Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Miloš Zeman: Česká televize je špatná! Poplatky bych zrušil

Autor: shp, ČTK - 
6. března 2015
18:02

Prezident Miloš Zeman se tvrdě opřel do České televize. Označil ji bez servítků za špatnou a zpochybnil její veřejnoprávní funkci. Navíc se jasně vyjádřil pro zrušení veřejnoprávních poplatků. Česká televize se už proti drsným slovům prezidenta ohradila. Jde podle ní o zastrašování.

Prezidentův proslov při návštěvě Plzeňského kraje byl reakcí na vyjádření generálního ředitele ČT Petra Dvořáka, aby koncesionářský poplatek platili i lidé bez televizních přístrojů.

Aby byla stejná startovací čára mezi televizními stanicemi, pak onen návrh na zrušení koncesionářských poplatků považuji za docela rozumný,“ prohlásila hlava státu. Prezident podpořil takzvaný asignační model rušení poplatků.

Ten znamená, že komu se pořady České televize nelíbí a nechce platit koncesionářské poplatky, nechť tuto částku odevzdá na veřejně prospěšné účely, ať už v oblasti zdravotnictví, školství, sociální péče a podobně,“ řekl Zeman.

Zároveň připomněl návrh 15 senátorů, kteří prosazují, aby koncesionářské poplatky mimo jiné nemuseli pět let platit ti, o nichž Česká televize zveřejnila nepravdivé informace.

Měsíční výše televizního poplatku je 135 korun (1620 korun ročně), rozhlasového 45 korun (540 korun ročně). ČT letos na základě očekávaného počtu evidovaných přijímačů předpokládá příjem z televizních poplatků 5,675 miliardy korun při celkovém rozpočtu 6,956 miliardy.

Můj osobní názor zní, že Česká televize bohužel neplní svoji veřejnoprávní funkci a stává se nejenom komerční televizí, ale dokonce špatnou komerční televizí,“ prohlásil Zeman.

Česká televize by neměla být hlásnou troubou jakékoli politické strany, například TOP 09, a měla by přinášet objektivní a vyvážené zpravodajství, což podle názoru většiny lidí nečiní,“ dodal.

Televize nenechala prezidentova slova bez reakce. „Jde o bezprecedentní útok na nezávislost veřejnoprávní televize, který za dobu její existence v demokratické společnosti nemá obdoby. Je o to nebezpečnější, že ho vyslovuje nejvyšší ústavní činitel České republiky,“ řekla mluvčí ČT Alžběta Plívová.

Česká televize vysílá zcela v souladu s platnou legislativou a je rovněž kontrolována ze strany Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Na invektivy prezidenta republiky proto nebude Česká televize dále reagovat a ani se jimi nenechá zastrašit,“ dodala.

Na vyjádření televize zareagoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. „Je třeba velmi důrazně České televizi připomenout, že v demokratické a svobodné společnosti není nikdo nekritizovatelný,“ uvedl na sociální síti Twitter.

Na Zemanův výrok reagoval i premiér Bohuslav Sobotka. Podle něj jsou poplatky jsou zárukou toho, že Česká televize a Český rozhlas nejsou závislé na podnikatelských skupinách, ani na momentální vládě a mohou nezávisle hájit veřejný zájem.

"Zejména v době, kdy ubývá nezávislých médií a roste mediální vliv nejrůznějších oligarchů, by bylo zrušení koncesionářských poplatků hrubou chybou, která by poškodila demokracii, svobodu slova, českou kulturu a v konečném důsledku i všechny naše občany," napsal předseda vlády.

salto ( 9. března 2015 08:17 )

ČT by měla být neutrální (nadstranická) a to není. Když k tomu připočteme zlodějské koncesionářské poplatky, musím mu dát za pravdu. A že by se ČT změnila? Sci fi!!!

lensim ( 8. března 2015 20:06 )

slunicko.41:Ano ,tak to je a souhlasím s tímto komentářem... Měla jsem tu čest poznat jak to vše opravdu je.

beta719 ( 8. března 2015 16:06 )

Se nedivím Sobotkovi, že chce se mu návrh Zemana nelíbí. ČT má totiž povinnost věnovat mu nějaký vysílací prostor. Kdyby nemusela, nebylo by ho vůbec vidět. Ačkoliv příští víkend na sjezdu dostane prostoru na rok dopředu ale nechystá se ho využít k tomu, aby řekl, jak na Babiše, ale k tomu, aby mohl veřejně škodit Haškovi a Zemanovi..Nechápu

venxa ( 8. března 2015 16:01 )

Absolutne nechapu zlodejskou poliku ceske republiky jak dnesni tak I te stare komunisticke. Ve svobodnem svete bylo uzakoneno jiz v pocatcich rozhlasoveho vysilani(nekdy zacatkem 2o.stoleti) ze se nemuze zdanovat nebo prodavat neco co je vysilano to etheru. Proto dodnes se za chytani vysilani radia a TV na anteny absolutne nic neplati. A platit ty vase poplatky I za pouhe vlastnictvi radioveho nebo televizniho prijimace je vrcholna a nehorazna zlodejna.

lev1 ( 8. března 2015 11:31 )

 Bravo Zeman Národ přímo touží po zrušení zlodějských koncesionářských poplatků

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa