„V 58 mi umřela žena, měl jsem velký podnik, kde jsem zaměstnával 18 lidí. Pak jsem přes známou poznal paní Evu,“ vypráví Antonín Slavík s tím, že si spolu okamžitě sedli, a jelikož ona bydlela v Liberci a on v Křinci u Nymburka, rozhodl se jí pořídit vůz, aby za ním mohla dojíždět.

Nějakou dobu to takto fungovalo. Jenže… „Ona mi řekla, zda by nemohla ode mne odkoupit můj dům. Jelikož jsem ji měl rád, dal jsem jí ho o půlku levněji, za 170 tisíc. Když došlo k podpisu smlouvy, rozplakala se, že ty peníze nemá a zda jí dům nenechám i tak,“ dále vzpomíná.

Vztah mezi Antonínem a Evou podle něj jakžtakž fungoval do doby, než si do domu nastěhovala svého syna. „Měli jsme se rádi, pak se nastěhoval ten její syn s rodinou. Ona po nějakém čase zemřela a začali mě terorizovat. Vypínali mi elektřinu, tak jsem se sbalil a odešel do domova důchodců. No a takhle blbě jsem přišel o svůj majetek,“ smutně uzavírá.

Spory kvůli tisícovce?

Blesk se samozřejmě rozjel i do Křince na Nymbursku, kde se nachází bývalý dům pana Antonína. Nyní je napsán na Michala Sochora – vnuka paní Sochorové, která mu ho darovala před smrtí. Podle katastru je na nemovitosti také věcné břemeno – tedy že pan Antonín Slavík má právo zde dožít. Doma byla pouze paní Eva Sochorová, shodou okolností stejného jména, manželka syna paní Evy Sochorové, která dům získala. „Neviděla jsem ho dva roky a vztah jsem měla takový jako s vlastním starým rodičem. Nebo respektive dědou. Prostě byl jako můj děda,“ řekla Blesku a rovnou pokračovala: „Potom, co jsme se sem nastěhovali, tak jsem se prakticky starala o oba dva staré rodiče. Jako o paní mámu a o jejího přítele, kterým byl Antonín Slavík.“

Spory mezi důchodcem a rodinou Sochorových vznikly poté, co pan Antonín údajně přestal platit za elektřinu a následně se mu ani nezdála částka, kterou přispíval na jídlo. „Vařili jsme mu obědy a večeře a za to jsme po něm chtěli tu tisícovku na měsíc. Nezdálo se mu to, tak si nechal dovážet jídlo, a pak odešel do domova důchodců,“ uzavřela Eva Sochorová. Rodina má navíc v ruce kupní smlouvu, kde je napsáno, že k vyrovnání došlo před podpisem.

Video
Video se připravuje ...

Zprávy: Pouva z Novy tají vězení! A hříšná Kylie ukáže víc! Blesk TV

Rada ombudsmana: Problémy řešte hned

„Panu Antonínovi je dnes bohužel těžké pomoci, ale nikoliv proto, že by nešlo zpochybnit uváděné majetkové převody, ale proto, že paní Eva zemřela,“ říká advokát Pavel Novák. Pokud by totiž žila, mohl by po ní požadovat vrácení daru. Z toho plyne první důležitá právní rada – věci se nemají odkládat, ale mají se řešit co nejdříve. Naděje na úspěch se tak zvyšují mnohonásobně. Pokud by prý paní Eva ještě žila a pan Antonín by se rozhodl zkusit své »zamilované neuvážené kroky« napravit, měl by šanci, i když jen velmi malou.

Nepodepisujte, co není pravda

„Pan Antonín se dopustil zásadní chyby. Připustil podpis smlouvy, v níž byla uvedena nepravda. Jak z příběhu plyne, podepsal, že kupní cenu uvedenou ve smlouvě převzal, ačkoliv zaplaceno fakticky nedostal nic,“ upozorňuje advokát. Pan Antonín tím ztratil možnost prokázat reálnou skutečnost. „Ne, že by to vůbec nešlo, ale jedná se o neskutečně dlouhé a tím i drahé soudy a naděje na úspěch je velmi malá,“ říká Novák. Rada tedy zní: Nepodepisujte žádná prohlášení, která neodpovídají skutečnosti.

Nemovitost převádějte jedině písemně

„Prodej domu je velmi vážným životním krokem, který je třeba pečlivě zvážit, protože pro mnohé lidi je dům jejich největším majetkem a výsledkem celoživotního snažení a leckdy i odříkání,“ říká advokát Novák. Na důležitost takového kroku upozorňuje i sám zákon, když pro převod nemovitosti (prodej nebo darování) striktně požaduje písemnou formu a úředně ověřené podpisy, a to pod sankcí neplatnosti smlouvy, pokud by tyto požadavky nebyly dodrženy. Pokud tedy chcete někomu darovat dům nebo byt, volte smlouvu darovací a nikoliv kupní. Porada s právníkem v tomto směru není drahá a bohatě se vyplatí.

Fotogalerie
4 fotografie