Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Vztek šel ven. Rozčilený Zaorálek už jednal kvůli Michalákovým s Nory

Autor: Zuzana Štíchová, ČTK - 
6. října 2015
16:50

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) se odpoledne sešel ve sněmovně se zástupkyní norské velvyslankyně Monicou Stenslandovou. A tlumočil jí rozhořčení nad přístupem norským úřadů v případě bratrů Michalákových. Novinářům předtím řekl, že považuje zveřejněné rozhodnutí o odebrání rodičovských práv Michalákovým za nehorázné vzhledem k dřívější dohodě. Prezident Miloš Zeman už kvůli kauze mluví o stažení českého velvyslance z Norska.

„To co se stalo, je nehorázné, pokládám to za porušení toho, co nám bylo slíbeno. Během jednání nám bylo sdělováno, že pokud biologická rodina má o děti zájem, z norské strany v takovém případě adopce nepřipadá v úvahu,“ rozčiloval se kvůli rozhodnutí komise český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Zástupkyni velvyslankyně řekl, že norské vládě pošle Černínský palác nótu, ve které bude žádat o vysvětlení. Původně oznámil, že si pozval velvyslankyni Siri Ellen Sletnerovou. Prezident Miloš Zeman nepovažuje za špatný nápad diplomatku vyhostit. ČR by se kvůli případu podle něj měla obrátit na Evropský soud pro lidská práva. Zaorálek se k tomu zatím nevyjádřil.

Norská velvyslankyně Siri Ellen Sletnerová Norská velvyslankyně Siri Ellen Sletnerová | ČTK

Černínský palác nyní podle tiskové zprávy analyzuje všechny dostupné informace a příslušné rozhodnutí. Zopakoval, že ministerstvo je připraveno podpořit Evu Michalákovou v případě, že podá stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Zaorálek uvedl, že stát zaštítil nabídku rodiny. Vzhledem k tomu považuje rozhodnutí norských úřadů za porušení slibu. „Respektuji jiné systémy, ale přál bych si, aby byl respektován i ten náš v případě, že jde o české občany,“ řekl s tím, že si uvědomuje rozdílnost přístupu obou zemí k péči o dítě.

Na reakci ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka a ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (oba ČSSD) se podívejte ve videu:

Video Ministr zahraničí a ministryně práce a sociálních věcí jsou v šoku z rozhodnutí norských úřadů. - Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Sobotkovy čtyři artikuly

V šoku je premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Rozhodnutí norské komise, které pokládám za bezohledné jak k matce, tak k biologické rodině jako takové, je v rozporu s předchozími informacemi, které české straně poskytovaly v uplynulých měsících norské úřady. Pokud se toto rozhodnutí potvrdí, nepochybně to poškodí česko-norské vztahy,“ napsal ministerský předseda v prohlášení.

Triumvirát Sobotka – Marksová – Zaorálek pak vpodvečer vystoupil před novináři. „Shodli jsme se na čtyřech bodech dalšího postupu,“ oznámil premiér. Ty jsou následující

  1. Ministerstvo zahraniční odešle ve středu protestní nótu, ve které vyjádří nesouhlas s tím rozhodnutím, které bylo učiněno.
  2. Ministerstvo práce a sociálních věcí vyvolá jednání s norskými orgány a bude žádat vysvětlení.
  3. Resorty paní Michalákové doporučí vyčerpat všechny vnitrostátní opravné prostředky, existují tam dvě odvolací instance, paní Michaláková má jeden měsíc, aby využila možnost odvolání.
  4. V případě že paní Michaláková neuspěje s odvolacími prostředky, doporučí jí vláda, aby podala stížnost k evropskému soudu pro lidská práv a česká republika je připravena tuto stížnost podpořit.

Zeman uvažuje o stažení velvyslance v Norsku

Kvůli norskému rozhodnutí v případě bratrů Michalákových by mohl být stažen na konzultace český velvyslanec v Norsku. V rozhovoru to dnes ČTK řekl prezident Miloš Zeman. Své předchozí vyjádření, že nepovažuje za špatný nápad vyhostit norskou velvyslankyni v Česku, označil za nadsázku.

Rozhodnutí norských úřadů, které zbavily Evu Michalákovou rodičovských práv ke staršímu z hochů a poslali k adopci mladšího chlapce, zkritizovali přední čeští politici. Podle nich poškodí česko-norské vztahy. Zeman na výrok norských úřadů reagoval prohlášením skrze svého mluvčího Jiřího Ovčáčka, že „není úplně špatný nápad“ návrh europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) na vyhoštění velvyslankyně.

„To jsem řekl spíše jako nadsázku. V úvahu spíše přichází varianta, kdy náš velvyslanec v Norsku by byl odvolán na takzvané konzultace. To se děje v případě, kdy vláda suverénního státu se chce zastat svých občanů,“ řekl Zeman ČTK.

Matka dětí se proti rozhodnutí odvolá

Eva Michaláková ale boj o své děti nevzdává a chystá odvolání. „Já to vidím tak, že Norové zabavili děti pro norské pěstouny. Celý text mám k dispozici. Matka se bude odvolávat. Pokud bych v celém spisu našla něco, co by mě znepokojilo nebo bylo tak závažné, že by to dalo úřadům za pravdu, zveřejnila bych to,“ řekla k tomu poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09), která se v případu angažuje.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kimbe ( 8. října 2015 16:21 )

Super. Koukněte na video s Monikou La Fay. Zaznělo tam slovo sekta. To asi bude klíč. Michaláková bude asi pěkná manipulátorka. Našim hradním nejde o dvě děti, ty rozzuřilo to, že někdo jim něco slíbil a teď je všechno jinak. S tím slibem si někdo vytřel zadek . Tak jako ho děti vytíraly své tetě a někdo to ještě fotil. Že by mamča? Super ségry. Kdyby matka žila tady, děti by byly už dávno v děcáku nebo u pěstounů a ona v base. Budem kvůli nim posílat výhrůžné nóty a chystat válku s Norskem? Bože na nebi to fakt nemáme jiné starosti než jednu nepřizpůsobivou pobíračku dávek?

ho.no ( 8. října 2015 08:49 )

ty sám jsi b.l.b,jen proto,že se nepřiznala , tak to smetli ze stolu

osinek ( 7. října 2015 13:13 )

Neblábol neználku!!! Komisařka EU pro spravedlnost a justici Jourová (před odchodem do Bruselu Jourová spolu s Babišem řídila Hnutí ANO) by měla okamžitě reagovat, neboť Norsko nehorázným způsobem porušuje lidská práva občana EU!! Proč jsou Babiš (Hnutí ANO) a Jourová sticha? Norsko by šlo do kolen, kdyby ho za ty sprosťárny "nakopla" víc než půlmiliardová EU!!! Co dělá komisařka EU pro spravedlnost Jourová pro p-í Michalákovou a její děti, které byly bezdůvodně odejmuty biologické matce?

osinek ( 7. října 2015 13:02 )

Proč nic nedělá komisařka EU pro spravedlnost (justice) Jourová (členka vedení ANO), kterou prosadil Babiš do komise EU za Česko? Vždyť komisařka Jourová má v popisu práce hájit práva a zájmy Evropské Unie? Jak Babiš a Jourová (před odchodem do Bruselu byla 1.místopředsedkyní Hnutí ANO) plní své sliby, že Hnutí ANO "bude bojovat za zájmy lidí"? Proč Babiš a Jourová mlčí?!? V souvislosti s tou sprosťárnou Norů, kteří přes své sliby prezidentu Zemanovi a premiéru Sobatkovi odejmuli matce právo na kontakt s dětmi, by si Komise EU mohla "vyšlápnout" na ty proradné Nory např. pozastavit platnost dohody EU s Norskem o Schengenu!! To bychom "viděli ten tanec", kdyby vůči Norům byla v EU zavedena vizová povinnost!!!

pgga ( 7. října 2015 02:40 )

Koho ve svete a vlastne i v Evrope zajima CR/ CR je jednoduse Vychod Evropy a to i s "vychovou" deti. Napriklad ve Switzerland by se to nemohlo timto Vychonim zpusobem vyvinout..a v USA take ne

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa