Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Klaus o australském rámu: Nebudu čekat se školáky

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: puk, Kjos - 
28. července 2011
08:59

Měl prezident Václav Klaus (70) projít v australském parlamentu bezpečnostním rámem, nebo se zachoval správně, když odmítl? To Čechy rozdělilo na dva tábory. Jeden urputně tvrdí, že Klaus dělal s prohlídkou jen zbytečné vlny. Další se ho zastávají. Sám Klaus včera řekl, že neodmítl projít rámem, jen nechtěl na prohlídku čekat s partou školáků.

Podle serveru ABC News Online Klaus, který v Austrálii přednáší, dorazil do Canberry na rozhovor pro televizi ABC1, která má studio uvnitř parlamentní budovy. Když prý ale zjistil, že musí projít bezpečnostním rámem, zarazil se. „Přes to nepůjdu,“ řekl podle produkční Michelle Ainsworth.

Klaus to ale líčí jinak: „Stáli jsme několik minut mezi asi stovkou školních dětí a teprve pak jsme objevili, že čekají na bezpečnostní prohlídku – a my s nimi. Pracovnici televize jsme řekli, že čekat nebudeme a jestli rozhovor chtějí, ať ho udělají v hotelu, to je vše.“

Odborník na etiketu a bývalý hradní mluvčí Ladislav Špaček si myslí, že Australané udělali hrubou chybu. „Nikde na světě ústavní činitelé – a už vůbec ne hlavy státu – neprochází bezpečnostní kontrolou,“ řekl. Souhlasí s ním také ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), i když sám by prý byl shovívavější. „Také už jsem jednou musel procházet rámem,“ řekl.

Čtenáři Blesk.cz ale pro prezidentovo údajné odmítnutí projít rámem většinou pochopení neměli. „Zachoval se jako buran, který musí mít za každou cenu nějaká privilegia,“ shodli se.

zlatovlaska ( 4. srpna 2011 06:11 )

parlament je otvoreny pre navstevnikov od 9 do 17. pisali ze rozhovor mal byt o 7,30 nech to bolo rano alebo poobede, ziadni skolaci tam nemohli byt!

zlatovlaska ( 4. srpna 2011 06:00 )

patrilo 12356

zlatovlaska ( 4. srpna 2011 05:57 )

absolutny suhlas.  

zlatovlaska ( 4. srpna 2011 05:53 )

ramy su tam na to aby niekto neodpalil peknu budovu parlamentu aj s navstevnikmi resp. clenmi parlamentu australie. rozhodne tam nie su, aby ochranili specialne ceskeho obcana-turistu na sukromnej ceste po australii, ktory pracuje ako prezident republiky, ked pracuje a nie ked cestuje sukromne.

capitan_jorge ( 29. července 2011 11:41 )

Už mu zvolna dochází, že udělal zase jednu ze svých kravin, tak se z toho snaží vykecat. Je to trapný oprsklík a "proslavuje" naši zemi po celém světě. Jeho krkolomnosti vejdou do dějin.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa