Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vzpomínky komunistického pohlavára Štěpána: Chodil Štrougal s Vondráčkovou?

Autor: vr, simao - 
1. října 2013
13:03

Bývalý přední komunistický funkcionář Miroslav Štěpán (68) zavzpomínal v unikátní knize na předlistopadovou dobu. Přináší řadu kontroverzí. Komunismus jsme u nás podle něj nikdy neměli, vpád vojsk Varšavské smlouvy měl i pozitivní dopad... Vedle toho však Štěpán odhalil, jak to bylo s jedním z největších totalitních drbů - s údajným vztahem zpěvačky Heleny Vondráčkové s papalášem Štrougalem!

Miroslav Štěpán sepsal knihu "Můj život v sametu aneb Zrada přichází z Kremlu" společně s reportérem Reflexu Petrem Holcem. Vysoký exponent komunistického režimu, šéf pražské KSČ a člen ÚV KSČ, ale také porevoluční neúspěšný kandidát na senátora, si v ní zavzpomínal na dobu před sametovou revolucí. Jeho memoáry přináší řadu pikantností.

Štěpán byl tím, kdo během sametové revoluce na shromáždění dělníků v ČKD řekl, že patnáctileté děti nebudou určovat, co bude. Dav ho poté vypískal za skandování "Nejsme děti!" V prosinci 1989 byl zatčen a obviněn ze zneužití pravomocí veřejného činitele. Během Palachova týdne měl proti protestujícím nařídit použití vodních děl a slzného plynu. Dostal 4 roky natvrdo, trest mu však byl snížen na 2,5 roku. V roce 1991 byl podmínečně propuštěn. 

A nyní vzpomíná. Třeba na vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa. „Došlo na další z našich národních kompromisů, který má pozitivní i negativní stránku. Na jednu stranu nedošlo ke krveprolití, k němuž by nepochybně došlo, kdybychom zkusili bojovat. Vzhledem k tehdejší geopolitické situaci jistě každý chápe, že jsme nemohli vyhrát. Na druhou stranu se Československo znovu, stejně jako v jiných osudových chvílích, zachovalo jako veliký srab a sráč,“ uvádí ve své knize. Vedle politiky zde však řeší třeba i svět normalizačních celebrit.

O údajném poměru Štrougala s Vondráčkovou

 „Ne, to je absolutní nesmysl! Je potřeba říct, že při velkém přivření očí bychom mohli dojít k tomu, že horní část Heleny Vondráčkové mohla být dosti podobná s horní částí Štrougalovy dcery Evy. Tahle fáma asi nejvíc vznikla tím, že se o ní nesmělo mluvit, takže nakonec o tom mluvili úplně všichni a stalo se to pravdou! Někdo tehdy viděl Evu se Štrougalem na hokeji a řekl: Hele, to je Vondráčková! A už to jelo. Sám si pamatuju, jak moje žena tehdy přišla z práce domů a říká: Slyšels to? Říkám: Nevím, co. A ona: Štrougal chodí s Vondráčkovou! Je to jeho milenka. Tak jsem jí vysvětlil, že to je kravina, protože jsem věděl, jak to vzniklo," vysvětluje Štěpán vznik normalizačního mýtu.

tipr ( 1. října 2013 19:30 )

A co taková Hanka Zagorová ....ne, dělám si legraci Zagorová byla taky super

kuna ( 1. října 2013 18:49 )

bylo to hrozné

kuna ( 1. října 2013 18:44 )

Právě jsem slyšel nový drb Vondráčková prý byla jednou někde na chatě na Solárce na Frýdecku / nebo tak nějak se ta chata jmenovala/ ale prý se synem Štrougala a lidi z toho udělali fámu o jeho tátovi.Vondráčková mi ale spíš sedí s Neckářem i když o ních dvou se nic neví , zajímavé.

anna1234 ( 1. října 2013 18:20 )

..i stíhačce se dá uletět věř tomu, že když se chce, jde téměř všechno copak měl 120ti kilovou lavinu pořád za zadkem??? správně jsi napsal, byl to taky chlap a Helča byla hezká holka..kdo by dal ruku do ohně??? já tedy ne

anna1234 ( 1. října 2013 18:10 )

...jééé mně je jedno jestli ses s ním znal, nepotřebuji žádné další důkazy já jsem jenom psala, že není žádný důkaz, když si jí nevozil na Kobylu, že s ní nic neměl. Mimochodem..i kdyby měl, mně je to jedno..razím heslo..přej a bude ti přáno

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa