Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Návrat rudého politika: Štrougal radil Kalouskovi s dluhy

Štrougal se snažil radit Kalouskovi
Štrougal se snažil radit Kalouskovi  (Autor: Foto Blesk – Martin Sekanina)
Autor: sak, map - 
6. ledna 2012
05:01

Davy obdivovatelů si včera přišly do Paláce Luxor vybojovat autogram od bývalého československého premiéra Lubomíra Štrougala (87). Milovník běžkařského sportu a muž, bez kterého se téměř dvacet let v normalizační vládě nic ani "nešustlo", se jako autor knihy Ještě pár odpovědí představil ve výborné kondici.

V úvodu autogramiády si tak namačkaní a potící se čtenáři museli vyslechnout Štrougalovu analýzu současné ekonomické situace, kterou nejenže pronesl vestoje, ale ve které poučil ministra Kalouska, jak se to dělá, aby byl stát bez dluhů.

„Je třeba oddlužit stát, a nestihne se to do roku 2015. Bude to trvat až do roku 2017. Bohatší by prostě měli platit víc na daních,“ rozebral po komunisticku současnou dluhovou krizi evidentně svěží Štrougal, který jako jediný pohlavár z dob totality vydal paměti.

Co řekl jen Blesku:

Je i současná KSČM stále vaším "koněm"?

„Kabát nepřevlékám…“

A volil jste ji v posledních volbách?

„To se neříká…“

Co říkáte sociální demokracii či straně Miloše Zemana?

„Fandím Miloši Zemanovi.“

Bestsellery: Klaus a Štrougal

Nejprodávanějšími autory knih mezi politiky v kamenných knihkupectvích se koncem roku stali Václav Klaus s knihou Evropská integrace bez iluzí a Lubomír Štrougal s pokračováním pamětí Ještě pár odpovědí. Klaus byl mezi naučnými knihami první, Štrougal šestý, konkrétní čísla se ale neuvádějí.

Žebříček sestavuje Svaz českých knihkupců a nakladatelů na základě ankety kamenných knihkupectví. Tím se vysvětluje, proč se ani jednou v týdenních žebříčcích neobjevil žádný titul expremiéra Jiřího Paroubka, přestože za práva na své knihy vyinkasoval 4 mi liony korun. Titul Plnou parou v politice jde prý totiž na dračku výhradně na internetu.

nojasne ( 18. listopadu 2012 11:02 )

Za komančů jsem byl obyčejným člověkem a dobře jsem se neměl. Z platu dělníka jsem si mhl koupit prd a ani to se nedalo sehnat.

nojasne ( 18. listopadu 2012 10:47 )

Přesně tak. ANZP Mladá Boleslav mohla dodnes vyrábět tisíce Favoritů, dílo to československých inženýrů a místo toho vyrábí jen vopajcované Golfy a Pola. A kolik se u nás vyrábělo počítačů, slušovické, IQ151, PDM, všechno to vyspělé výdobytky socialismu, dnes tu máme jen montovnou Foxconu. A města byla krásně barevná, domy opravené, upravené, ne taková šeď a špína jako dnes.

lubosbeyr ( 18. listopadu 2012 10:38 )

Nemůžou zvýšit daně bohatým,to by šáhli na peníze sami sobě p. Štrougale.Oni jsou totiž ještě větší zloději než jste byli vy.

scaramonte ( 18. listopadu 2012 09:19 )

Co se stalo v roce 83? Nepleteš si to s rokem 53 a tzv. měnovou reformou? Myslím že kdo by měl nevzdělanou (na rozdíl od Luboše) hubu držet jsi ty sám! Když hovno víšš, tak se aspoň neztrapňuj. V roce 48 bylo pouze dokončeno to co začalo v říjnu 1945 zestátněním klíčových podniků z rukou velkého kapitálu, který posluhoval nacistické expanzi. Jediná "zlodějna" která se tak dotkla obyčejných lidí byla právě ona reforma, která však současně účinně střihla křidéka různý spekulantům a zbohatlíkům na poválečné bídě a přídělovém systému. Jinak to bylo naopak - v roce 48 pozbyli své majetky různí maloburžujský šíbři, kulaci a jiná z lidu kůži droucí pakáž! Potřebovali bychom repete!

cat99 ( 22. ledna 2012 10:19 )

Zlatí Komunisti vrat´te se - vše je odpuštěno !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa