Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nacistická bestie Csatáry (97): Stařík utekl neznámo kam!

Autor: Josef Šťastna, ČTK - 
17. července 2012
11:50

Nacistický zločinec László Csatáry, jehož úkryt v maďarské Budapešti vypátrali minulý týden britští novináři, na spravedlnost nečekal na příchod policie a zmizel. Měl naspěch, venku před domem zůstalo zaparkované i jeho auto. 

Nacistický válečný zločinec László Csatáry zmizel ze svého bytu v maďarské Budapešti. Uvedl to server francouzského týdeníku L'Express.

Spokojeného staříka vypátrali v neděli v Budapešti novináři z britského deníku The Sun. Že je na seznamu lovce nacistů Simona Wiesenthala číslem jedna, ho evidentně nijak netrápí, žije si v luxusní čtvrti, jeho byt má dvě ložnice. Když se ho novináři začali ptát na minulost, vyhodil je ven a zavřel dveře.

Csatáry za války působil jako šéf policie v dnešních Košicích a měl velet i tamnímu ghettu. Během války poslal do Osvětimi 15 700 Židů, přežilo jich asi si 450. Csatáry v táboře kopal ženy do břicha, bičoval je vodítkem na psy a nutil je hrabat ve zmrzlé zemi holýma rukama.

Po válce dostal kanadské občanství, v polovině 90. let o něj pak přišel a zmizel. Nejčastěji se spekulovalo, že je právě v Maďarsku.

moldavit ( 17. července 2012 15:21 )

To samé můžeš říci i o našich bratřích Slovácích.No a my jsme povstali teprv s koncem války

nojasne ( 17. července 2012 15:08 )

To je pravda, charakterní Maďaři by nikdy neudali kamaráda. Maximálně tak povraždí pár tisíc židů, spojí se Hitlerem, když je Rudá armáda na hranicích, tak povstanou proti Hitlerovi, ale jinak jsou to veskrze čestní lidé.

nojasne ( 17. července 2012 14:59 )

Britští novináři nemají oprávnění vpálit někomu kulku mezi dveřma, ani Británii ani v Maďarsku.

sakra ( 17. července 2012 14:51 )

97 let a zmizel policii?

abzk ( 17. července 2012 13:33 )

Je to zločinec, ne imbecil. Když věděl, že po něm už od války pasou, určitě si nepořídil byt jenom s jedním východem. Podle mě nijak neutíkal, jenom se v klídku přemístil na jiné, už taky dávno připravené místo a všem se tam chechtá.

Zobrazit celou diskusi