Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Novinky u Michalákové: Opatrný Sobotka, píšící Zaorálek a lobbující europoslanci

Autor: jn, simao, ČTK - 
7. října 2015
19:10

Premiér Bohuslav Sobotka se ve středu pozastavil nad případem Evy Michalákové a jejích synů, které jí Norové nevrátí. Uvedl, že je česká vláda připravená intervenovat v její prospěch, odmítl však vyhoštění norských diplomatů. Situaci by to prý jen zhoršilo. Ministr zahraničí Zaorálek podepsal diplomatickou protestní nótu, českou vládu zároveň vyzývají europoslanci k právní pomoci pro paní Michalákovou.

Rozhodnutí norských úřadů odebrat děti Evě Michalákové vyvolalo bouřlivé reakce. Blesk.cz ve středu v Brně premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) sdělil, že vláda doporučila české matce se proti verdiktu do jednoho měsíce odvolat. A zároveň prý podpoří paní Michalákovou v její žalobě k Evropskému soudu pro lidská práva.

„Jsme připraveni intervenovat v její prospěch,“ konstatoval Sobotka. Premiér se zároveň dohodl s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou, že české lidsko-právní organizace zkontaktují své norské protějšky a budou požadovat vysvětlení kroku Barnevernet.

Případ se podle Sobotky rozhodně v krátkém čase neuzavře. V Norsku přitom bude muset matka podle premiéra využít dva odvolací stupně, bude tedy záležet na rychlosti rozhodování norských soudů. Jestliže paní Michaláková neuspěje, kauza doputuje až do Štrasburku.

„Odmítl jsem nicméně, abychom přerušili diplomatické styky s Norskem a vzájemně si vyhostili diplomaty. To by situaci ještě vyhrotilo a zhoršilo,“ řekl Blesk.cz premiér. Podle něj je potřeba udržet komunikaci s Nory. Zástupci českých úřadů ale budou od této chvíle přítomni všem jednáním, která se v Norsku ohledně dětí Michalákových povedou.

Video Premiér Sobotka promluvil v Brně o kauze Evy Michalákové a jejích synů - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Zaorálek podepsal nótu Norsku

Sobotka také prozradil, že ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) podepsal diplomatickou protestní nótu Norsku. Česko je podle nóty rozhodnutím znepokojeno a má pochybnosti, že je v souladu s mezinárodními závazky Norska.

„Ministerstvo zahraničních věcí má pochybnosti, že kroky norských úřadů jsou v souladu se závazky Norska podle úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod a podle úmluvy o právech dítěte,“ sdělila ČTK Irena Valentová z ministerstva k obsahu nóty.

Nóta byla ve středu odpoledne předána norskému velvyslanectví v Praze. Zaorálek předpokládá, že se s velvyslankyní Siri Ellen Sletner sejde po jejím návratu do Prahy. V úterý se šéf české diplomacie setkal s její zástupkyní Monicou Stensland a tlumočil jí rozhořčení české vlády nad postupem norských úřadů.

Dejte Michalákové právní pomoc, vyzývají europoslanci

Eva Michaláková má přijít o rodičovská práva ke svým dvěma synům, mladší chlapec má jít podle norských úřadů k adopci. Rozhodnutí není pravomocné. Norská sociální služba odebrala českým rodičům syny – nyní desetiletého Denise a šestiletého Davida – v květnu 2011 kvůli podezření na zneužívání a zanedbávání. To se ale nepotvrdilo.

Sedm českých europoslanců z lidovecké frakce europarlamentu ve středu v návaznosti na rozhodnutí Norů vyzvalo českou vládu, aby Evě Michalákové poskytla účinnou právní pomoc a znalce norského právního systému. Kabinet by pak měl zajistit také odborníky pro postup před Evropským soudem pro lidská práva.

Europoslanci to uvedli v prohlášení, ve kterém vyzývají politiky všech stran, aby v kauze vystupovali zdrženlivě a „vždy sledovali jedině zájem obou dětí, nikoli vlastní osobní zájmy“. Prohlášení podepsali čtyři europoslanci TOP 09-STAN Luděk Niedermayer, Stanislav Polčák, Jiří Pospíšil a Jaromír Štětina a tři lidovci Michaela Šojdrová, Pavel Svoboda a Tomáš Zdechovský.

Právě Zdechovský přitom navrhoval po zveřejnění norského rozhodnutí vyhoštění norské velvyslankyně z Česka. Teď se připojil k výzvě, podle níž vyhošťování není přístupem, který by vedl ke společnému životu dětí s jejich matkou a rodinou. „Já mám ale jiný názor a vyhoštění považuji za silné politické gesto,“ řekl ČTK Zdechovský. Je přesvědčen o tom, že norská diplomacie uvedla českou stranu v omyl, když ji ujišťovala, že adopce dětí Michalákových není ve hře. 

dzery ( 8. října 2015 10:48 )

Vyplachuješ si čenich po blití

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa