Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Dobešova vysokoškolská reforma: Mladí se utopí v dluzích

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, oj - 
7. října 2011
16:52

Ministr školství Josef Dobeš v pátek představil základní obrysy chystaně reformy vysokoškolského zákona. Školy budou dostávat peníze podle kvality, ne podle počtu studentů. Studenti se musí přichystat na školné. Rada vysokých škol to ale odmítá. Reforma prý povede k ještě většímu zadlužení mladých lidí.

Reforma mimo jiné zmiňuje odložené školné, předcházelo by mu zavedení studentských půjček, spoření a grantů. Proti je ale Rada vysokých škol, bojí se zadlužení mladých lidí.

"Škola dostane peníze hned, ale absolvent ho bude splácet až poté, co dosáhne vyššího než průměrného platu," vysvětlil ministr princip odloženého školného s tím, že tyto peníze školám garantuje stát. Výši školného si bude moci každá škola určit sama, maximální výše je však 10.000 korun za semestr.

"Stát bude mít možnost podpořit dotací ty obory, o které má zájem a které jsou strategické. To znamená, že teoreticky třeba na technických vysokých školách může pomoci studentovi se školným," dodal. Změny by měly začít platit od akademického roku 2013/2014, tedy půl roku před volbami. Vláda se k tomuto termínu zavázala ve svém programovém prohlášení.

Zatím ale není jasné, jak a odkdy by se tato půjčka úročila. Podle Dobeše to určitě nebude od doby, kdy bude student přijat ke studiu. Úrok by mohl začít nabíhat buď od ukončení školy nebo od doby, kdy absolvent začne brát nadprůměrný příjem. Tyto úlevy ale nebude mít ten, kdo studium nedokončí. Neúspěšný student bude muset uhradit částku odpovídající délce studia.

Rada vysokých škol ale zavedení školného odmítla. V zemích, kde bylo zavedeno, prý poté poplatky skokově narůstaly a mladí se čím dál víc zadlužují. Akademici se také obávají, že by školné sloužilo jako náhrada klesajících výdajů státu na vzdělávání. "Absolventi nejsou schopni půjčky splácet," upozornil na zkušenosti ze zahraničí předseda Studentské komory Rady vysokých škol Miroslav Jašurek. V zemích, kde bylo školné zavedeno, se prý navíc podle průzkumu OECD nezvýšila kvalita škol, ty se naopak mnohem více než na vzdělávání soustředí na získávání peněz od studentů.

Analýzu ohledně dopadů školného si ministerstvo nechává zpracovat, první výsledky by měly být už v říjnu. Školné je zmíněno v dnes představeném návrhu věcného záměru zákona o vysokých školách, podrobněji bude ale platby řešit zákon o finanční pomoci studentům.

jednookykral ( 11. října 2011 11:40 )

No, co - místo chlastání, budou chodit na brigády! Aspoň se naučí zodpovědnosti a do života je to jenom zocelí! 10 tis. na semestr je nic.

andy83 ( 11. října 2011 11:20 )

Neuměl zpoplatnit vězeňský pobyt, tak to zkouší ve školství. Hlavně že Pepa D. vystudoval zadarmo.

max898 ( 10. října 2011 09:46 )

Z prvé vysoká škola nikdy z pohledu studentů nebyla zadarmo. Za druhé jestli si myslíte , že to zlepší kvalitu studentů tak si myslím , že to bude mít právě opačný efekt. Bude se totiž řídit podle hesla "když už si to přeci zaplatím tak ten titul musím dostat a je jedno jak se učím hlavně , že platím".

reeh ( 8. října 2011 22:23 )

http://vtipy.netroof.eu/item/5959/bozska-komedie/

knkn ( 8. října 2011 15:24 )

A´t se mladí studenti v dluzích KLIDNĚ UTOPÍ. Nikdy nezapomenu na to, jak se před volbami mladí na zastávce v Brně vysmívali levici, zesměšňovali Sociální demokracii, Komunisty, měla velké řeči,cituji" JEDINĚ TOP O9, JEDINĚ TOP 09,- kALOUSEK, KNÍŽE, jOHN, ods A ZESMĚŠŇOVALI STARÉ LIDI,co že s nimi ? Bylo mě líto pár starších, kteří to tam museli poslouchat, než přijela tramvaj a jedna paní si povzdychla, že je jí z té dnešní mládeže plně špatně- nepřehýněla-bylo vid+ět, že jí bylo tak na omdlení. Po té jsem slyšela podobným způsobem se vyjadřovat "pár slečen", které si dělaly legraci z toho, ja t t v Brně na mítingu Sobotka dostal a zde tam bylo jen pár "STARÝCH DŮCHODCŮ"- ZASE ZNĚLA IRONIE - takže od té doby JIM Z CELÉHO SRDECE PŘEJI - JEN A´T PLATÍ, A POŘÁDNĚ. nA sOCIÁLNÍ SÍTI se chovali jako prasa-ta a nelidským způsobem se tam vyjadřovali např. o Paroubkovi, který narozdíl od jejich vynášeného knížete až do nebes ještě ví,co mluví a hloupý chlap to rozhodně není,zatímco senYlní dědEk kníže by měl být již na odpočinku. Pškodili především mladí svou "zamilovaností" do TOP 09, ODS VV celý národ, který je ožebračován čímdál více, TAK AŤ Z TOHO TAKÉ NĚCO MAJÍ - A AT JIM POŘÁDNĚ NALOŽÍ !!! Paní, která si potom sedla na místo v tramvaji si rozepínala knoflíky pod krkem a utírala se kapesníkem, jak jí nebylo ztohoto "exempóre" dobře. nejsem stará, ale cítila jsem to stejně jako ona a nejen já a ona. Bylo nám z těch mladých špatně- holky se chovaly ještě vulgárněji, než ti kluci !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa