Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zkáza amerického města: Tornádo ho vymazalo z povrchu

Autor: jos, ČTK, ap - 
23. května 2011
14:01

Galerie + VIDEO: Obrazy plné zkázy, tři čtvrtě města vymazáno tornády z povrchu a nejméně 100 mrtvých. Takové nedělní odpoledne zažil americký Středozápad. Nejvíc obětí hlásí město Joplin ve státu Missouri, kde větrná zničila většinu tohoto 50 tisícového města.

Zkáza amerického Joplinu si podle šerifa Marka Bridgese vyžádala kolem sto mrtvých. "Situace je ale stále nepřehledná a skutečný počet stále neznáme" uvedl šerif. Mnoho dalších obětí se může nacházet v troskách budov. Situace je podle místních zoufalá.

"Neobejdeme se bez rychlé pomoci. Téměř 75 procent města doslova zmizelo," popsala rozsah zkázy pro televizní stanici CNN pracovnice Červeného kříže.

Video  USA zasahla ničivá tornáda. Nejhůře dopadlo městečko Joplin  - Youtube.com, hudba: Yellow
Video se připravuje ...
Tornáda ničila Středozápad USA

Tornádo v padesátitisícovém Joplinu udeřilo v neděli odpoledne místního času. Nemocnice podle úřadů "dostala přímý zásah." Ve městě bylo oficiálně zatím potvrzeno 89 mrtvých a neupřesněný počet zraněných.

Další tornádo se v neděli přehnalo přes hlavní město státu Minnesota Minneapolis. Vítr zde připravil o život jednoho člověka, zraněno bylo 29 lidí. Dva ze zraněných jsou v kritickém stavu.

Větrná smršť se v neděli přehnala i přes město La Crosse ve Wisconsinu. Způsobila zde hmotné škody, když trhala střechy domů, z postižené oblasti ale nejsou zprávy o obětech. Šest tornád se během víkendu přehnalo přes stát Kansas.

V noci na neděli tornádo udeřilo na vesnici Reading s 250 obyvateli, kde vítr o rychlosti až 265 kilometrů v hodině poškodil většinu domů a 20 jich zcela zničil. Z Readingu je hlášen jeden mrtvý a pět zraněných. Bouře rovněž zpřetrhaly elektrické vedení a v postižených oblastech se ocitlo asi 22.000 domácností bez proudu.

Několika tisícům zákazníků se však už podařilo dodávky elektřiny obnovit. S vlnou ničivých tornád se Spojené státy potýkaly minulý měsíc. V posledním dubnovém týdnu podle meteorologů udeřilo na jihu USA 362 tornád, z toho 312 během 24 hodin. Řádění živlů tehdy připravilo o život přes 350 lidí. Vlna bouří se tak stala nejhorší od roku 1925, kdy tornáda během jediného dne usmrtila 747 lidí.

scaramonte ( 24. května 2011 09:05 )

oprava: ... holomci ... každičké ...

scaramonte ( 24. května 2011 09:04 )

Rusáci si tu tak vraždit jako ty americký imperialistický hoomci co tě udržujou na živu nedovolili! Pod křídly letadel či z lodních kanonů těch zbabělejch kojotů zahynylo miliony lidí v tisících měst a vesic po celém světě, od Kantonu po Bejrút a od Bagdádu po Phnomophen, od Nagasaki po Hamburk! I Pražané pocítili zkázu rozsévanou těmito vyhlazovači Indiánů a lynčovači černochů! To co se děje není adekvátní. Adekvátní by bylo kdyby podobná "boží pěst" udeřila na každičé americké město a smetla tento póvl ze zemského povrchu!!!!

venxa ( 23. května 2011 20:55 )

Takovy idioti jako jses ty, ty zkur.venej cu.ra.ku si zasluhuji jeste vetsi svrab a nestovice nez co mate v Cesku ted! A at vas Rusaci zase obsadi' nic lepsiho si nezasluhujete ty ho.vado.

Zobrazit celou diskusi