Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Někdejší ministr dopravy Žák jel načerno: Ukázal neplatný průkaz!

Autor: shp, ČTK - 
27. listopadu 2014
19:08

Někdejší ministr dopravy Zdeněk Žák jel zřejmě vlakem načerno, nepředložil jízdenku, ale podle všeho neplatný průkaz kontrolora ministerstva. Žák to vehementně popírá.

Podle webu Lidovky.cz jel Žák první třídou vlaku Super City Pendolino z Ostravy směrem do Prahy. „Jízdenku neměl, předložil mi průkaz kontrolora,“ cituje server nejmenovaného člena vlakové čety. Z průkazky není na první pohled zřejmé, zda je neplatná. Ministerstvo ale pravidelně vydává seznamy průkazů, které už využívat nelze.

Průvodčí si chtěl proto Žákovo číslo průkazky s tímto seznamem porovnat. „Před Pardubicemi jsem po něm proto chtěl průkazku znovu, abych si ověřil, zda nepatří mezi neplatné. A to už mi ji znovu nepředložil,“ uvedl průvodčí. Žák mu prý tvrdil, že už ji nemůže najít.

Žák popřel, že by jel vlakem načerno. „Striktně odmítám, že bych používal nějakou průkazku," řekl webu. Připustil, že jako generální inspektor Drážní inspekce ji vlastnil, ve vlaku se prý ale prokázal běžným lístkem.

„V roce 2011 mi ukradli doklady i s průkazkou pověření k výkonu státního dozoru, ale stejně by se na ni nedalo cestovat, je totiž starého vzoru a každý by to poznal,“ uvedl bývalý člen Rusnokovy vlády. Zprávu o tom, že se Žák údajně vydával za inspektora, sdělil podle serveru mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

„Byl jsem informován, že ve vlaku jede pan Žák s neplatným oprávněním státního dozoru,“ uvedl. Jestli však šlo opravdu o neplatný doklad, nebyl schopen říct. V letech 2003 až 2006 Žák podle Lidovek.cz skutečně průkazku vlastnil. Působil totiž jako generální inspektor Drážní inspekce. Nyní nejenže už inspektora nedělá, ale nepracuje už ani na ministerstvu dopravy, uvádějí Lidovky.cz.

Připomínají, že Žák na sebe nedávno upozornil, když se podle Lidových novin nečekaně a „za úžasu ostatních zúčastněných objevil na palubě speciálu mířícího do Velké Británie k oslavám 25. výročí od pádu komunismu". Nikdo přitom podle LN netušil, kdo ho do výpravy pozval. Žák se pak v Londýně a Oxfordu účastnil oficiálního programu vládní delegace, dodává server Lidovky.cz.

tgbb. ( 28. listopadu 2014 06:41 )

Ministr z Rusnokovy vlády, kterou jmenoval Zeman. Není se čemu divit.

marie60 ( 27. listopadu 2014 19:16 )

Parchanti zůstanou vždy parchantama jako vůl volem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa