Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Klaus proti běžencům: Maskuje amnestie a brojí na prezidentské volby?

Mrtvý chlapec Aylan a český exprezident Václav Klaus
Mrtvý chlapec Aylan a český exprezident Václav Klaus  (Autor: Reuters a archiv Blesk.cz)
Autor: Václav Lang - 
7. září 2015
17:50

Protiimigrantská petice exprezidenta Václava Klause není bohapustým výkřikem do tmy, ale promyšleným tahem, jak se vrátit do veřejného života a možná i do čela státu, soudí politologové, které oslovil Blesk.cz. Klaus podle nich využívá emocionálně vypjatého tématu, aby k sobě přitáhl pozornost a zároveň se spojil s jiným tématem, než je jeho kritizovaná novoroční amnestie.

„Petici vidím především jako pokus bývalého prezidenta se zviditelnit, pravděpodobně za účelem nějakého návratu, možná návratu do politiky,“ reagoval pro Blesk.cz politolog Jiří Pehe.

„Bývalý prezident Václav Klaus je politicky vyhořelé palivo, takže pokud bude chtít znovu oživit své politické šance, tak se musí chytit nějakého hodně silného, emocionálního tématu, a to je přesně téma uprchlíků,“ konstatoval. 

Pehe: Jde hlavně o to se zviditelnit

Někdejší hlava státu podle Peheho používá téma uprchlíků účelově, neboť se prý svými poznámkami vlamuje do otevřených dveří a nepřináší nic nového. „Vláda většinu opatření, po kterých Klaus volá, už udělala nebo zvážila, takže se jen veze na vlně silného populismu. Ať to analyzuji z jakékoli strany, tak vzhledem k tomu, že nepřináší do diskuse vůbec nic nového, myslím si, že mu jde hlavně o to se zviditelnit a případně kandidovat znovu na prezidenta,“ uzavřel.

Tuto motivaci nevyloučili ani další oslovení politologové, například Ladislav Mrklas z CEVRO institutu. „Je to snaha se nějakým způsobem dostat znovu do mediálního světa a moci ovlivňovat veřejné mínění. Myslím, že je čas, kdy nějaká aktivita ze strany Václava Klause byla očekávatelná, protože začala nová politická scéna, a on se prostě připomněl,“ řekl Mrklas Blesk.cz.

Snaží se přebít amnestii, tvrdí Kubáček

„Primárním úkolem petice je dostat Václava Klause zase do intenzivního veřejného života, umožnit mu zase se mnohem intenzivněji vyjadřovat k aktuálnímu dění, ale hlavně mít opět šanci ovlivňovat veřejné mínění,“ soudí politolog Jan Kubáček, který rovněž připustil, že hlavní motivací celé této aktivity mohou být prezidentské volby v roce 2018.

Klaus se prý snaží „osedlat“ exponované téma uprchlické krize, aby si jej lidé s exprezidentem spojovali víc, než si jej spojují s kritizovanou amnestií. Ta totiž proti Klausovi popudila i řadu jeho dřívějších stoupenců. Téma uprchlické krize má Klausovi posloužit, aby pro občany znovu začal představovat primárně člověka, jenž se nebojí říkat nepopulární věci, vymezuje se vůči některým nesmyslům plynoucím z Evropské unie a je jakýmsi reprezentantem národních zájmů.

Kubáček přitom upozornil, že Klaus byl tím, kdo se už před několika měsíci tématu migrace chopil, což už dnes málokdo ví, proto bylo načase dát o sobě znovu vědět: „Spojitost s Václavem Klausem jaksi vybublala, zmizela ze zřetele, takže rozumím tomu, že si jako ostřílený politický stratég uvědomil, že období léta je období relativně nepolitické, veřejnost politika příliš nezajímá, počkal na začátek standardního, pracovního, běžného života a přišel s touto iniciativou.“

Petici Kubáček chápe jako promyšlený tah a začátek intenzivnějšího vystupování Václava Klause, přičemž hackerské útoky a jiné napadání této iniciativy podle politologa jen přiživují povědomí a bývalém prezidentovi.

Čáslavská vyzvala k solidaritě

A o co ve zmíněné petici jde? Exprezident Klaus v sobotu představil text, pod který se jako první podepsal a který vyzývá českou vládu k zajištění vnitřní bezpečnosti a vnější nedotknutelnosti hranic státu všemi prostředky včetně využití policie a armády. Volá také po odmítnutí kvót k přerozdělování uprchlíků. Elektronická petice na stránkách www.protiimigraci.cz se nicméně během chvíle stala terčem internetových vtipálků, takže se mezi signatáři objevila jména jako Kačer Donald nebo Strýček Skrblík.

S protichůdnou výzvou na stejné téma přišla o víkendu bývalá československá reprezentantka v gymnastice Věra Čáslavská. Ta naopak ve svém textu vyzývá k prolomení strachu, lhostejnosti a neúcty k životům těch, kteří jsou v nouzi.

„Jen solidarita a spolupráce dokáže udělat náš svět snesitelnějším. O lidskou důstojnost nepřichází lidé na útěku, ale připravujeme se o ni my sami tím, že jim odmítáme pomoc, tím, že necháváme vyčerpané uprchlíky před zavřenými dveřmi. Pomoci jim znamená i pomoci sobě, své občanské a lidské hrdosti před Evropou, před světem, ale především před sebou samými,“ napsala Čáslavská.

japos22 ( 9. září 2015 23:01 )

Amnestie a běžence může dát do souvislosti jen debil, sorry

osinek ( 9. září 2015 14:16 )

Nehraje s námi Hnutí ANO (Babiš?) "betla"?  Ministr spravedlnosti za Hnutí ANO Pelikán dnes jako jediný ministr hlasoval na zasedání vlády ČR pro zavedení kvót pro uprchlíky pro všechny členské země!!! Co na to Babiš, který vystupuje tak jako premiér Sobotka proti zavedení povinných uprchlických kvót pro členské země? Navrhne Babiš, aby premiér Sobotka odvolal ministra Pelikána? Je na každé politic straně 3-koalice,aby navrhla odvolání svých členů z vlády! Bývalá pravá ruka Babiše (a bývalá ministryně) Jourová (nyní je členkou komise EU za Česko) podporuje zavedení povinných uprchlických kvót pro členské země EU? Nehraje Hnutí ANO (Babiš) se svými voliči "betla" tj. lže? Babiš si chce udržet popularitu a bojuje proti uprchlickým kvótám! Babišovi ministři a jeho lidi v komisi EU dělají něco jiného....

japos22 ( 8. září 2015 19:51 )

Na tobě už nikdo zapracovat nemusí

kkkastr ( 8. září 2015 15:01 )

No prosím jeď

kkkastr ( 8. září 2015 14:58 )

Asi je ještě co krást, jinak by nebyly volby

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa