Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zrcadlo, řekni, je Zeman nejkrásnější? Prezident návštěvou za 300 tisíc poctil další kraj

Autor: ČTK, simao - 
16. dubna 2014
10:41

"Král" Miloš se vydal na třídenní inspekční cestu po další části našich luhů a hájů. Již včera vyrazil Zeman, tentokrát bez první dámy, do Královéhradeckého kraje. Ten náklady na jeho návštěvu odhaduje na 300 tisíc korun. V jeden moment přitom jako by se Zeman ocitl v pohádce. To když dostal jako dárek zrcadlo ve zlaceném rámu. Kouzelné?

Zrcadlo, řekni mi, kdo je v téhle zemi nejkrásnější? Pohádku Sněhurka a sedm trpaslíků připomněl dárek pro prezidenta Miloše Zemana, který obdržel na začátek své cesty Královéhradeckým krajem - velké zlacené zrcadlo. Zeman toho po příjezdu do Hradce již stihl mnoho - setkání s hejtmanem Lubomírem Francem, s krajským zastupitelstvem, vysokoškoláky a osobnostmi kraje...

Přijede Zeman... Vypnuli požární hlásiče?

Na Zemanovu inspekci však bylo zapotřebí se řádně připravit. Náklady na její organizaci nebudou malé, kraj je odhaduje na 300 tisíc. Došlo však třeba i na dopravní omezení a údajně i na jedno speciální opatření - třeba v Muzeu východních Čech kvůli náruživému kuřákovi Zemanovi údajně vypnuli požární hlásiče, uvedla MF Dnes. "Kancelář prezidenta republiky pochopitelně o nic takového nežádala. Jak se dívám na tuto kopuli tak pochybuji, že by tady vůbec nějaké hlásiče byly," tvrdil však Zeman v muzeu.

I tentokrát vyrazil prezident o holi, která mu slouží jako opora po bolestivém zranění kolene z loňského roku. Přesto byl viditelně dobře naladěný. "V každém regionu je hezky, bez ohledu na počasí," zahájil Zeman podle on-line reportáže Deníku svou návštěvu, ale později s úsměvem dodal: "Nesouhlasím, že Královéhradecký kraj je nejlepší pro život. Je to Vysočina a to neříkám, že jsem se tam narodil, protože jsem z Kolína".

Zeman přiznal: Byl jsem šprt

Před debatou s vysokoškoláky pak Zeman pronesl: "Těším se na provokativní otázky typu ´jak to děláte, že jste tak geniální´." Vedle vážnějších témat typu Ukrajiny došlo i na odlehčenější kousky - a Zeman bavil omladinu průpovídkami, že na politiky působí mikrofon jako afrodiziakum a jaký byl on sám jako student. "Byl jsem šprt. Jenom proto jsem absolvoval VŠE s červeným diplomem. Můžu říct, že to nebylo nic těžkého, ale chtělo to čas," prozradil.

Po diskuzi Zemanovi vyhládlo, v hotelu Golf Resort si užil menu složené z paštiky z kachních jater s dýňovým chlebem, kulajdy se zastřeným vejcem, candáta a lívanečků s lesním ovocem a domácí šlehačkou. A pokračoval dál, třeba do katedrály sv. Ducha.

Zemanův dnešní program

Dnes Zemanova návštěva pokračuje druhým dnem. Chystá se například do známé hradecké firmy na klavíry Petrof, založené v roce 1864 Antonínem Petrofem. Později se setká s představiteli a obyvateli obce Holovousy a měst Jičína a Náchoda.

Zeman však na své cestě nejen baví a chválí. Za největší ostudu ministrů dopravy označil nedostavěnou hradeckou dálnici D11. Končí 3 kilometry před Hradcem Králové a státu se za dvacet let nepodařilo získat všechny potřebné pozemky.

Zeman však při setkání s krajskými zastupiteli připomněl, že se v křesle ministra dopravy vystřídalo za posledních pět let devět lidí. "Než se ten člověk pořádně zapracoval, tak už byl z kanceláře venku," uvedl v Hradci Zeman. Od zastupitele Josefa Duška přitom dostal darem zmenšeninu osobního válce. "Symbolicky přijměte tento dar jako závazek dostavění D11 a R35. Také si s ním můžete hrát se svými vnoučaty," řekl Zemanovi podle Deníku Dušek. "I politik má někdy plnit roli parního válce," odvětil prezident.

abzk ( 20. dubna 2014 11:55 )

Nevnucuj se prde

abzk ( 20. dubna 2014 11:54 )

Nevnucuj se prde

londynskypes ( 18. dubna 2014 18:32 )

rudyptak48

rudyptak48 ( 17. dubna 2014 17:44 )

Jako šašek a bavič neni Zeman špatný, ale to neni náplní prezidenta. Myslím, že se měl dát raději do spolku s Krampolem. Vítězům soutěže pak mohl dávat kopii svého vlastního mozku, místo mozku skleněného.

abzk ( 17. dubna 2014 14:47 )

To neokecáš prde souvislosti tě usvědčujou

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa