Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Bárta odstoupil, na řadě je John

Autor: ap, Kjos - 
8. dubna 2011
19:39

Cesta podnikatele a později i politika Víta Bárty nahoru skončila. V pátek se rozhodl podat demisi na post ministra dopravy. Vaz mu zlomila aféra kolem údajného podplácení vlastních poslanců, kterou odstartoval Jaroslav Škárka, ke kterému se posléze přidala Kristýna Kočí. Premiér Petr Nečas rezignaci přijal a naznačil, že si přeje změnu i na ministerstvu vnitra, které řídí Radek John. Vzpurný poslanec VV Stanislav Huml ale považuje tento krok za nedostatečný. Odejít by měli i Dobeš a John, prohlásil pro Blesk.cz s tím, že vládu v současném složení by nepodpořil. Stejně se vyjádřila i Kristýna Kočí.

"Nechci ohrozit vládní reformy," odůvodnil svůj krok Vít Bárta po páteční schůzce poslaneckého klubu VV a zamířil podat demisi na funkci ministra dopravy premiérovi Petru Nečasovi. Ten ji ihned přijal. Nečas se v pondělí setká s prezidentem Václavem Klausem a celý případ projednají. Bártovu demisi totiž Klausovi ještě nedal.

Věci veřejné by neměly mít post ministra vnitra a jsou i další ministři, kteří svou roli nezvládají, uvedl premiér. To by mohlo ohrozit i postavení  skandály zmítaného ministra školství Josefa Dobeše. Ještě na páteční odpoledne proto Nečas svolal jednání koaličních špiček K9.

Věci veřejné se ocitly po skandálu, který vyvolalo prohlášení poslanců Škárky a Kočí, v rozkladu. Kristýna Kočí, Jaroslav Škárka a Stanislav Huml vyhlásili boj faktickému šéfovi strany Vítu Bártovi. Na něj se valí jedno obvinění za druhým.

John: Očistí se, je to vnitrostranický puč řízený mafií

Škárka a Kočí prohlásili, že si Bárta kupoval jejich loajalitu. Oba byli vyhozeni z klubu. Na jejich stranu se přidal i další poslanec Stanislav Huml. MF Dnes navíc přinesla v pátek informaci, že do politiky šel proto to, aby získal ekonomickou moc. V roce 2008 prý sepsal pětiletou koncepci, jak svých cílů může dosáhnout. Do pátku se mu to výrazně dařilo.

Předseda VV Radek John krok Víta Bárty uvítal. "Je to dobrý signál. Vítek se očistí a vrátí se. Bude se věnovat očištění od nesmyslů, které o něm šíří lidé, kteří se pokusili o vnitrostranický puč," uvedl John s tím, že puč je řízený mafií. K následování příkladu Víta Bárty vyzval ministra obrany za ODS Alexandra Vondru. Ten čelí problémům kvůli podezření z korupce.

Podivné kandidatury na předsedu VV

Přestože podal demisi na post ministra dopravy, chystá se Vít Bárta dál ucházet o post předsedy strany. V čele poslaneckého klubu nahradila vyloučenou Kristýnu Kočí Karolína Peake. I ona chce kandidovat na post předsedkyně strany. Oba ale přitom podporují kandidaturu Radka Johna, který se chystá předsednictví obhájit.

Tomuto postoji se vysmál politolog Jan Bureš. "Na předsedu kandiduje Bárta. Na předsedu kandiduje Peake. Oba přitom podporují kandidaturu Radka Johna. Na veřejnost to musí působit podivně," uvedl ve vysílání České televize Bureš. Podle jeho názoru to náhrává spekulacím o zákulisních dohodách uvnitř Věcí veřejných.

Huml: Bártův konec nestačí, Dobeš musí také pryč

Slova o dostatečné očistě strany naprosto odmítl další vzpurný poslanec Stanislav Huml. "Po tom, co jsem se dozvěděl o pronikání ABL na ministerstva je toto naprosto nedostatečný krok. Odejít by měli i ministr školství Dobeš a také Radek John," uvedl pro Blesk.cz Huml. "Pokud zůstanou ve funkci, nehlasoval bych pro důvěru vlády," dodal Huml s tím, že nechápe proč museli odejít Škárka a Kočí.

Podobně se k odchodu Víta Bárty z funkce vyjádřila i poslankyně Jana Suchá. "Nechápu proč musela Kočí odejít. Tento krok měl od Bárty přijít již včera." Ani ona si nemyslí, že očista strany odchodem Víta Bárty z funkce ministra končí.

Samotná Kočí se obula do předsedy strany Radka Johna. Podle ní musí musí skončit jako ministr vnitra. V hlasování o nedůvěře by vládu s Johnem nepodpořila.

Nečas: Ministerstvo vnitra by nemělo patřit VV

Rezignaci Víta Bárty na ministerský post premiér Petr Nečas přijal. "Doručím ji prezidentovi," dodal Nečas a slíbil, že během jara budou ve vládě provedeny další personální změny. Nečas také uvedl, že propojení politiky a firmy ABL vyvolává diskuzi, zda je současné obsazení ministerstva vnitra (Radkem Johnem) vhodné.

"Tento krok považuji za nezbytný a nepřipouštěl jsem si jiné řešení," uvedl premiér Nečas. Odmítl spojování případů Bárty a Vondry. U Vondry nikdy takovéto přímé podezření neexistovalo. Informace o pronikání soukromé společnosti ABL do řízení státu je podle premiéra Nečase naprosto nepřípustné. Bártův odchod ale podle premiéra nestačí.

"Je zjevné, že někteří na své úkoly nestačí, proto v průběhu jara budou provedeny další personální změny ve vládě," uvedl Nečas. Mezi ohroženými se tak ocitl i skandály zmítaný ministr školství Josef Dobeš. Navíc premiér uvedl, že post ministra vnitra, který v současnosti zastává Radek John, by do budoucna neměl patřit Věcem veřejným. Na pátek odpoledne svolal kvůli krizi ve VV jednání koaličních špiček K9.

Bárta se vrátí, věří jeho věrní

Slova premiéra o další rekonstrukci vlády odmítl poslanec VV Michal Babák. "S odchodem Dobeše a Johna nesouhlasím, tento útok je veden nejen na nás ale i na premiéra Petra Nečase," sdělil Blesk.cz Babák a dodal, že krok ministra dopravy vnímá jako velké gesto. Věří, že se mu podaří očistit z obvinění, která považuje za naprosto falešná.

Nová šéfka poslaneckého klubu Peake pak novinářům řekla, že až Bárta očistí své jméno, budou VV prosazovat jeho návrat do ministerského křesla.

clarocesi ( 9. dubna 2011 18:07 )

Potěšili jste mne, nemýlil jsem se.Díky!

bledulka ( 9. dubna 2011 12:07 )

Všichni tady pořád jen nadávají a nadávají!Ale vždyť jste si vládu ve svobodných volbách zvolili sami, tak proč vykřikujete?! To opravdu nechápu!

honza33 ( 9. dubna 2011 09:51 )

By mě zajímalo, kdo v tom má prsty...Faktem je, že hodně lidí je na ně naštvaných.

prase7 ( 9. dubna 2011 09:47 )

Bárto ty zakomplexovanej blbečku zbal si toho vytlemenýho Johna at de točit radšu reportáže o fetákách a ješte sebou vemte toho křivo hubího a šilhavího Vondru. ( A můžete jít do ***e) !!!!

1940 ( 9. dubna 2011 09:26 )

VV jsem nevolil, a tak co se děje ve VV mě ani tak moc nezajímá a mám zato, že i ostatním politikům více vadí jejich sledování a odhalování vazeb na podnikatelské mafie. Také se nejvíce ozývají ti, kteří 20 leté praktiky zavedli a mají je tím pádem pod kůží. Je dobré se zamyslet nad tím co vyplavalo napovrch a kdo dostal přes prsty za krátkou domu VV ve vládě. V každém případě vidím raději VV ve vládě, než nějaké smlouvy protichůdných stran.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa