Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Klaus se vysmívá EU: Postavme tabák mimo zákon!

Václav Kluas si znovu vzal na mušku bruselskou byrokracii.
Václav Kluas si znovu vzal na mušku bruselskou byrokracii.  (Autor: Foto Blesk - Jirka Zuzaník)
Autor: INT, mivr - 
9. října 2010
00:30

Zapřísáhlý nekuřák a sportovec Václav Klaus znovu kritizuje nápady bruselské byrokracie. Petrovi Nečasovi napsal dopis, ve kterém vyjadřuje svůj nesouhlas s připravovanou evropskou směrnicí o tabákových výrobcích. Podle něj Brusel vede boj s kouřením přímo směšným způsobem.

Václav Klaus dopis podle serveru ParlamentníListy.cz. poslal jen den poté, co přijel do Kutné Hory do továrny na cigarety značky Philip Morris. Už tam se hlava státu pozastavila nad bruselskými protikuřáckými návrhy. Teď se mu mimo jiné nelíbí, že by se mělo zavést jednotné balení všech značek cigaret do černobílých krabiček.

Je to další pokus o zásah do občanských svobod

Klaus začal dopis adresovaný premiérovi tím, že si myslí, že se Evropská unie snaží eliminovat a postupně centralizovat: "Není pochyb o tom, že jde o další významný pokus výrazně zasáhnout do občanských svobod, do svobody podnikání a ještě více než dosud pokřivit a narušit volný trh jak na úrovni členských států, tak v celé Evropské unii."

Směrnice o tabákových výrobcích má být podle návrhu Evropské komise rozšířena a má zavést povinně jednotné černobílé balení všech cigaret, zakázat vystavování cigaret v místě jejich prodeje a zakázat používání přísad do cigaret při jejich výrobě. A Klaus tvrdí, že pokud chce stát začít s omezováním, měl by být důsledný.

Je-li tabák nebezpečný, měl by stát mimo zákon

"Nejsem samozřejmě expertem v této oblasti, ale pokud jsou zdravotní rizika spojená s problematikou tabáku opravdu tak zásadní a nebezpečná, že vyžadují takto dramatické kroky na úrovni Evropské komise, je jediná možnost - postavit se k nim čelem, nepokrytecky a zcela zásadně: postavit kouření tabáku mimo zákon, jako je tomu v případě jiných, tzv. měkkých drog. Zakázat kouření nejen na veřejných místech, ale všude včetně soukromých prostor, například bytů, tak, aby kuřáci nemohli nadále ohrožovat své okolí," píše dál v dopisu Nečasovi.

V takovém případě by se ale podle prezidenta měly státy přestat chovat pokrytecky a vybírat příjmy do svých rozpočtů z daní za něco, proti čemu bojují a snaží se to vymýtit.

vidouci ( 25. října 2010 00:46 )

Pan Klaus ví, že veškeré zákony, směrnice a podobně jsou jen divadlo, ale nemůže to naplno říct jako jeho poradce Hájek, on je Prezident. Z prodeje cigaret těží především majitelé a akcionáři továren na cigarety. Jejich podnikání by mělo být postaveno mimo zákon, ale z jejich peněz jsou živi úředníci v zákonodárném systému, tak se proti kouření nic účinného dělat nebude. Mimo to bez produkce tabákovin by přišlo o práci statisíce pěstitelů a tisíce lidí v továrnách, trafikanty nepočítám, ti prodávají i jiné produkty, tak to musí ty miliony lidí postihnutých poškozeným zdravím a pozůstalí po předčasně zesnulých pochopit. A vůbec lidem škodí i jiné věci: stres z životního stylu, politický systém, globalizace, výdobytky doby a podobně. Kdo věří v evoluci, může věřit že se z člověka vyvine nový tvor, jakýsi robot věřící ve světlou budoucnost, kterou přinese jeho honění se za prací, hromadění bezcenných věcí jako je spotřební zboží nebo honění se za vyšším postavením ve společnosti a udržení se tam. Tomuto robotu nebudou vadit lži které přinášejí média, ale bude všemu věřit a dávat na jejich rady. Kdo však v evoluci nevěří, ví že se končí svět, který daroval lidem projektant a tvůrce kterému se jinak zprofanovaně říká Bůh. Ale nebojte Ježíš Kristus přijde ukončit tento svět a stvoří nový, protože Bůh nemiluje roboty bez vlastní vůle ale svobodné šťastné lidi. Toto není slepá víra, na to poukazují naplněná proroctví zapsaná dopředu v Bibli. Ostatní náboženské knihy nemají prokazatelně doložitelná splněná proroctví (rozlišujte mezi Biblí a církvemi, církve jsou jen instituce hlásající že mají pravdu a tou Biblí přitom mávající). Přestaňte se trápit nad budoucností, přestaňte se lopotit, meditace vám nepomůžou. Budujte dobré mezilidské vztahy, ty jediné si lidé odnesou do nového světa

sova13 ( 10. října 2010 00:03 )

husgarnowicz - nejseš ty tak trošku natvrdlej a nechápavej? Nebo na tebe snad přišla nezvladatelná touha někoho spr*dnout?

husqarnowicz ( 9. října 2010 20:57 )

Vole blbej,čím tě obtěžují starci,invalidi,diabetici,tlustí nebo nezaměstnaní? Starý jednou budeš taky,invalidní možná taktéž,diabetes ti můžou zjistit třeba ještě letos a o práci dnes přijde člověk raz dva. Takže zbývají automobilisté,pejskaři a narkomani. Ne všichni pejskaři obtěžují,o automobilistech platí totéž (ty jsi asi nikdky nejel autem,viď?),takže snad jen ti narkomani,ale to jsou kuřáci vlastně taky. Takže si vypláchni hubu,dej si pár facek a běž se někam usilovně stydět!

anka ( 9. října 2010 17:03 )

take nejsem priznivcem pana Klause......ale v tomhle s nim souhlasim a ma pravdu...

zirafa ( 9. října 2010 11:51 )

... z jejich úst!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa