Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Aneta Coufalová: Mění kapky v obrazy

Autor: Jan Horák - 
9. května 2010
07:26

Studentka psychologie Aneta Coufalová fotografuje už čtyři roky. A protože měla už v dětství ráda mikroskop, zaměřila se na fotografování téměř neviditelných detailů. Konkrétně malých dešťových kapek na orosených rostlinách. Proč? Podle ní mají duši...

Studentku Anetu Coufalovou bavilo v dětství při hodinách biologie koukat přes mikroskop na zvětšené předměty. Vždycky si pak chtěla jeden pořídit, aby mohla pozorovat věci z co největšího detailu. Tohle přání se jí částečně splnilo díky fotografování. Svému koníčku se věnuje už čtyři roky. Jako hlavní objekt své tvorby si vybrala kapky na rostlinách. Podle ní totiž dodají makrofotografiím výjimečnost a duši. „Stačí se omylem dotknout listu, na kterém kapka leží, a vzápětí je pryč. Může se stát, že se mi už nikdy nenaskytne přesně ten stejný pohled,“ vysvětluje Coufalová, proč jsou pro ni kapky tak atraktivní.

Ideální je jaro

Nejlepším obdobím na pořizování fotografií kapek je prý jaro, kdy je všechno v rozkvětu, a časné ranní hodiny, během kterých rosa na květinách utvoří ty nejkrásnější kapky. „Navíc narazíte i na omámený a po studené noci promrzlý hmyz, který je pomalejší, a snadněji ho vyfotíte. A zároveň světlo je při východu a západu slunce nejkrásnější,“ říká Coufalová.

Studentka jednotlivé fotografie kapiček také různě pojmenovala. „Vždy se na mé fotografii najde určitý prvek, který vyniká. Ten správný název tak nehledám příliš dlouho,“ dodává.

Jak Aneta fotí kapky

Na fotografování makra je důležité mít dobré světlo. Blesk ale Aneta používá výjimečně a jen interní. Stativ je pro ni příliš omezující, proto jsou všechny její fotografie foceny z ruky. Dále je při focení kapek velice složité odhadnout tu správnou kombinaci času a clony. Pokud fotí jednu kapku, nemá clonové číslo velké. U více kapek pak volí kompromis mezi ostrostí kapek a rozostřením pozadí. Někdy fotí tak, že s barvami výsledné fotky už nemíchá. Občas si ale řekne, že by se jí fotografie líbila víc v jiné barvě a v počítači ji upraví.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

e.44 ( 9. května 2010 13:17 )

Taky se mi její fotky líbí. Sama se focení, nejen detailů, taky dost věnuji, i když jen amatérsky. Fotky jsou to kvalitní, se zajímavým námětem, řekla bych, že mají i uměleckou hodnotu. Pouze mi nesedí u některých fotek to upravování barvy na počítači. Já osobně bych asi nechala původní barvy, nebo bych změnu udělala méně agresivní.

znojmacka ( 9. května 2010 10:13 )

zajímavý, pěkný.. líbí se mi to..

Zobrazit celou diskusi