Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Řve vám pod okny hlasitá hudba? Podle poslanců to není hluk!

Autor: Milan Kolář - 
7. října 2015
11:48

Vypadá to, že nadlidé ze Sněmovny vysedávají u řvoucích reproduktorů. Ohluchli totiž k protestům voličů, kteří musí žít vedle silnic, železničních koridorů či s diskotékou v suterénu.

Pro poslance už hudební produkce není hluk! Pokud máte například okna nad zahrádkou restaurace, kde duní techno, jste bezbranní. Zato k vám do bytu kvůli vrtačce inspekce přijít může…

Dunění rockového koncertu i zmíněné »ozvučení« předzahrádky jsou podle nyní schválené novely zákona o ochraně veřejného zdraví jen zvukem, nikoli hlukem. A pro zvuk nejsou stanoveny žádné limity a nepodléhá státnímu dozoru. Přitom podle lékařů jen minuta poslechu hlasité hudby je schopna poškodit lidský sluch.

„A to vůbec nehovořím o hudebních produkcích mimo zastavěná území, kde nelze ani uplatnit rušení nočního klidu,“ připomíná senátorka Jitka Seitlová (61, zelení), která novelu neúspěšně rozporovala. Poslanci ovšem na druhou stranu podle ní potěšili provozovatele velkých letišť či stavitele dálnic, kterým ušetřili velké peníze.

Co se hluku týče, dostali volnější ruce. O ochranném pásmu v blízkosti podobných staveb, ve kterém lze překročit zdraví škodlivé zatížení hlukem, se má rozhodovat v řízení, jehož účastníky mohou být pouze oni. Veřejnost má s připomínkami smůlu.

Poslanci ale na občana v novele přece jen mysleli: Pokud vás soused udá třeba pro příliš hlučné vrtání do zdi, budete muset pustit do bytu úředníka. V případě, že to odmítnete, hrozí vám až půlmilionová pokuta…

Koncert hvězdy může stopnout obec

„Můžete se obrátit na příslušnou hygienickou stanici, která by měla změřit hluk a zajistit u provozovatele restaurace, aby s hudbou a rámusem přestal. Můžete se také obrátit na obec s výzvou, aby vydala vyhlášku, ve které by činnost restaurací, zejm. tedy provoz venkovních zahrádek a pouštění hudby, které obtěžují hlukem okolní obyvatele, omezila. Další variantou je podat občanskoprávní žalobu. Odpovědnost obce platí i při koncertu či technoparty. Policie ovšem může pořadatele technoparty za rušení nočního klidu potrestat pokutou maximálně jen 1000 Kč,“ radí exministr a právník Jiří Pospíšil.

Co na to hygienik

MUDr. Vladimíra Zárubová z Hygienické stanice hl. m. Prahy uvádí: „V případě, že vás obtěžuje hluk z letiště, obraťte se na jeho provozovatele. Letiště podrobné záznamy denního měření ukládají a vypočítávají z něj tzv. charakteristický letový den. Počítá se to, když to přeženu, za půl roku zpátky. Pokud byste s tím nesouhlasil, můžete si to nechat přeměřit sám, ale to je drahé.“

Kolik decibelů škodí? Kolik decibelů škodí? | archiv Blesku

hejhej ( 8. října 2015 11:56 )

Poslanci - nadlidé, kteří bydlí ve svých vilách, na které si "našetřili poctivou" práci, ráno nevstávají do práce, tak si vůbec nedovedou představit, jak otravuje hlasitá hudba v okolí bydliště. Máme na sídlišti problém s bezohledným majitelem knajpy, kde otravuje živou hudbu. Pokud naši odporní poslanci odhlasovali ten nesmysl, bude více, stejně jako u nás, v pernamenci policie. Ve stanovách BD podle NOZ nesmí nájemník pouštět hlasitě TV a rozhlas, aby nerušil sousedy a hlasitá hudba z hospod nevadí???? Nějak si ti naši pitomí zákonádoráci odporují.

agfor ( 7. října 2015 16:54 )

čemu se divíte ? Posranec nemusí dřít od půl šesté u pásu. Co jste si zvolili,to máte. Já volil DSSS.

hu11 ( 7. října 2015 14:56 )

No to jsou hlavomozkové

ivanbk ( 7. října 2015 14:27 )

Z 28 přítomných poslanců KSČM hlasovalo 24 pro a 4 se zdrželi. To jen pro informaci.

mikes15 ( 7. října 2015 13:56 )

Výstižné a bohužel i pravdivé Jen dodám, že zákonodárci jsou pouze špičkou ledovce

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa