Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Můj táta komunista! Ministr Toman si v úřadu vyvěsil obrazy papalášů

Autor: simao - 
25. července 2013
17:45

Ministr zemědělství Petr Bendl portréty svých komunistických i porevolučních předchůdců z chodby ministerstva sundal, nechtěl se prý na ně dívat. Nový ministr z úřednické vlády Miroslav Toman je tam vrátil. A má pro to svůj důvod. Je jím to, že jeho otec byl ministrem zemědělství a výživy ve Štrougalově vládě? 

"Nechtěl jsem se dívat na obličeje lidí, kteří zemědělství přivedli tam, kam ho přivedli," vysvětloval Lidovým novinám exministr zemědělství Bendl (ODS), proč nechal na svém úřadu sundat z jedné hlavních chodeb portréty svých předchůdců, včetně těch z éry komunismu.

Uklizené portréty

Nelíbilo se mu, že tam visí portréty ministrů, kteří vedli zemědělství v éře znárodňování, pětiletek a kolektivizace. Jenže pracovníci ministerstva obrazy evidentně nevyhodili, pouze někam uklidili. Co kdyby se opět hodily...

Stačilo přitom jen, aby Bendla vystřídal ministr z Rusnokovy úřednické vlády Miroslav Toman a portréty československých a českých ministrů zemědělství se dočkaly oprášení!

Toman, Štrougal, Jakeš

"Je to historická paměť ministerstva. Není důvod, aby tu nevisely," zdůvodnil pro LN své rozhodnutí Toman. A na zeď na ministerstvu se tak vrátil i jeho otec.

Miroslav Toman starší totiž dělal během své politické kariéry v době komunismu třeba ministra zemědělství a výživy ČSSR ve vládě Lubomíra Štrougala a poté dokonce místopředsedu vlády.

Na archivních fotkách je pak vidět, jak třeba tajemníka ÚV KSČ Milouše Jakeše provází po jednom z JZD.

V otcových stopách

Toman starší začal po revoluci podnikat právě v zemědělství a jeho synové se potatili. Pokračují v oboru. Syn Zdeněk má firmu Agrotrade, syn Miroslav se stal prezidentem Potravinářské komory ČR a nyní dokonce ministrem. Jako táta.

Toman mladší přitom již na ministerstvu udělal i řadu jiných změn. Odvolal Bendlova prvního náměstka Viléma Žáka (ODS) a nahradil jej Janem Sixtou, dosavadním náměstkem na ministerstvu pro místní rozvoj. Pod Tomanem tak již skončili tři ze šesti náměstků, kteří na Bendlově ministerstvu byli.

smrk ( 11. března 2014 09:15 )

smrk ( 11. března 2014 09:13 )

Tak ses vyzvracel a hybaj zpátky do práce d.e.b.i.l.e.

mazd ( 9. září 2013 15:45 )

To je bývalý manžel Kačenky Brožové?

ninga ( 30. srpna 2013 16:32 )

ta naše "denacifikace" se nějak nepovedla

holcman ( 27. srpna 2013 12:13 )

Vylézají z děr. Po sametovém puči většinou zalezlí do skrýší i pod zem. Po restitucích a cinknutých privatizacích se nenápadně napakovali tak, že obyčejný smrtelník a prostý občan nechce ani věřit. Kde skulina a místo, tam cíleně dotlačili svoje lidi, později postupně dosadili svoje vlastní výlupky, dravé larvy, ze svých líhní. A máme je tu opět zpátky, omlazené, vyškolené a mazanější, než kdy jindy. Zase holt lidi nedávali pozor.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa