolí. Zaznívá to od vysoce postavených zdrojů ze strany i z pražského magistrátu. Stropnického přitom do čela znesvářené pražské buňky navrhuje předseda hnutí Andrej Babiš. Ministr ji má podle Babiše stmelit.

Jaký scénář na víkendovém sněmu zavládne, nechce nikdo oficiálně komentovat. Někteří tvrdí, že sněm neskončí, dokud nebude zvolen alespoň nějaký předseda, když už ne Stropnický. Jiní ale předpovídají, že by situace mohla dojít tak daleko, že by Babiš zrušil pražskou organizaci ANO.

Tím by se rozpadl i rozhádaný zastupitelský klub, který je nesmiřitelně rozdělen mezi lidi nakloněné primátorce Adrianě Krnáčové a mezi příznivce vlivné političky Kleslové. Rozpad klubu by přitom zcela zamíchal kartami v jednání o nové pražské koalici. A ze hry o křesla v radě by vypadla kritizovaná primátorka Krnáčová.

Konec magistrátní koalice visel ve vzduchu

Pražská koalice definitivně skončila v úterý, například radní za KDU-ČSL Jan Wolf ji ale považoval za ukončenou už několik týdnů. Stalo se tak na popud ČSSD, která přitom několik týdnů před tím opakovala, že uskupení ČSSD, ANO a Trojkoalice je pro magistrát nejlepším možným.

Spekuluje se, že ČSSD už potenciální koaliční partnery našla. A mohou jimi být právě odpadlíci z ANO. Do takové koalice by pak mohla vstoupit i TOP 09, se kterou měl stávající klub ANO dosud spolupráci zapovězenou.

Možná i z obavy z překotného vývoje dnes Babiš začal tlumit doteď jednoznačné výroky o tom, že ANO nesmí v Praze vyjednávat s TOP 09. „Ty komentáře, proč jsme nechtěli jednat s TOP 09, byly založené na vyjádření TOP 09, že si počká, než se náš klub rozpadne, a potom bude s námi jednat, což je absurdní,“ uvedl.

On sám o dalším vývoji jednání prý nerozhoduje, záleží na klubu zastupitelů. Ten se sejde dnes odpoledne a patrně vezme rozhodnutí o zákazu TOP 09 zpět. Sama TOP 09 by se jednání s ANO nebránila. „Pokud nebude ANO měnit názory jak ponožky,“ řekl předseda klubu Václav Novotný.

Vedení Prahy může být i bez ANO a ČSSD

K sestavení koalice je potřeba nejméně 33 zastupitelů. Koaliční potenciál se rýsuje především u TOP 09, která v loňských volbách skončila na druhé příčce a má v zastupitelstvu 12 křesel. Podpořit ji navíc mohou ještě tři odpadlíci, jako třeba exprimátor Tomáš Hudeček.

Varianty jsou možné i bez ANO, a dokonce i bez ČSSD. Domluvit by se mohla TOP 09, Trojkoalice, ODS, Piráti a právě trojice odpadlíků. Dohromady by měli poměrně jistou většinu 35 křesel.

xindlceskej ( 11. listopadu 2015 17:19 )

 Obyvatelé MI-ND-ZA-PURU opět zabodovali!! Zbourali v Košicích cigosum vybydlenej panelák a žádný náhradní bydlení jim nedali, nemají nárok! Vyborne!! To strachy po.s_r+a,ni obyvatelé KU.N)D+A_H.A'R-U by cigosum ještě postavili nový rodinný domy! Vy jste ale ceskej xindl

xindlceskej ( 11. listopadu 2015 17:12 )

A opět debilní ceskej národ co volil Babise cumi jak 5na6

defakto ( 11. listopadu 2015 16:36 )

... Stropnický st. má taky kandidovat na místo senátora v Senátu ,jestli se tam dostane bude se ucházet o funkci prezidenta v příštích prezidentských volbách .

frantacizek ( 11. listopadu 2015 16:35 )

a je ta Krnáčová teda chlap? Už jste to někdo bulvární retardi zjistil?

realistaii ( 11. listopadu 2015 16:15 )

TAK SE ŽILO na západě ::ve stovkách amerických nemocnic , americká vláda zdravým těhotným ženám vstřikovala do žil plutonium , jiným podávali lékaři tablety s radioaktivními látkami jako vitamíny Americká vláda tajně vstřikovala do svých občanů plutonium http://naturalsociety.com/us-government-program-secretly-injected-plutonium-uranium/ Bez ohledu na zdraví nevinných občanů vládní testeři toužili vidět, jak nevědomí účastníci trpí v důsledku tajných injekcí plutonia DEMOKRACIE západu:: přes 10 000 dětí se narodilo s deformacemi v NSR jen proto ,že farmaceutické firmy západu dělaly pokusy na lidech :. jak podnikatelé pro zisk zlikvidovali život 10 000 dětem denik.cz/ze_sveta/matkam-se-po-leku-rodily-deti-s-deformaci-pazi-vyrobce-se-omluvil-20120901.html Matkám se po léku rodily děti s deformací paží tak se žilo na západě , Německý výrobce léku Contergan, po němž se matkám v 50. a 60. letech rodily děti se zdeformovanými končetinami, se dnes po 55 letech obětem tohoto přípravku poprvé omluvil ,celou dobu vše kryli

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa