Neplánovaná účast Babiše některé členy pražské buňky překvapila. Jiní o ní vůbec nevěděli. „Nechápu to, vždyť se jedná o krajské záležitosti. Není mi jasné, jak chce do krajských záležitostí zasahovat,“ řekl člen krajského předsednictva, který chtěl zůstat v anonymitě.

Sobotní sněm ANO bude volit nástupce místo Radmily Kleslové, která po mediální a politické kritice z funkce odstoupila. Babiš se před několika dny nechal slyšet, že by v čele znesvářené pražské buňky rád viděl ministra obrany Martina Stropnického. Stropnický následně kandidaturu potvrdil.

Nového předsedu ale nevolí přímo delegáti sněmu, hlasují pouze o navrženém kandidátovi, kterého musí ještě schválit dvanáctičlenné předsednictvo celostátního hnutí. Jeho členem je i Stropnický. Údajně má jít ale jen o formalitu, výsledky hlasování kraje bude předsednictvo respektovat.

Babiš: Stropnický dokáže vyřešit spory

Objevily se ale informace, že buňka nakloněná Kleslové nebude v případné tajné volbě pro Babišova kandidáta hlasovat. V průběhu týdne dostali v Praze nominace i další kandidáti, mimo jiné Matěj Fichtner nebo zastupitel Karel Grabein Procházka. Údajně ale ani jeden z nich nakonec do boje o předsednické křeslo nepůjde.

Babiš nicméně trvá na tom, že Stropnický je silný kandidát a dokáže vyřešit problémy, s nimiž se pražská buňka hnutí potýká. „Pan Stropnický je osobnost, která může nějakým způsobem lépe řešit ty spory, které byly v rámci naší organizace a které, myslím, že by měly od soboty přestat,“ prohlásil Babiš. 

Stropnický v případě svého zvolení bude navrhovat i volbu nových místopředsedů, zatím ale na programu sněmu není. „Není řešením, že se přepřáhne kobyla v první řadě, ale patrně jedna plus tři (místopředsedové) by se mělo vyměnit en bloc, aby to mělo nějakou sílu, nějakou energii,“ řekl Stropnický. 

Řekl, že jednota pražské organizace je pro něj momentálně důležitější než vyjednání nové magistrátní koalice nebo udržení pozic ve vedení Prahy. „Klub musí fungovat jednotně. A to je priorita, to je větší priorita než koalice nebo pozice v rámci pražského magistrátu,“ uvedl.

Na zvolení Stropnického předsedou Babiš prý na sobotním sněmu tlačit nehodlá. Možnost, že by pražská organizace byla kvůli vnitřním neshodám rozpuštěna, jako tomu bylo například v Ústí nad Labem, Babiš vyloučil. „Já si to nemyslím. Vyřešil jsem už tisíce problémů, myslím, že vyřeším i tento problém,“ poznamenal.