Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Sobotka se na sjezdu lidovců opřel do Babiše: Stát nelze řídit jako firmu!

Autor: ČTK - 
23. května 2015
11:22

Vládní koalice funguje podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ku prospěchu České republiky. Řekl to na úvod sjezdu KDU-ČSL, který se koná ve Zlíně. Společnou vládu ČSSD, lidovců a ANO stále považuje za nejrozumnější řešení, které mohli po volbách zvolit, dodal během proslovu na sjezdu. Sjezd však využil i k tomu, aby se opřel do Babiše. Prohlásil, že stát nelze řídit jako firmu.

Lidovci budou v sobotu a neděli volit nové vedení a diskutovat o programu strany i o tom, jak přilákat voliče ze skupin, které nejsou jejich tradičními voliči, například nevěřící. "Myslím, že koaliční vláda funguje dobře a i po tom roce a půl si myslím, že to bylo rozumné řešení a že to České republice prospělo," řekl Sobotka. Dodal, že pro fungování koalice jsou důležité stabilní koaliční strany.

Lidovci by si tak podle něj měli zvolit stabilní vedení strany. V projevu si ale zároveň Sobotka lehce rýpnul do koaličního hnutí ANO a jeho šéfa Andreje Babiše, když poznamenal, že "veřejný prostor nelze řídit nebo dokonce zprivatizovat jako firmu". Vicepremiér a miliardář Babiš často opakuje, že je třeba stát řídit jako firmu.

Sobotka zároveň ocenil předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka, za jeho práci pro fungování vlády. "Děkuji za vládní spolupráci, těším se na další spolupráci i po úterním hlasování ve Sněmovně," poznamenal s odkazem na snahu opozice vyslovit vládě nedůvěru na plánovaném úterním sněmovním hlasování. Lidovci a sociální demokraté mají podle premiéra odlišné programy, spojuje je ale myšlenka, že na prvním místě nejsou peníze, ale člověk.

Sobotku, který po proslovu sjezd z pracovních důvodů opustil, delegáti ocenili potleskem. Mimo Sobotky na sjezd dorazili například šéf poslanců koaličního hnutí ANO Jaroslav Faltýnek a předsedové opozičních TOP 09 Karel Schwarzenberg a ODS Petr Fiala.

Lidovci sjezd zahájili českou hymnou i Ódou na radost, hymnou Evropské unie. Přihlásili se tak jasně ke své proevropské politice. Bělobrádek na úvod vyjádřil přání, aby sněm nebyl o vymezování proti ostatním stranám, ale o tom, co je dobré pro KDU-ČSL.

Současný předseda lidovců Pavel Bělobrádek nemá ve volbě protikandidáta, a funkci tak zřejmě obhájí. Souboj se čeká zejména o post prvního místopředsedy, o který se uchází ministr zemědělství Marián Jurečka, místopředseda lidovců Jan Bartošek a předseda středočeské organizace Miroslav Rovenský. Lidovci také chtějí diskutovat o zahraničněpolitických otázkách a ukrajinské krizi.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 24. května 2015 09:17 )

A socbolševici ví, jak řídit stát? Nebo budou stát stále více zadlužovat?

honza1965 ( 23. května 2015 19:10 )

Máš pravdu Jenže u nás je bohužel až fatální množství těch podprůměrně inteligentních. Stačí si projít diskuzi....

honza1965 ( 23. května 2015 19:07 )

Neotravuj s planým žvaněním, negramotný trapáku.

honza1965 ( 23. května 2015 18:40 )

Vyoranej jsi leda ty a stejně blbej a bez základních vědomostí jako 1pravda1. Nic nevíš, nic neznáš, jediný na co se zmůžeš je senilní žvatlání trapáku

k.999 ( 23. května 2015 16:38 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa