Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Nacistickou bestii našli v Maďarsku: Dožije se trestu?

Maďarský válečný zločinec László Csatáry (97) žije v maďarské Budapešti
Maďarský válečný zločinec László Csatáry (97) žije v maďarské Budapešti  (Autor: youtube.com)
Autor: ČTK, Kjos - 
16. července 2012
10:02

Britští novináři v maďarské Budapešti vypátrali jednoho z nejhledanějších válečných zločinců. László Csatáry (97) za války nechal deportovat 15 tisíc Židů z Košic do koncentračního tábora Osvětim.  

Spokojeného staříka vypátrali v Budapešti novináři z britského deníku The Sun. Že je na seznamu lovce nacistů Simona Wiesenthala číslem jedna, ho evidentně nijak netrápí, žije si v luxusní čtvrti, jeho byt má dvě ložnice.

Když ho novináři vyzvali, aby komentoval svou minulost, vypadal šokovaně. "Ne, jděte pryč." Reportér The Sun se zeptal: "Popíráte, co jste dělal? Mnoho lidí zemřelo na následky vašich činů." "Ne, já to neudělal, Jděte pryč odtud," odpověděl a zabouchl dveře.

Csatáry za války působil jako šéf policie v dnešních Košicích a měl velet i tamnímu ghettu. Po válce dostal kanadské občanství, v polovině 90. let o něj pak přišel a zmizel. Spekulovalo se, že je právě v Maďarsku.

Ředitel jeruzalémského Centra Simona Wiesenthala nyní vyzval maďarské úřady, aby rychle dostaly stařičkého nacistu před soud. Maďarská prokuratura již zahájila kroky, na jejichž konci by mělo být potrestání muže, který podle svědků patřil za války k těm nejkrutějším. Během války poslal do Osvětimi 15 700 Židů, přežilo jich asi si 450. Csatáry v táboře kopal ženy do břicha, bičoval je vodítkem na psy a nutil je hrabat ve zmrzlé zemi holýma rukama.

stormwitch ( 17. července 2012 07:21 )

Tak tady jste se opravdu sešli.Oprašte si dějepis chlapci.......

ernstthal ( 16. července 2012 19:50 )

Za bolševika se čobolové radostně stěhovali ze salaše do paneláků.Bolševik nechal také postavit na Slovenku továrny za české prachy.A Sudety ty ***?Do nich se nasrali Slováci a cikáni a vše zničili.A dnes se bačové serou do Čech ještě víc než za komunistů a to řvali samostatnééé Slovensko.Na čobola platil jedině Maďar,protože se snim nesral jako Čech.

pvd999 ( 16. července 2012 12:23 )

Chvalabohu este ze cesi sa velkym podielom dopomohli nastupu komunizmu k moci ty k0k0t... o sudetoch ani nehovorim..

oughweed ( 16. července 2012 11:14 )

Vopravte si tu hrubku, balvani. Hlavně, že to máte tučně, asi aby nikdo nepřehlíd, jak ste tupí.

ernstthal ( 16. července 2012 10:42 )

Za WW II celé Slovensko hajlovalo jako Maďarsko.Tak nám tu v Böhmen čobolové nečmárejte slovenký píčoviny.My už na vás sereme.

Zobrazit celou diskusi