Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Babiš je stále nejmilovanějším politikem. Bodují i Sobotka a Stropnický

8. října 2015
12:29

Nejpopulárnějším politikem zůstává ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, příznivě ho vnímá 64 procent lidí. Druhý je premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, třetí ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Babiš od posledního květnového průzkumu na popularitě získal pět procentních bodů.

Polepšil si i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek, ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) či ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO). Vyplývá to ze zářijového průzkumu agentury STEM, která jeho výsledky poskytla. 

Babiš je na prvním místě od loňského ledna, Sobotka se na druhé dostal loni na podzim. Babiš dosáhl rekordní popularity letos v lednu, kdy ho příznivě vnímalo 72 procent občanů. Poté začal na oblíbenosti ztrácet, nyní se mu začalo dařit a vrátil se na květnovou úroveň. Tento vývoj může podle STEM souviset se zklidněním situace kolem otázky střetu zájmů ministra a zároveň šéfa firmy Agrofert, ale i se zklidněním situace ve vládní koalici.

Na uprchlíky Češi slyší

Premiér Sobotka na ministra financí ztrácí osm procentních bodů a ministr obrany 14 bodů. K hodnocení Stropnického se přiblížil ministr vnitra Chovanec (46 procent), do jehož popularity se pravděpodobně promítá jeho vystupování při řešení uprchlické krize. S odstupem za Chovancem následují místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

V žebříčku naopak klesá ministr pro legislativu Jiří Dienstbier, kterého příznivě hodnotí třetina dotázaných. Ještě začátkem roku to byla téměř polovina respondentů.

Do povědomí veřejnosti se výrazněji zapsal ministr spravedlnosti Robert Pelikán. V květnu jej neznala více než polovina dotázaných, dnes to jsou necelé dvě pětiny (38 procent). Tato změna ale znamenala nárůst pozitivního vnímání pouze o pět procentních bodů, zatímco nepříznivé názory vzrostly o 13 bodů. Podobně tomu bylo i u ministra dopravy Dana Ťoka. Novou ministryni školství Kateřinu Valachovou zatím neznají dvě pětiny dotázaných, čtvrtina na ni má příznivý názor.

STEM provedl výzkum mezi 18. až 28. zářím mezi 925 respondenty.

annael ( 9. října 2015 18:41 )

Pokud ti přijde normální, aby se například při přecenění cigaret během čtrnácti dnů 3x tam a zpět, zcela nesmyslně, změnila pravidla pro výměnu cigaret se starým kolkem za nové, když už se kvůli Babišovi ty staré nesmějí doprodávat a aby kvůli tomu dodavatelé jezdili bezvýsledně tam a zpět a v trafikách nebylo co prodávat, jsi to co píše bjutifl. To samé se děje i jinde, několik protichůdných nařízení během jednoho měsíce, u kterých je jediným smyslem buzerace a likvidace obchodníků. Každá změna obchodníka i dodavatele něco stojí a zcela zbytečně, za chvíli je všechno zase jinak. Toto se nikdy nedělo, až za Babiše. Tratí na tom obchodníci, dodavatelé i zákazníci, jediný zisk z toho má on. Nikdy se neměnila pravidla častěji než po roce, nikdy nebyla tak zcela bez smyslu a jakéhokoliv přínosu pro zkvalitnění služeb, nikdy tak kontraproduktivní pro všechny zúčastněné, tedy i stát tratící na daních kvůli nižšímu objemu obchodu. Také nikdy dříve nebyla ta pravidla veřejnosti utajovaná. Než mě začneš napadat, nejsem v tom nijak výdělečně osobně zainteresovaná, pouze jako zákaznice. Jenom vím, jelikož vědět chci.

bjutifl ( 9. října 2015 18:03 )

Fakt tragédie týhle země, že takový jako ty maj volební právo.

bjutifl ( 9. října 2015 18:00 )

K eudotacím vodítko máš, jseš asi slepej nebo blbej.

bjutifl ( 9. října 2015 17:58 )

Co z toho budeš mít, když se do toho pustíš? Budeš znát pravdu a nebudeš tu nesmyslně napadat a psát hovadiny. Jenže ty seš línej lůzr, kterýmu je pravda u zádele a jenom se vyžívá v hloupém kecání.

ivoadler ( 9. října 2015 15:04 )

Ty jsi šílenej. To je celá jedna kvalifikace, co ty chceš. Co z toho budu mít, když se do toho pustím? Navíc ani ty neuvádíš nic konkrétního, jenom obecné nářky. Zřejmě výkřik do tmy nějakého malého nebo středního podnikatele, který je zvyklý beztrestně okrádat stát. Vydávat vyhlášky, nařízení, normy je právem ministra financí, pomocí kterého řídí státní finance. Upřít mu to nemůžeš. Skupuje podnikání? Na to má právo, máme kapitalismus, blbečku! Víš co, řekni konkrétně, kdy zneužil eurodotace, abysme se aspoň něčeho chytili.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa