Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pancéřovaná limuzína pro Stropnického? „Není jen pro ministra," hájí se obrana

Autor: sou - 
21. října 2015
05:40

Ministerstvo obrany bude kupovat dvě nová vozidla. Jedním z nich bude pancéřovaná limuzína. Druhým bude stejný typ vozu ale bez pancíře. Spekulovalo se, zda nejsou určena pro ministra obrany Martina Stropnického po útoku na jeho dům. Výhradně jemu prý ale sloužit nebudou. 

Ministerstvo obrany bude vypisovat veřejnou zakázku na dvě limuzíny. Jedna z nich by měla být pancéřovaná. Popřeli nicméně, že by měla sloužit výhradně ministrovi. „Samozřejmě není vyloučeno, že v případě indicií o možném ohrožení (viz útok na dům z června letošního roku) může být vozidlo využito i k přepravě ministra obrany ČR,“ uvedl pro blesk.cz mluvčí ministerstva obrany Petr Medek.

Podle bezpečnostního poradce Andora Šándora by byl Stropnický nejspíš prvním ministrem, který by jezdil v obrněné limuzíně od Sametové revoluce. „Pokud je teď tady nějaká eminentní hrozba, tak ten ministr pojede v té limuzíně. Jestli to vyhodnotili tak, že teď bude ministr tak jezdit pořád nebo jen na cestě z práce, to já nevím. Umím si ale představit i to, že to bude v režimu utajení,“ řekl pro blesk.cz Šándor. 

Pokud by ji nepoužíval pořád, tak je podle Šándora dobře, aby se tato skutečnost utajila. Útočníci tak nebudou vědět, v jakých případech ministr tuto limuzínu používá, a kdy jede tou „normální“. „Taková auta jsou k nerozeznání. Jen jsou strašně těžká a náročná na spotřebu, ale to je všechno,“ dodal Šandor.

Klasická obměna vozového parku

Jednu pancéřovanou limuzínu Vojenská policie k dispozici už řadu let má. „V současné době se jedná o vozidlo BMW. To je ale z roku 2003, čemuž odpovídá i jeho technický stav. Proto je po dvanácti letech provozu jeho obměna naprosto logická,“ upřesňuje Medek.

Podle informací Práva by limuzína měla splňovat nejpřísnější normy, které platí pro civilní vozidla. Do bezpečnostní třídy VR9 patří například i Audi A8 L security, kterou automobilka představila před měsícem na frankfurtském autosalonu. Dalšími značkami jsou Mercedes nebo BMW.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vi3ol ( 21. října 2015 12:38 )

Je to úplně běžné ve světě, je to MO. Hradní ožrala se do něj obuje, nejspíš už v Hovorech z Blesku.. On se nebojí ..atd. Jeho případný atentátník mu ťukne do hůlky, a vyřídí se sám.. jestli ho věrně za ním číhající Ovčá.ček nezachrání..ale ta masa špeku spíš zabije i jeho..

byvalyvoliccssd4 ( 21. října 2015 10:41 )

„Není jen pro ministra," Dobrá beru za slovo. Tak mi jí připravte ráno k paneláku, až pojedu hákovat do Kolbenky.

tgbg ( 21. října 2015 08:22 )

Komouši nás na 41 let zotročili a prodali ruským okupantům. Komouši a rusáci nás chtějí zotročit zase a my se nějak těmto teroristům musíme bránit.

berlin71 ( 21. října 2015 07:53 )

Tak to je hodne smutne ale souhlasim stebou

berlin71 ( 21. října 2015 07:39 )

Hodne bi me zajimalo proc byla zrusena diskuze k clanku o Natalce ????? Je to absolutni nesmysl . Kazdy ma nejaky nazor a je zcela jasne ze pokud se objevi radikalni nazory jiste se proti nim najdou taci kteri budou oponovat. Vyviji na Blesk nekdo jakikoliv natlak ze se snazi svim ctenarum lepit naplasti na pusu a oci?? Za jak hloupe nas mate? . Snad si nemyslite ze dulezitejsi je pro ctenare se vyjadrovat k tematu neobarvenych vlasu Petra Jandy .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa